van der Horst

DTM Zolder: Belcar Youngtimer piloten kleuren de Tourenwagen Classics race

Gentleman’s Fair - Mercedes 190 EVO2 DTM
Gentleman’s Fair - Mercedes 190 EVO2 DTM
Verscheidene piloten die normaal gezien uitkomen in de Belcar Youngtimer Cup hadden hun wagen ingeschreven voor de openingsrace van het Tourenwagen Classics kampioenschap, dat net na de tweede DTM-race van start ging. En het moet gezegd worden: onze landgenoten maakten indruk en gaven de buitenlanders het nakijken in de verregende race. Mathieu Damiens, alias Gentleman’s Fair, won met zijn Mercedes 190 EVO 2 de wedstrijd, Evertjan Alders (BMW E30 325) werd derde algemeen. Tim Kuijl (BMW E36 325) kwam als vijfde over de streep en won de klasse 5. Ook Dirk Van Rompuy (BMW M3 E30) en gastrijder Eric van de Poele (BMW M3 E30) eindigden in de top tien.
Evertjan Alders - BMW E30 325
Evertjan Alders - BMW E30 325
Op zaterdag stonden er twee kwalificatiesessies op het programma waarin er geen maat stond op de sterke Opel Astra DTM van Ronny Scheer. Met een rondetijd van 1:38.464 was de Duitser zo maar even 6 seconden sneller dan Evertjan Alders. Eric van de Poele toonde dat hij nog niets van zijn rijderskwaliteiten is verloren en zette zijn BMW M3 DTM op de derde startplaats. Dirk Van Rompuy kwalificeerde de VR Racing BMW op de derde startlijn naast de BMW van touring car legende Harald Grohs. Bas van Elderen (Ford Sierra RS500) klokte de zevende tijd, maar kon wegens technische problemen de start van de race niet nemen. De Gentleman’s Fair Mercedes sloot de top tien af, verder op de grid vond men nog Tim Kuijl (BMW E36 325 - 18de), Samuel Verheggen (Mercedes 190 EVO 2 – 24ste) terug.

Ronny Scheer - Opel Astra DTM
Ronny Scheer - Opel Astra DTM
De Tourenwagen Classics-race stond gepland zondagnamiddag net na de tweede race van de DTM, maar net toen de wagens zich opgesteld hadden op de grid barstte er een onweer los en begon het hevig te regenen. Gezien de wagens op slicks stonden, werd er besloten om de start uit te stellen en werden de auto’s aan een slakkengang achter de safety car binnengebracht in de paddock om van banden te wisselen. Meer dan een half uur na het geplande tijdstip werd dan toch de start gegeven, terwijl het nog steeds hevig regende. De DTM Astra was blijkbaar niet tegen die weersomstandigheden bestand, want al snel zette Scheer de rode bolide aan de kant.

Podium Tourenwagen Classics (van l. naar r. : Nissen, Damiens, Alders)
Podium Tourenwagen Classics (van l. naar r. : Nissen, Damiens, Alders)
Voor de overige deelnemers was het vooreerst de opdracht om de wagen op de piste te houden en hun circuitkennis kwam de Belgische deelnemers goed van pas. Na zestien ronden waterballet bracht Mathieu Damiens zijn Mercedes als eerste over de lijn. Kris Nissen wist zich met zijn BMW M3 E30 op te werken van de elfde startplaats naar de tweede plaats bij de finish. Evertjan Alders vervolledigde het podium en werd tweede in de klasse 2, een klasse waarin Dirk Van Rompuy (8ste algemeen) voor een volledig "Belcar podium" zorgde. Tim Kuijl kwam na een mooie remonte nog als vijfde binnen en won de klasse 5, terwijl Eric van de Poele de top tien afsloot en vierde werd in klasse 3.  

Foto's: Marnik Mouchaers & Niels Vaeck
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Belgian Historic Cup op maandag 20 mei 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Zolder DTM.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons