van der Horst

Dries Vanthoor: “Een eventueel succes zal zwaarder doorwegen dan de punten voor het kampioenschap”

Dries Vanthoor
Dries Vanthoor
Over minder dan een week, zijn de trainingen volop aan de gang op het Circuit van Spa-Francorchamps. Onder de deelnemers die zich voorbereiden op de 70e editie van de Total 24 Hours of Spa vinden we ook twee Belgian Audi Club-rijders terug.
Frédéric Vervisch vervoegt twee winnaars van vorig jaar – Markus Winkelhock en Christopher Haase – bij het Audi Sport Team Saintéloc, tevens het team dat twaalf maanden geleden zegevierde. Dries Vanthoor van zijn kant zal een van de Audi R8 LMS besturen van het Belgian Audi Club Team WRT. De rijder uit Zolder, die momenteel de stand in zowel de Intercontinental GT Challenge als de Blancpain GT Series Endurance Cup aanvoert, zal een team vormen met de Spanjaard Alex Riberas en de Duitser Christopher Mies. Op 20-jarige leeftijd wil de jongste Vanthoor zijn broer Laurens vervoegen op de erelijst van de wedstrijd.

Dries, wat zijn de eerste herinneringen die je hebt aan de Total 24 Hours of Spa ?

“Ik herinner me dat ik er als kind naartoe ging om mijn vader te zien rijden. Vervolgens heb ik de prestaties van Laurens gevolgd. Vanzelfsprekend had ik al vrij snel door dat het een race was van een fameus kaliber! Ik herinner me heel goed dat, toen mijn broer won in 2014, ik zei: “Ooit wil ik deze wedstrijd ook winnen!” Vanaf het ogenblik dat ik me vol richtte op de GT-racerij, is het vanzelfsprekend de belangrijkste afspraak van het seizoen geworden. Ik kwam altijd sterk voor de dag, maar het geluk stond tot dusver niet aan onze zijde. In 2016 lagen we met Will Stevens en Fred Vervisch derde toen we op een probleem stootten met de splitter vooraan de wagen. Vorig jaar, met Marcel Fässler en André Lotterer, waren we bij de les, tot we plots met remproblemen kregen te kampen. Ik hoop dat de derde poging, de goede zal zijn!”

Dit jaar vorm je team met Alex Riberas en Christopher Mies, teamgenoten die je perfect kent.

“We betwisten samen inderdaad de Blancpain GT Series Endurance Cup en we staan zelfs op kop van het kampioenschap dankzij onze zege in Monza. Ik ben enorm tevreden dat onze bezetting ongewijzigd is gebleven. Zelfs al passen professionele rijders zich ongelooflijk snel aan, dan nog is het zeker geen nadeel om je teamgenoten goed te kennen. We kennen de sterke en zwakke punten van elkaar, we hebben alle drie een zeer goede verstandhouding met onze ingenieur en met het ganse WRT-team… We zullen in een super-familiale sfeer vertoeven!”

Naast het feit dat je de leiding hebt in de Blancpain GT Series Endurance Cup, sta je ook op kop in de Intercontinental GT Challenge (waarvan de 24 Hours de tweede afspraak zijn, n.v.d.r.) na je zege in de Bathurst 12 Hour met Robin Frijns en Stuart Leonard. Mik je op beide titels?

“We zullen er waarschijnlijk op mikken als we aan het einde van de race een mooi resultaat kunnen laten optekenen. Het doel is echter duidelijk: de overwinning behalen! Zowel voor mij als voor het team telt een eventueel succes in Spa zwaarder door dan de punten die we kunnen pakken voor het kampioenschap!”

Wat moet men doen om deze wedstrijd te winnen?

“Je moet je op het juiste moment op de juiste plaats bevinden. De goede wagen hebben, het goede team, super teamgenoten, … Vervolgens hangt een zeer groot deel af van wat er gebeurt tussen het kuipje en het stuur. Elke rijder moet zeer sterk voor de dag komen op zowel mentaal als fysiek vlak om heel snel te zijn zonder daarbij fouten te maken. De teamleden, of het daarbij gaat om mekaniekers of ingenieurs, moeten er voor de volle 100% staan.  Enkel dan – en met een snuifje geluk – kan je deze wedstrijd die in feite de grootste GT-race ter wereld is winnen. En zelfs al verloopt alles 100% volgens plan, dan nog kan je altijd iemand tegenkomen die sterker voor de dag komt dan jij… dat is nu eenmaal de wet van de strijd.”

Bereid je jezelf op een andere manier voor op deze wedstrijd?

“Eerlijk gezegd niet. Doe ik dat wel, dan krijg ik al snel de indruk dat ik mezelf extra druk opleg die negatief kan zijn. Ik probeer simpelweg het ganse jaar door in topvorm te zijn! Zelfs al weet ik ergens wel dat het de belangrijkste afspraak is van het ganse jaar voor zowel het team als mezelf, dan nog snij ik deze race aan als elke andere.”

Onder je tegenstanders bevindt zich Laurens, je broer. Het lijkt erop dat je wel houdt van een vorm van rivaliteit tussen jullie beide…

“Ja, maar het is gewoon voor de fun! Laurens, die 7 jaar ouder is dan ik, is mijn hele leven mijn rolmodel geweest. Ik heb besloten om in zijn voetsporen te treden en als hij een wedstrijd wint, dan wil ik die ook winnen. We plagen elkaar vaak, vooral via sociale media, en ik denk dat we daarmee zowel de mensen als onszelf plezieren. Natuurlijk wil elk van ons de beste zijn, maar het is een gezonde strijd en we zullen elkaar nooit op een negatieve manier onder druk zetten. We kunnen het enorm goed met elkaar vinden en ik weet dat hij een van de beste GT-rijders ter wereld is. Met hem strijden is dus een eer. Ik heb de 12 Uren van Bathurst gewonnen en daarmee heb ik hem wat geplaagd. Ik wil hem dus absoluut niet de kans geven om wraak te nemen na Spa!”

De Total 24 Hours of Spa winnen, is dat een droom?

“Ik heb een lange lijst met dromen… maar dat is er effectief een van!”

Persbericht Belgian Audi ClubSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Series op donderdag 19 juli 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Total 24 Hours of Spa.
  • St. Paul

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons