van der Horst

Duitsland: Neuville net op tijd wakker op shakedown

Sébastien Ogier - Citroën C3
Sébastien Ogier - Citroën C3
Geen verrassing onder de Duitse zon. De top drie in het huidige WRC-klassement nestelt zich bovenaan na de shakedown van de Rally van Duitsland, manche tien van het kampioenschap. Thierry Neuville reed een bescheiden shakedown maar zette zich in extremis op het podium. Sébastien Ogier klokte de besttijd.
Zelden was een shakedown zo belangrijk. De 5,2 kilometer lange shakedown in Sankt Wendeler Land vormt namelijk vanavond ook het decor van de openingsproef, een primeur. Met andere woorden: wie vanochtend scoorde staat er goed voor om ook straks te schitteren.

Ott Tänak (Toyota) opende de weg en zette meteen een strakke tijd van 2:41.6 neer. Daar ging niemand bij zijn eerste poging onder. Het duurde tot de tweede poging eer die tijd verbroken werd. Ott Tänak moest de leiding even laten aan Sébastien Ogier (Citroën) na de tweede doortocht maar nam zelf terug over tijdens rit drie. Ogier legde zich daar niet bij neer en ging nog een vierde keer de baan op. Met een tijd van 2:39.7 zette de wereldkampioen zich bovenaan de tabellen, één tiende voor Tänak.

Thierry Neuville (Hyundai) opende goed maar had moeite om zijn tijden naar beneden te krijgen en zakte zelfs even weg in de stand, maar bij zijn laatste poging klokte hij wel een goede derde tijd, op drie tienden van Ogier. Hij moet die plaats wel delen met Esapekka Lappi (Citroën) die duidelijk op een golfje zit na een sterke prestatie in Finland. Dani Sordo (Hyundai) werd vijfde en toont dat de Hyundai goed presteert op asfalt. Achter de top vijf vinden we Kris Meeke (Toyota), Andreas Mikkelsen (Hyundai) en Jari-Matti Latvala (Toyota). Toyota doet het dus in de breedte iets minder goed. De Fords van Teemu Suninen en Gus Greensmith sluiten het rijtje van de top tien. Takamoto Katsuta (Toyota) valt bij zijn debuut net buiten die top tien.

Guillaume de Mévius - Citroën C3 R5
Guillaume de Mévius - Citroën C3 R5
In R5 is er weer bitter weinig te doen aan Kalle Rovanperä en Skoda. Jan Kopecky, vijf dagen terug nog winnend in de Barum in Tsjechië, werd tweede. Sébastien Bédoret toonde zich beste Belg met een 19de tijd. Guillaume de Mévius werd 22ste.

Foto: Gerd Moors
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 22 augustus 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Duitsland.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons