van der Horst

Norisring: winst voor Maxime Martin na rode vlag

Lucas Auer, Maxime Martin, Edoardo Mortara, Bart Mampaey
Lucas Auer, Maxime Martin, Edoardo Mortara, Bart Mampaey
Maxime Martin heeft op overtuigende wijze de zondagrace gewonnen op de Norisring. Onze landgenoot vertrok als zevende, lukte een prima start en plande zijn pitstop niet té vroeg. De RBM-piloot had de leiding in handen toen de race diende geneutraliseerd na een zwaar ongeval. Na de herstart moest hij even Lucas Auer voor zich dulden maar heroverde kort daarop definitief de leiding. Lucas Auer werd tweede en neemt zo enkele puntjes terug op Mattias Ekström die in een spectaculaire laatste ronde in zijn duel met Marco Wittmann nog Edoardo Mortara aan zich voorbij zag gaan. Ekström telt nu nog twee punten meer dan Auer, Martin klimt naar de derde plaats.
Lucas Auer - Mercedes-AMG Motorsport
Lucas Auer - Mercedes-AMG Motorsport
Uitgezonderd Loïc Duval kwam iedereen binnen voor de verplichte pitstop in de eerste ronden en hierna waren het Robert Wickens, Auer en Martin die als top drie kwamen bovendrijven, achter Duval dan. Wickens botste echter met René Rast en de safety car kwam buiten. Bij de herstart verdedigde Duval zich tegen Auer waardoor er een gaatje vrij kwam voor Martin. De Belg aarzelde niet en ging van drie naar één. Auer verloor ook een plek aan Bruno Spengler, maar won die snel terug toen de Canadees, nadat Auer reeds voorbij Duval was, een lekke band kreeg.

Gary Paffett
Gary Paffett
Na een stevige klapper tussen Mike Rockenfeller en Gary Paffett werd vervolgens de race stilgelegd. Beide rijders konden hun wagen op eigen kracht verlaten maar werden uit voorzorg toch naar het ziekenhuis gebracht. Paffett liep wt lichte kneuzingen op, bij Rockenfeller zou een kleine breuk in de middenvoet worden vastgesteld. Vanwege de vele brokstukken en noodzakelijke herstellingen aan de vangrail werd de race 35 minuten stilgelegd.


Martin - Wittmann - Farfus
Martin - Wittmann - Farfus
Bij de herstart diende Martin eventjes Auer te laten gaan, maar snelde de Oostenrijker enkele ronden later weer voorbij. Martin reed vervolgens knap naar de zege, zeker zodra Auer te kampen kreeg met voetkrampen én aanvallen van achtervolger Wittmann die er een BMW-dubbel van wou maken. Auer kon de aanvallen van de titelverdediger afslaan waardoor Wittmann op zijn beurt te maken kreeg met Ekström. De Zweed kon de Duitser voorbij maar in de ultieme bocht van de race probeerde Wittmann zijn podiumplek te heroveren. Hierbij tikte hij lichtjes Ekström aan waardoor beide heren hun bocht wijd dienden te nemen. Mortara profiteerde en met drie op één rij  stormde het trio naar de finish waarbij Mortara derde werd met amper 2/1000sten voor op Ekström en 27/1000sten op Wittmann. Paul Di Resta maakte de top zes vol, terwijl poleman Tom Blomqvist, die al in de eerste ronde banden wisselde, tevreden diende te zijn met plaats negen. Martin vierde op de Norisring zijn derde DTM-zege, de eerste sinds Nürburgring 2015.

Uitslag Zondagrace Norisring:

1 Maxime Martin BMW  
2 Lucas Auer Mercedes-AMG +02.903
3 Edoardo Mortara Mercedes-AMG +04.460
4 Mattias Ekström Audi +04.462
5 Marco Wittmann BMW +04.487
6 Paul Di Resta Mercedes-AMG +05.708
7 Augusto Farfus BMW +11.613
8 Jamie Green Audi +12.064
9 Tom Blomqvist BMW +12.694
10 Timo Glock BMW +13.347

 Kampioenschap:
 
1 Mattias Ekström Audi 89p
2 Lucas Auer Mercedes-AMG 87
3 Maxime Martin BMW 78
4 Jamie Green Audi 75
5.René Rast Audi 72
6.Timo Glock BMW 60
7.Gary Paffett Mercedes 55
8.Mike Rockenfeller Audi 54
9.Paul di Resta Mercedes 53
10.Marco Wittmann BMW 46...

Foto's: Hans van Onsem, Arne Simons, ITR e.V.Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in Deutsche Tourenwagen Masters op zondag 2 juli 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Norisring DTM.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons