van der Horst

Duitsland: Derde keer Tänak, Toyota bezet volledig podium

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Wat niet lukte in Finland, lukt drie weken later wel. Toyota bezet het volledige podium in de Rally van Duitsland, de tiende manche van het WRC. Ott Tänak behaalt zijn vijfde overwinning dit seizoen, zijn derde opeenvolgende in Duitsland en zet een nieuwe stap richting een eerste titel. Thierry Neuville wordt straks normaal vierde, als Dani Sordo de baan ruimt.
De vijfde seizoenszege voor Ott Tänak (Toyota) kwam nooit meer in het gevaar. De Est lichtte het voetje zondagochtend en reed matuur naar winst in wat stilaan zíjn rally aan het worden is. Met deze overwinning zet hij een nieuwe stap richting een eerste titel. De Est hoeft de komende maanden zelfs niet meer te winnen, als hij maar genoeg punten scoort in de Power Stages. Vandaag liet hij die punten voor wat ze zijn. "We hadden ook nog een remprobleempje op het einde", duidt Tänak.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Toyota was trouwens in de breedte oppermachtig en bewijst nogmaals dat zij het sterkste team zijn van het moment. Dat resulteert ook in de strijd om de merkentitel waar Toyota terug in het spoor kruipt van Hyundai. Het was trouwens de eerste één, twee, drie sinds Volkswagen in Duitsland 2015. Kris Meeke (Toyota) deed nog eens wat moest en reed secuur naar stek twee. Jari-Matti Latvala (Toyota) hield zonder al te veel moeite Dani Sordo (Hyundai) nog af voor de derde stek.

Dat maakt het ook voor Hyundai een pak gemakkelijker om Dani Sordo (Hyundai) straks nog achter Thierry Neuville (Hyundai) het 'parc fermé' te laten binnenrijden. Anders hadden de troepen van Andrea Adamo nog de overweging moeten maken tussen een podiumplaats en het rijderskampioenschap. Hyundai toonde in Finland wel al beterschap en bewees dat ze nu ook op asfalt een stap voorwaarts hebben gezet. Begint het werk van Sébastien Loeb deze zomer te lonen? "We hadden kunnen winnen, maar Baumholder besliste er anders over. We konden het tempo van Ott dit weekend volgen. Hij leverde heel goed werk, en verdient deze zege ook", bleef Neuville ontzettend sportief. De Belg graaide nog de vijf punten van de Power Stage mee en beperkte zo de schade ietwat.

Daarachter was er nog spanning om plaats zes. Een bleke Andreas Mikkelsen (Hyundai) en een gefrustreerde Esapekka Lappi (Citroën) zaten nog in een mooie strijd verwikkeld, al zal dat in de eindafrekening moeilijk te zien want wellicht moet ook de Fin plaats maken voor Sébastien Ogier (Citroën) die na zijn lekke band gisteren en een heel matige rally, elk puntje kan gebruiken in de strijd om de titel. Lappi won wel nog het prestigeduel met Mikkelsen met vier luttele seconden. Benieuwd hoe Lappi zal reageren als hij gevraagd wordt zich twee plaatsen te laten uitzakken. Gus Greensmith (Ford) en Takamoto Katsuta (Toyota) sluiten de top tien.

Ott Tänak telt nu 205 punten. Thierry Neuville springt over Ogier met 170 punten (al komen daar dus wellicht nog de punten van de vierde stek bij). Ogier heeft nu 163 punten, maar de kans dat ook hij nog een extra puntje pakt is dus niet onbestaande.

In WRC2 Pro stond er geen maat op Jan Kopecky die zijn tweede zege in een week behaalt. In WRC2 was er een eerste winst voor de leider in het Duitse kampioenschap. Fabian Kreim haalde de zege op eigen bodem. 

De Belgen schotelen een gemengd rapport voor. Sébastien Bédoret werd uitgeschakeld door een everzwijn, Guillaume de Mévius door een zoveelste fout. Pieter Tsjoen en PJM Cracco eindigen samen netjes in de top 25.

De volgende manche van het WRC is die van Turkije, op een volledig andere ondergrond. Tänak ging er vorig jaar na een tumultueuze rally aan de haal met winst.

Foto: Gerd Moors

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 25 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Duitsland.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons