van der Horst

Druk weekend voor VR Racing by Qvick Motors

Erik Qvick met Schnitzer BMW 320 E21 Turbo Groep 5
Erik Qvick met Schnitzer BMW 320 E21 Turbo Groep 5
Het zijn drukke tijden voor VR Racing by Qvick Motors. Na de schitterende tweede plaats van Tom Van Rompuy in LMP3 tijdens de ELMS (European Le Mans Series) manche in Francorchamps staan komend weekend Dirk Van Rompuy en Chris Goris klaar om de Rally TT Guadalajara te rijden als laatste voorbereiding op de komende Dakar Classic 2023. Ook dit weekend in Spa in het kader van de Spa Six Hours de 9de en 10de manche van de Belcar Historic Cup met Tom Van Rompuy op de BMW M3 E30 en Erik Qvick op de BMW 320 E21 turbo Groep 5.
Tom van Rompuy - DKR Engineering
Tom van Rompuy - DKR Engineering
Er is reeds veel over geschreven, maar we willen de schitterende prestatie van Tom Van Rompuy van afgelopen weekend nog eens extra in de verf zetten. Tom en zijn twee ploegmaten Alvarez en Bukhandsov werden tijdens de Belgische manche van de European Le Mans Series schitterend tweede in LMP3 met de Duqueine van DKR Engineering. Twee podia op rij na de tweede plaats in Barcelona, een derde plaats in de tussenstand en een stap dichter bij de ultieme droom; de 24H Le Mans 2023 in een LMP2. Een perfect weekend voor Van Rompuy junior. En terwijl de snelheid er goed inzit zal Tom ook komend weekend de twee races afwerken BMW M3 E30 van de Belcar Historic Cup. Hij zal het niet makkelijk hebben tegen ondermeer de Porsches van Moortgat en Bruynoghe/Nulens en een pak andere potente BMW’s. De kans op de Belgische titel in platform 3 is nog steeds mogelijk, maar de VR Rijder heeft het zelf niet meer in handen. Aan motivatie geen gebrek in ieder geval.

VR Racing - BMW 320i Turbo
VR Racing - BMW 320i Turbo
Erik Qvick is de tweede rijder van VR Racing by Qvick Motors die we in actie zien in Spa. Deze zal eenmalig de machtige Schnitzer BMW 320 E21 turbo Groep 5 inzetten. Enerzijds om zich in de kijker te rijden inzake de verkoop van het Groep 5-project tijdens dit belangrijk internationaal weekend voor historische wagens. Anderzijds zal Erik het niet nalaten om dit museumstuk de sporen te geven en ook hier is de ambitie hoog. Erik komt uit in de gastklasse of platform 5 en kan dus ploegmaat Tom geen punten afsnoepen.

Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Ondertussen werken Dirk Van Rompuy en Chris Goris in centraal Spanje de laatste voorbereiding af voor de komende Dakar. Zij gaan met de Toyota HDJ80 en met assistentie van het Spaanse TH Trucks de Rally TT Guadalajara betwisten. En dit als laatste voorbereiding op de komende Dakar. Vorig seizoen reed Dirk Van Rompuy samen met Jean-Marie Lurquin deze monsterrally met dezelfde wagen en dezelfde assistentie. TH Trucks is trouwens de bouwer van deze oerdegelijke classic Toyota. Tijdens de Dakar vorig jaar waren Dirk en Jean-Marie onderweg richting een mogelijke podiumplaats en zelfs een algemene zege was mogelijk, tot corona er een stokje voor stak en ze de wedstrijd moesten staken. Wegens gebrek aan woestijnrally’s waarin ook classic cars aan de bak kunnen, moest VR Racing uitwijken richting Spanje voor het Spaans All-Terrain Rallykampioenschap. Eerder op het seizoen reed VR Racing reeds de Navarra Classic Raid. Erik Qvick/Chris Goris en Dirk Van Rompuy/Jean-Marie Lurquin reden met twee identieke Toyota’s van TH Trucks en werden respectievelijk eerste en vijfde algemeen.

Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Ttophée des Alpes
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Ttophée des Alpes
Nu zal Dirk dus in Guadalajara rijden met Chris als generale repetitie op de Dakar waarin ze ook samen rijden. Het is meer een uitgebreide algemene repetitie met oog voor details. Zo zal er nog extra worden getest met ondermeer het Crisartech navigatiesysteem dat de Blunik moet vervangen. Ook andere dingen worden onder de loep gehouden en mogelijk nu reeds aangepast. Zo is er bvb de  zithouding van Chris en de inrichting van het instrument panel die moet worden aangepast naar Dakar toe. Ook zijn er in Dakar in tegenstelling tot vorig seizoen twee tweedaagse etappes zonder assistentie en dan moeten er tenten, slaapzakken en ander gerief extra meegezeuld worden. Ook deze details krijgen komend weekend de nodige aandacht. En uiteraard is er nog de rally zelf waarin het duo zal trachten om het beste van zichzelf te geven. Na de zegetocht in Navarra zijn de Spaanse thuisrijders op hun hoede voor de Belgische specialisten inzake regularity.
Wat betreft de Dakar staan de ploegen vast. Dirk Van Rompuy zal met Chris Goris de eerste wagen bemannen, terwijl Erik Qvick en Jean-Marie Lurquin in een identieke Toyota voor de snelle assistentie zullen zorgen. Verder zal TH Trucks uiteraard ook voor assistentie zorgen in het bivak.  

Foto's: Joan Galvan / Niels Vaeck / Dirk Van Rompuy / Trophée des Alpes / Ronald Janssens
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Historic Cup op woensdag 28 september 2022.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons