van der Horst

Duitsland: Hamilton wint na spectaculair slot - Vandoorne dertiende

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Lewis Hamilton heeft zopas de Grote Prijs van Duitsland gewonnen, de middelste wedstrijd op de 2018-kalender. Valtteri Bottas maakte het feest voor Mercedes compleet door er op hun thuiscircuit een dubbel van te maken. Voor het merk uit Stuttgart de eerste dubbel in zes GP's. Het zag er nochtans lange tijd anders uit want Sebastian Vettel leek de wedstrijd te controleren. Tot in de slotfase de hemelsluizen open gingen, de WK-leider in de fout ging en rechtdoor schoot. Kimi Raikkonen verzachtte nog het leed voor Ferrari met een podium maar de leiding in beide tussenstanden zijn de Italianen kwijt aan de Duitsers.
  • De Swert Opticiens
Valtteri Bottas - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Valtteri Bottas - Mercedes AMG Petronas Motorsport
Bij de start bleef de top vier onveranderd: Vettel nam de leiding voor Bottas, Raikkonen en Max Verstappen ondanks pogingen van de Nederlander om voorbij de Ferrari te geraken. Hamilton, vertrokken als veertiende, reed na twaalf ronden rond in zevende positie, intussen had de leider vier seconden voor op Bottas. In de vijftiende ronde kwam Raikkonen, als enige van de toppers op een afwijkende strategie, reeds binnen. De Fin kwam weer buiten als vierde vóór Hamilton van wie hij met verse banden onmiddellijk weer wegreed. Vettel was de eerste van de top vier om binnen te komen en kwam ook als vierde weer buiten, ook vóór Hamilton.

Kimi Raikkonen - Scuderia Ferrari
Kimi Raikkonen - Scuderia Ferrari
Na de verwachtte pitorder van Ferrari aan Raikkonen om Vettel door te laten, kwam Bottas binnen om weer buiten te komen achter zijn ploegmakker. Daniel Ricciardo, ook achteraan vertrokken, stond inmiddels aan de kant met een Red Bull in panne. Ferrari leek op weg naar een dubbel maar kende veel bandenslijtage en bovendien verkoos het team om te wachten of het al dan niet zou regenen. De Mercedessen kwamen zo dichter. Bottas kwam inmiddels zelf ook dichter op Hamilton waarna de Brit werd binnengeroepen in ronde 40 voor zijn eerste pitstop. Plots begon het te gieten maar slechts in bepaalde bochten waardoor het te vroeg leek voor een bandenwissel. Enkele achterliggers waaronder Fernando Alonso waagden de gok echter en schakelden over op intermediates. Niet veel later waagde ook Verstappen de gok.

Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Sebastian Vettel - Scuderia Ferrari
Met nog zestien ronden te gaan had Vettel vijf seconden voor op Raikkonen die onder druk stond van Bottas. Hamilton volgde een eind verder en Verstappen, na zijn extra pitstop, reed nog verder rond als vijfde. Na een foutje in de chaotische combinatie van regen en dubbelen haalde de ene Fin de andere in en Bottas reed P2.
Sebastian Vettel
Sebastian Vettel
Dan ontploften zowat de tribunes, teleurstelling bij de ene, gejuich bij de andere, toen Vettel grip verloor op het natte wegdek en rechtdoor schoot. Voor de Duitser de eerste opgave sinds oktober 2017 en een stevige tik voor zijn kampioenschap. De Safety Car kwam buiten en Bottas, Raikkonen en Verstappen kwamen binnen voor nieuwe (droogweer)banden. Hamilton bleef buiten en nam de leiding.

Stoffel Vandoorne - McLaren F1 Team
Stoffel Vandoorne - McLaren F1 Team
Na de herstart veranderde er niets meer en Mercedes boekte een onverhoopte dubbel. Verstappen werd rustig vierde in een wedstrijd waarin er andermaal een enorme kloof was tussen 'de grote drie' en 'de rest'. Renault verstevigt zijn vierde plek bij de constructeurs met de vijfde plaats in de race van Nico Hulkenberg. Haas werd zesde met Romain Grosjean maar ziet toch de vijfde plek verloren gaan aan Force India dat beide rijders in de punten kreeg. Voor McLaren was het de zoveelste race om snel te vergeten. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne werd dertiende zonder enige kans op punten. McLaren is bij de constructeurs nog amper zevende.


Tussenstanden:
Rijders:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 188
2. Sebastian Vettel (Ferrari) 171
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) 131
4. Valtteri Bottas (Mercedes) 122
5. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) 106
...
16. Stoffel Vandoorne (McLaren-Renault) 8

Constructeurs:
1. Mercedes 310
2. Ferrari 302
3. Red Bull-Renault 211
4. Renault 80
5. Force India-Mercedes 59
 

Uitslag Grote Prijs van Duitsland 2018

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1u32:29.845
2.Valtteri BottasMercedes+4.535
3.Kimi RaikkonenFerrari+6.732
4.Max VerstappenRed Bull+7.654
5.Nico HulkenbergRenault+26.609
6.Romain GrosjeanHaas+28.871
7.Sergio PerezForce India+30.556
8.Esteban OconForce India+31.750
9.Marcus EricssonSauber+32.362
10.Brendon HartleyToro Rosso+34.197
11.Kevin MagnussenHaas+34.919
12.Carlos Sainz Jr.Renault+43.069
13.Stoffel VandoorneMcLaren+46.617
14.Pierre GaslyToro Rosso-1 ronde
15.Charles LeclercSauber-1 ronde
16.Fernando AlonsoMcLaren-1 ronde
 Lance StrollWilliamsOpgave
 Sebastian VettelFerrariOpgave
 Sergey SirotkinWilliamsOpgave
 Daniel RicciardoRed BullOpgave

Foto's: Georges de Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons