van der Horst

Duitsland: Winst voor Hvaal maar Timerzyanov pakt de titel

RX Duitsland - Supercars
RX Duitsland - Supercars
De Russische Citroën DS3-rijder en regerend Europees Kampioen bij de SuperCars, Timur Timerzyanov had dit weekend genoeg aan 8 punten om zichzelf op te volgen. Dit kwam overeen met het puntensaldo van de achtste plaats na de vier kwalificatieheats en dan nog op voorwaarde dat de Fransman Jeanney dit weekend de volle puntenpot scoorde. Dit gebeurde niet waardoor de Rus zelfs niet eens aan de finales moest deelnemen. Maar uiteraard deed hij dit toch en we kregen een zeer merkwaardige finale.
  • Hamofa Performance
RX Duitsland -  Start finale
RX Duitsland - Start finale
Nadat Jeanney, Bermingrud, Hedström, Marklund, Hansen en Linnerud moesten afhaken tijdens de halve finales, kregen we een schitterend startveld voor de finale voorgeschoteld met Peter Solberg, Hvaal, Bakkerud, Walfridson, Doran en Timerzyanov.
RX Duitsland - Petter Solberg
RX Duitsland - Petter Solberg
Tijdens de start ging Petter Solberg in de fout en knalde in de muur. De misnoegde Noor wou dan een nummertje opvoeren zoals we dit in een ver verleden ook reeds zagen van zijn landgenoot Martin Schanche. Hij wou niet wijken van de omloop om zodoende een herstart af te dwingen. Dit lukte niet en Solberg gooide zijn helm dan maar letterlijk in de ring.
RX Duitsland - Podium Supercar
RX Duitsland - Podium Supercar
Ondertussen had Timerzyanov de leiding genomen en in de vierde ronde ging de Renault van Walfridson in de fik. Meteen een rode vlag en de wedstrijd werd afgevlagd. Maar op dat moment was Timerzyanov die aan de leiding reed de enige die nog zijn jokerronde moest afleggen. Hij werd bedacht met een extra seconden en verhuisde zodoende naar de vierde plaats na de Noorse winnaar Hvaal (tweede winst in twee weekends), diens landgenoot Bakkerud en de Brit Doran. Timerzyanov werd zodoende pas vierde, maar dat was het verste van zijn zorgen. De Rus die actief is met een Citroën DS3 van Hansen Motorsport, pakte in Duitsland zijn twee Europese titel op rij.


Timmy Hansen - Citroën DS3
Timmy Hansen - Citroën DS3
In de eindafrekening blijft de Fransman Jeanney tweede voor de Zweed Timmy Hansen die in de halve finale zijn DS3 naar de Filistijnen reed. Bakkerud blijft vierde terwijl Hvaal, ondanks winst in de finale, minder punten bijeen graaide dan Doran en zijn vijfde plaats verliest aan de Brit. Met zijn zevende plaats is Anton Marklund in zijn VW Polo de eerste niet-Citroën-rijder in het rijtje.

Onze landgenoot Jos Jansen werd dit weekend 18de algemeen en blijf constant in de buurt van de chrono’s van Per Eklund.

RallycrossRX - Super1600
RallycrossRX - Super1600
De let Nitiss won dit weekend zijn zesde race van het seizoen op een totaal van negen. De Renault-rijder was reeds zeker van zijn titel in Super 1600 een week eerder, maar vierde dit met een nieuwe zege. In een spannende eindfase werden de Rus Rakhmatullin, de Deen Linnemann en de Zweed Faren respectievelijk tweede, derde en vierde in de eindstand.Larsson - TouringCar
Larsson - TouringCar
Ook in Touringcar was met de Ier Tohill de kampioen reeds gekend vorig weekend. Met drie besttijden was de Zweed Larsson de snelste over het ganse weekend voor Tohill en Koen Pauwels die nog een kans had om binnen de top 3 te eindigen in het kampioenschap. De man uit Leopoldsburg viel echter af in de halve finale en via winst in de finale kon Larsson zelfs nog de tweede plaats van Castoral afsnoepen en werd zodoende vice kampioen. 

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rallycross Championship op zondag 22 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Estering.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons