van der Horst

Druk jaar voor VR Racing - Tom Van Rompuy zet de eerste stap richting droom

Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
Het wordt een uiterst druk en gevarieerd seizoen voor VR Racing. Tom Van Rompuy komt dit seizoen aan de start met een LMP3 in de European Le Mans Series. Daarvoor gaat de man uit Antwerpen in zee met DKR Engineering, dat reeds titels pakte in de Michelin Le Mans Cup en de ELMS. Verder wordt er reeds werk gemaakt aan een nieuwe deelname in de Dakar Classic waarin Dirk Van Rompuy hoge ogen gooide begin dit jaar. Ook staat de 24H Zolder opnieuw op het programma en zal VR Racing by Qvick Motors opnieuw een gooi doen naar de titel in de Belcar Historic Cup. Met dit pakket, aangevuld met enkele regularity rally's ,zoals de Neige et Glace, wordt het een drukke agenda ten huize Van Rompuy.
Tom Van Rompuy timmert aan de weg richting 24H Le Mans
Tom Van Rompuy
Tom Van Rompuy
Het wordt dit jaar vooral uitkijken naar Tom Van Rompuy die zijn debuut maakt in LMP3 met (voorlopig) een volledig seizoen in ELMS. Van Rompuy junior was reeds voor een test in Valencia, waar hij de Duqueine LMP3 van DKR Engineering aan de tand mocht voelen.
"Het was in het begin wel wat wennen. Zo'n wagen is natuurlijk anders dan de GT's, die ik in de voorgaande jaren bestuurde. Ik had wel al ervaring met een high downforce wagen, met een Ligier CN, maar dit is een wereld van verschil. Je kan later remmen, maar je moet de wagen ook met het nodige respect behandelen. Maar naarmate de dag vorderde kreeg ik een beter gevoel in de wagen en begon ik deze onder de knie te krijgen. Daarenboven heb ik ook een goed gevoel bij het team zelf," aldus Tom Van Rompuy.

Sedert enkele jaren heeft de LMP3 ook zijn plaats gevonden in het voorprogramma van de 24 uren van Le Mans onder de banner "Road to Le Mans", wat tevens voor nieuwe piloten een uitstekende voorbereiding is voor een stap hogerop.
"Op dit moment ligt het nog niet vast dat ik daar zal aantreden, maar Kendy Janclaes (teammanager van DKR) zei mij wel dat dit een goed idee zou zijn om er deel te nemen. Uiteindelijk zijn er geen testmogelijkheden op Le Mans en het kan me alleen maar helpen wil ik volgend jaar aan de start komen van de 24 uren."
En dat is het uiteindelijke doel, mogelijk al om misschien reeds in 2023 samen met DKR de Franse klassieker te betwisten:
"Het is de ultieme droom van mij om aan de start te verschijnen in Le Mans, een van de meest tot de verbeelding sprekende endurance races ter wereld. Met de LMP3 in ELMS is in ieder geval de eerste stap in ieder geval gezet," besluit een enthousiaste Tom Van Rompuy.

Dakar 2023: Dirk Van Rompuy wil een revanche
Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Jean Marie Lurquin - Toyota HDJ80
Afgelopen januari zagen we Dirk Van Rompuy en co Jean-Marie Lurquin aan het werk in de Dakar Classic met een Toyota HDJ80 binnen het Spaanse team TH-Trucks. Het Vlaams-Waals duo deed het uitstekend en was in strijd voor een zege in de klasse en een top 5 algemeen. En zonder de 400 extra strafpunten (te snel na de finish) behoorde een algemeen podium tot de mogelijkheden. Maar dit zijn vijgen na Pasen. Dirk werd ziek op enkele dagen van de finish en moest de race verlaten. Maar de basis is gelegd en de ervaring pakt Dirk Van Rompuy mee naar volgend jaar, want de Antwerpenaar wil een revanche, zeker nu hij weet dat er voor winst kan worden gereden in de Dakar Classic.
"We gaan ons nog beter voorbereiden en eventueel extra woestijn rally's gaan rijden. Voor mij is de Dakar 2023 nu reeds gestart inzake voorbereiding," aldus een vastberaden Dirk Van Rompuy.

Opnieuw titel ambiëren in Belcar Historic Cup met BMW E30 M3
Qvick/Van Rompuy versus Alders: BMW E30 M3
Qvick/Van Rompuy versus Alders: BMW E30 M3
In 2020 werd door de heersende coronapandemie amper één weekend en twee races gereden binnen de Belcar Historic Cup. Deze werden gewonnen door het duo Dirk Van Romuy/Erik Qvick met de BMW M3 E30 onder de vlag van VR Racing by Qvick Motors. Ze werden virtueel kampioen, maar uiteraard was dit met amper twee races geen officiële Belgische titel. In 2021 werden ze ondanks vijf algemene zeges op de valreep van het hoogste ereschavot gehouden door de Porsche 964 Cup van Luc Moortgat, maar pakten wel de titel in de klasse 3D voor wagens met een maximale cilinderinhoud van 2500cc. Ook hierin wil VR Racing by Qvick Motors opnieuw een gooi doen naar de titel met het trio Dirk Van Rompuy / Tom Van Rompuy / Erik Qvick.

24H Zolder met Porsche Cayman?
De 24H Zolder is een afspraak die steeds met stip staat aangevinkt in de agenda van VR Racing by Qvick Motors. Maar aangezien de BMW M2 CS net als de MARC Car Ford Mustang verkocht zijn, moesten ze gaan shoppen op de markt. Momenteel hebben ze hun oog laten vallen op een Porsche Cayman welke het team zou huren, inclusief de bijstand van het team.

Dirk Van Rompuy-Eddy Smeets / Porsche 914/6
Dirk Van Rompuy-Eddy Smeets / Porsche 914/6
En verder zal Dirk links en rechts een regularity rally meepikken zoals volgende week van 13 tem 16 februari de Rallye Neige et Glace in Frankrijk die hij samen met Eddy Smeets zal betwisten in zijn Porsche 914/6. Een organisatie van Zaniroli Classic Events en een wedstrijd die voor Van Rompuy geen geheimen meer kent.

 
Foto's: Vr Racing / Bravo Racing /Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in European Le Mans Series op donderdag 10 februari 2022.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons