van der Horst

Duitsland: Tänak murwt zich in titelstrijd

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Zo goed als afgeschreven na Sardinië, maar met 59 punten uit twee wedstrijden heeft Ott Tänak zich in de titelstrijd gemurwd. Thierry Neuville heeft nog altijd veel troefkaarten in zijn hand, maar kan allerminst op zijn lauweren rusten. Vraag is of hij nu aan Sébastien Ogier een tegenstander dan wel een bondgenoot heeft in de slotfase van een ongemeen spannend wereldkampioenschap.
  • LTF
Alle andere jaren zouden we met nog vier manches te gaan een man met 36 punten achterstand finaal afgeschreven hebben, maar dit jaar ligt dat toch anders. Alle manches waar Ott Tänak probleemloos kon rondrijden, eindigde hij eerste of tweede. Enkel losliggende stenen, een te smalle weg in Zweden en mechanische problemen remden de Est af. Al een geluk voor Sébastien Ogier en Thierry Neuville, anders was Tänak allicht afgetekend leider in het WRC.

Was Tänak halverwege het seizoen vooral een bondgenoot om punten af te snoepen van Ogier, dan lijken de rollen gekeerd, want wie zal het monsterverband Toyota - Tänak nog weten los te wrikken? Of het moet de mechaniek zijn die Tänak fnuikt en dat is niet onmogelijk. Dat toonden de problemen bij Jari-Matti Latvala nog aan afgelopen weekend. 

De voormalige norse Est (geef toe, hij is meer gaan lachen dan vroeger) scoorde maar liefst 22 punten meer dan Ogier en zelfs 26 punten meer dan Neuville in de jongste twee wedstrijden. Aan dat gemiddelde belooft Australië een ware zenuwslag te worden, maar zover zijn we dus nog niet. Tänak blijft zeker de underdog en heeft eigenlijk niets te verliezen. Integendeel, met drie zeges en vijf podia is zijn seizoen en dat van Toyota al geslaagd, dus is de rest mooi meegenomen. Bovendien, hoe je het ook draait of keert, de topfavoriet voor de titel in 2019 is nu al gekend. De tandem Tänak - Toyota is de sterkste van het moment (en misschien zelfs van het hele jaar). Het is dus niet van moeten dit jaar, de komende jaren is er nog genoeg tijd om vetpotten te oogsten voor de 30-jarige Est.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Al te veel zorgen moet Neuville zich nog niet gaan maken. Hij heeft nog meer dan een overwinning voorsprong op de Toyota-rijder. Onze landgenoot moet straks daarentegen opnieuw gaan vegen op het Turkse gravel, en als het even meezit ook in Spanje, Wales en Australië. Het mag dus bijna een zekerheid genoemd worden dat Neuville eerder punten zal verliezen dan winnen in het najaar. Neuville vertrekt echter met de gedachte dat hij ook als WK-leider kan winnen. Dat bewees hij in Sardinië. In Wales werd hij vorig jaar uitstekend tweede en in Australië won hij. 

Er zijn duidelijk drie honden in het kegelspel, en laat ons hopen dat de Belg diegene is die met het been wegloopt. Het moge wel duidelijk zijn dat met 23 punten voorsprong op Ogier en 36 op Tänak, en met nog 120 punten te geef, de Belg nog altijd stevig in het zadel zit als WK-leider.

Sébastien Ogier - je zou haast vergeten dat hij de dichtste belager is en blijft van Neuville - kan zelfs nog een bondgenoot worden, want samen met Neuville is hij de enige die Tänak iets in de weg kan leggen. Of het moet zijn dat Sébastien Loeb in Spanje onze landgenoot nog een handje komt helpen.

Foto: Hyundai Motorsport & Ott Tänak TwitterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op dinsdag 21 augustus 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Duitsland.
  • Circuit Zolder DTM

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons