van der Horst

Dubbel Lamborghini-programma voor Gerard Van der Horst

Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan GT3 Evo
Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan GT3 Evo
Drievoudig Europees en voormalig wereldkampioen in de Lamborghini Cup binnen de Lamborghini Super Trofeo, Gerard Van der Horst, gaat komend seizoen zijn horizonten verruimen. Het wordt een drukke agenda. Naast de Lamborghini Super Trofeo waarin hij zijn derde Europese titel zal verdedigen, komt de Nederlandse zakenman ook aan de start in de Blancpain GT Sports Club en dat met een nieuwe Lamborghini Huracan GT3 Evo.
Philip Ruts, Gerard Van der Horst, Massimo Bottiglieri & Rik Breukers
Philip Ruts, Gerard Van der Horst, Massimo Bottiglieri & Rik Breukers
Komend weekend wordt in het Italiaanse Monza de Blancpain GT Series op gang geschoten met de eerste race van de Blancpain GT Endurance Cup. Meteen ook de eerste afspraak van de GT Sports Club, een kampioenschap voor competitieve amateurs, die moeten voldoen aan bepaald criteria. Ze moeten ondermeer een minimum leeftijd hebben van 40 jaar terwijl het kampioenschap zelf heel professioneel wordt aangepakt met ondermeer ook een doordachte BoP of Balance of Performance. Er verschijnen verschillende ex Pro-rijders aan de start met topmateriaal waardoor we meestal heel boeiende spektakelraces krijgen voorgeschoteld. Er wordt gewerkt met een kwalificatie en twee races over 30
Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan GT3 Evo
Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan GT3 Evo
minuten. Een stap in het onbekende voor de succesvolle Nederlander Gerard Van der Horst, want nu krijgt hij het gezelschap van nieuwe namen en ook verschillende andere merken. Van der Horst is immers gewend aan cup races waarbij iedereen met dezelfde bolide van start gaat.


Gerard Van der Horst op het podium
Gerard Van der Horst op het podium
Gerard Van der Horst: “Ik start voor het vierde seizoen op rij in de Europese Lamborghini Super Trofeo en meer bepaald opnieuw in de Lamborghini Cup om er mijn Europese titel te verdedigen. De Cup wordt alsmaar competitiever en het niveau van de piloten stijgt. Vorig jaar kende ik het meest lastige seizoen om mijn derde titel op rij te pakken. Door een drukke professionele agenda waren net als voorgaande jaren doorgedreven trainingsessies zeldzaam. Ik maakte reeds dit jaar een uitstap richting Abu Dhabi voor een wedstrijd in het kader van de Lamborghini Super Trofeo Middle East.

Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan evo Super Trophy
Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan evo Super Trophy
Om geen enkel risico te nemen inzake mijn wagen voor komend seizoen heb ik de Huracan uit het museum gehaald waarmee ik in 2017 de wereldtitel pakte in de Lamborghini Cup. We hebben deze een Evo kit meegegeven en we wonnen in de Verenigde Arabische Emiraten twee races in de Cup. Ik had nochtans gezworen dat deze wagen niet meer zou rijden, maar mijn wagen voor het Europees kampioenschap 2019 was geen optie terwijl de wagen waarmee teammaat William van Deyzen crashte tijdens de laatste race van vorig seizoen in Vallelunga total loss is”.

William van Deyzen nog steeds in revalidatie

Gerard Van der Horst & William van Deyzen
Gerard Van der Horst & William van Deyzen
Gerard zal trouwens alleen aan het seizoen beginnen. William zijn crash kende ernstige gevolgen en de onfortuinlijke ex-schoonbroer van Gerard is na twee operaties aan de rug nog steeds in revalidatie.
“William wordt niet vervangen door een andere rijder,” stelt Gerard. “We hebben jaren samen gereden en ik wil het zo houden. We hopen allemaal dat William snel herstelt, maar in ieder geval mist hij de start van het seizoen in de Lamborghini Super Trofeo half mei waardoor zijn seizoen nu reeds is gehypothekeerd”.

Van Super Trofeo naar GT3

Van der Horst Motorsport - Lamborghini Huracán GT3
Van der Horst Motorsport - Lamborghini Huracán GT3
Afgelopen winter kocht Gerard zich een nieuwe Lamborghini Huracan GT3 Evo en laste vier testdagen in samen met zijn team en ondermeer teammanager Philip Ruts, vaste engineer Massimo Bottiglieri en coach Rik Breukers.

“Ondanks de jarenlange ervaring met de Super Trofeo is de GT3 Evo toch wel even wennen. Vooral omdat de piloten in de GT Sports Club gewend zijn aan een GT3. We boekten goede resultaten tijdens de tests en ik ben klaar voor de klus. Na dit weekend zullen we reeds weten waar en wat we moeten bijschaven.”

Gerard zal dus de beide kampioenschappen combineren en de beide kalenders kruisen elkaar eenmaal in Misano op 29 en 30 juni.
Gerard van der Horst - Lamborghini Huracan evo Super Trophy
Gerard van der Horst - Lamborghini Huracan evo Super Trophy
“Tegen de tijd dat we naar Misano gaan zullen we reeds twee weekends (Monza & Paul Ricard) binnen de GT Sports Club en een weekend binnen de Lamborghini Super Trofeo (Silverstone) achter de kiezen hebben. Twee kampioenschappen combineren binnen één weekend is te druk en je moet van de ene wagen naar de andere hollen en je aanpassen aan het gedrag van beide wagens. Er zijn ook verschillende BoP’s en dat kan voor verwarring zorgen. Het zijn wel beide Lamborghini’s, maar toch is het weggedrag, het gewicht en de power verschillend. Dus ik zal voor dat weekend een keuze moeten maken welk kampioenschap er zal primeren voor de rest van het seizoen”.

Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan evo Super Trophy
Gerard Van der Horst - Lamborghini Huracan evo Super Trophy
Maar zover zijn we nog niet en uiteraard is dit momenteel nog het verste van zijn zorgen. Nu gaat alle aandacht richting Monza komend weekend met de eerste races voor de Blancpain GT Sports Club waar de kwalificatie en twee races van 30 minuten op het programma staan. “De ambitie is groot, maar het is moeilijk om de concurrentie in te schatten, alsook hun materiaal. Wat ik wel weet is dat we starten met extra gewicht van 60kg. + 40kg. in de wagen waardoor we nu reeds mogen stellen dat de BoP ons niet gunstig is gezind.

Van der Horst Motorsport ondersteunt ook de Nederlander Rik Breukers met Audi GT3 LMS Evo van WRT in de Blancpain GT Series
Van der Horst Motorsport
Van der Horst Motorsport
De Nederlander Rik Breukers, die vorig seizoen indruk maakte in de Lamborghini Super Trofeo en dit seizoen reeds primus was in Dubai (1ste algemeen), Daytona en Sebring (winst in de Klasse) is ook aan de slag als coach bij Van der Horst Motorsport en zal door Gerard worden ondersteund in een van de Audi R8 LMS Evo binnen het team van WRT. Hij vormt in endurance ploeg met Charles Weerts en Ricardo Sanchez. Het trio is er ingeschreven in de Silver Cup. In de Sprint of de GT World Challenge Europe vormt Breukers ploeg met de Colombiaan Oscar Tunjo en ook hier in de Silver Cup.

Foto's: Van der Horst Motorsport / Racingpixels / CurbstoneSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Blancpain GT Sports Club op maandag 8 april 2019.
  • Powercars

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons