van der Horst

Dubbelslag voor Peterhansel – ten Brinke & Colsoul out

Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Stephane Peterhansel-Jean-Paul Cottret - Peugeot 2008 DKR
Mr. Dakar, Stéphane Peterhansel heeft in de zesde proef van de 38ste Dakar zwaar uitgehaald. De Peugeotrijder domineerde de marathonproef rond Uyuni en komt zelfs aan de leiding na tijdverlies van teamgenoot Sebastien Loeb. Yazeed Al-Rajhi zette verrassend de derde tijd neer. Noorderbuur ten Brinke en onze landgenoot Tom Colsoul moesten de arena verlaten met een uitgebrand voertuig.
  • Circuit Zolder
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Sébastien Loeb-Daniël Elena - Peugeot 2008 DKR
Vrijdag stonden de deelnemers 542 racekilometers te wachten op Boliviaanse bodem. Geen enkele proef telt meer wedstrijdkilometers dan die van vandaag. De proef startte en eindigde in Uyuni, met tussenin heel wat hoogtemeters en verschillende ondergronden.

Peterhansel benutte optimaal zijn jarenlange ervaring en mende de troepen. De Fransman nam meteen de leiding, duldde Sebastien Loeb halfweg nog even naast hem, maar sloeg dan zijn slag. Een historische dag, want voor Peterhansel was het zijn 34ste overwinning bij de wagens, eentje meer dan bij de motoren.

Carlos Sainz bleef wel in de buurt en moest amper 17” toegeven. De Spanjaard won in deze Dakar nog geen enkele rit maar eindigde wel vaak tweede op een zucht van de winnaar.

Sebastien Loeb beleefde een mindere dag. Tot na de eerste van twee tankbeurten verliep alles nog volgens plan, maar daarna verloor de Franse rallykampioen stelselmatig terrein. Uiteindelijk moest hij 8’15 toegeven op Peterhansel. Wat de exacte oorzaak is van het verlies is nog niet volledig duidelijk. Loeb verliest ook de koppositie in de algemene stand. Eén voordeel, Loeb staat op amper een halve minuut, en moet straks voor het eerst sinds lang de weg niet openen, wat een onmiskenbaar voordeel is.

Gibniel De Villiers-Dirk Von Zitzewitz - Toyota
Gibniel De Villiers-Dirk Von Zitzewitz - Toyota
De rest van de concurrentie werd helemaal murw geslagen door Peugeot, op één uitzondering na. Yazeed Al-Rajhi klokte een knappe derde tijd en redde de eer van Toyota vandaag.  Mini presteerde wel sterk in blok. Nasser Al-Attiyah eindigde vijfde op 8’51, Nani Roma zesde op 11’, Orlando Terranova zevende op 13’ en Hirvonen achtste op 14’.  Toyota zet met Giniel De Villiers nog een tweede wagen in de top tien. Erik Van Loon met de Mini scoort zijn eerste top tien.

In de algemene stand neemt Peterhansel dus de leiding, maar Loeb ligt op vinkeslag. Ook Carlos Sainz doet plots opnieuw helemaal mee voor de overwinning. Hij volgt op 5’55 en zorgt dus voor een virtueel Peugeotpodium. Nasser Al-Attiyah blijft vierde en staat nu op ruim een kwartier. Giniel De Villiers is eerste Toyota maar staat al op ruim een half uur. Mikko Hirvonen deed er ook al een half uur langer over dan Peterhansel maar klimt naar de zesde plaats, ten koste van Leeroy Poulter. Al-Rajhi komt op een achtste stek na zijn sterke rit.

Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
Voor de eerste leiders van deze Dakar, Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul, is het avontuur over. Het duo reed in de slotfase lek. Omdat er geen materiaal mag achterblijven moest die lekke band mee naar het bivak, maar de hete band is beginnen branden. De vlammen hebben de Toyota volledig vernield. Dat meldt Colsoul aan Belga-journalist Eric Dupain.Tijden zijn onder voorbehoud mits heel wat deelnemers nog onderweg zijn.

Bij de motoren was het weerom bingo voor Toby Price op zijn KTM. Favoriet Joan Barreda Bort verloor veel tijd, en verdwijnt mogelijk uit de race. Price hangt hijgt nu in de nek van Portugees Paulo Goncalves op zijn Honda. Het verschil is na bijna een week racen 35”.

Dit weekend gaat het opnieuw naar Argentinië. Onderweg moeten 336 kilometers tegen de klok gereden worden. Het belooft een lange dag te worden, en een zware rit doorheen verscheidene riviertjes.

Foto's: Willy Weyens-ten Brinke Press-Dakar.com
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 8 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons