van der Horst

DTM: Porsche Carrera Cup Benelux zorgt ook in Zolder voor spektakel

Porsche Carrera Cup Benelux
Porsche Carrera Cup Benelux
Minder dan twee weken na het vertrek uit de paddock van Spa-Francorchamps slaan de deelnemers van de Porsche Carrera Cup Benelux volgend weekend hun tenten op in Limburg, voor hun enige race op Circuit Zolder. Na de FIA WEC is het opnieuw een heel prestigieuze meeting die het kader vormt voor de snelste monomerkencup van de Lage Landen.
Net zoals in Assen en op de Nürburgring later dit seizoen maakt de Porsche Carrera Cup Benelux deel uit van het voorprogramma van de prestigieuze DTM. Op zaterdag staat een eerste race op het programma (om 15u15, net na de wedstrijd voor het beroemde Duitse kampioenschap), een tweede op zondag om 11u10, net voor Race 2 van de DTM.
 
Hartog leider, favorieten op zoek naar revanche
 
Ondanks zijn jonge leeftijd (16), trekt Loek Hartog (Bas Koeten Racing) als leider in de tussenstand richting Zolder. De jonge Nederlander heeft zijn start in de Porsche Carrera Cup Benelux niet gemist! In Spa toonde de laureaat van het Junior Recruitment Program zich ondanks de lastige omstandigheden tegelijk regelmatig en snel. Nadat hij de punten voor de zege in de tweede race pas voor de groene tafel kon ontvangen, hoopt hij nu in Zolder te kunnen bevestigen.
 
“Uiteraard had ik niet verwacht dat ik de tussenstand zou aanvoeren”, glimlacht Loek. “Tijdens dat eerste weekend was mijn belangrijkste doel vast te stellen wat mijn sterke en zwakke punten waren. Mezelf in vraag stellen is heel belangrijk voor me, het doel is om tegen het eind van het seizoen met de besten te kunnen strijden. Ik ben een perfectionist en niet te beroerd om hard te werken. Ik vind dat ik nog steeds in een leerfase zit, maar ik zal niet klagen mochten er vroeger dan verwacht goede resultaten uit de bus komen!”
 
De leidersplaats van Loek Hartog werd ook in de hand gewerkt doordat de favorieten steken lieten vallen. Dylan Derdaele (Belgium Racing), winnaar van de eerste race in Spa, dacht 's anderendaags even de dubbel te hebben veroverd, maar werd dan bestraft voor een contact met Max van Splunteren (Team GP Elite). De Limburger zint dus op revanche, en waar kan hij dat beter doen dan op Circuit Zolder, een omloop die hem helemaal ligt en waar hij in het verleden al vier keer de 24 uur wist te winnen? En wat dan te zeggen van Max van Splunteren en Xavier Maassen? Eerstgenoemde was snelste tijdens de kwalificaties, maar werd al in de eerste ronde van de eerste race achterstevoren geduwd, met een kettingbotsing tot gevolg. Bij de rijders die de strijd moesten staken ook Xavier Maassen (DVB Racing), de regerende vice-kampioen. Max stond aan de start van de race 2, nam daar snel de leiding in handen, maar een duwtje van Dylan Derdaele zorgde er voor dat de rijder van Team GP Elite opnieuw spinde. Max scoorde nog de punten van de tweede plaats, maar ook hij zint op weerwraak.
 
Mede door die incidenten wisten Jesse van Kuijk (derde en vierde met zijn Team GP Elite Porsche), Jurgen Van Hover (in race 2 op het podium met een 911 GT3 Cup van Speedlover) en ook de jonge Lucas Groeneveld (Team GP Elite) zich in Spa in de kijker te rijden, en ze hopen in Zolder hetzelfde te kunnen doen. Toch zullen ze op hun hoede moeten zijn voor Sandra van der Sloot (Snoexx Motorsport), in 2018 de kampioene in Klasse B en voortaan racend in Klasse A.

Klasse B: Grouwels als mikpunt
 
Roger Grouwels (RaceArt) wachtte de overstap van Sandra van der Sloot richting Klasse A niet af om in Klasse B de teugels in handen te nemen. De Nederlander beseft echter al te best dat hij het niet makkelijk zal krijgen tegenover Nicolas Saelens (Belgium Racing), in Spa mooi winnaar van Race 2. Ook zijn teammaat Bas Barenbrug (RaceArt) mocht na race 1 van het podium proeven, net zoals Wim Meulders (Speedlover) 's anderendaags. Noteren we ook dat Wim in Zolder een druk programma afwerkt, want hij staat ook aan de start in de Porsche Endurance Trophy, die deel uitmaakt van de twee races van 60 minuten voor het Belcar Endurance Championship. Levert dat extra wedstrijdritme opnieuw een podium op? We komen het dit weekend te weten!
 
Ziad Geris (Team GP Elite), die aanvankelijk slechts een deel van het seizoen zou afwerken, kreeg in Spa opnieuw helemaal de smaak te pakken en staat nu ook in Zolder aan de start. Hij zou ook alle resterende meetings afwerken. De Nederlander staat niet alleen: ook Yves Noël (Car Tuning Lease Motorsport) racet in Limburg, in de Guest-klasse.
 
Na twee vrije trainingen op vrijdag worden de kwalificaties op zaterdag tussen 9u en 9u35 afgewerkt. De toeschouwers op de overvolle tribunes krijgen op zaterdag om 15u15 en op zondag om 11u10 de spektakelraces te zien. See you in Zolder!

Porsche Carrera Cup BeneluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Porsche Carrera Cup Benelux op dinsdag 14 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder DTM.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons