van der Horst

Duivelsberg ontwaakt en opent Rallycrossseizoen 2020

Belgische Super1600 rijder nemen het op tegen Tsjechische EK rijders Susta & Cerny
Belgische Super1600 rijder nemen het op tegen Tsjechische EK rijders Susta & Cerny
Aanstaand weekend 7 en 8 maart wordt op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen het startschot gegeven van het BK en VAS rallycross. De klassen binnen het Belgisch kampioenschap zijn Super1600, SuperNationals min en plus 2000 cc, RST en X-Cross Junior. Bovendien wordt ook voor het vijfde jaar op rij gestreden voor het BELNED kampioenschap dat normaliter 10 wedstrijden telt, verdeeld over Maasmechelen en Valkenswaard en dat alles gaat gepaard met een mooie prijzenpot.
Duivelsberg Circuit Maasmechelen
Duivelsberg Circuit Maasmechelen
Inzake de defintieve kalender is het nog koffiedikkijken. De info die we doorkregen van de BORA (Belgian Off Road Association) is onder voorbehoud. Er wordt voorzichtig geopteerd voor een seizoen met zeven wedstrijden te beginnen met Maasmechelen dit weekend en nadien gaat het (onder voorbehoud) richting Lydden Hill (GB), Buxtehude (D), Valkenswaard (NL) (onder voorbehoud) om dan terug richting Maasmechelen (onder voorbehoud) te keren voor de resterende drie wedstrijden. Lydden Hill op 12 & 13 april is twijfelachtig, terwijl zowel Valkenswaard als Maasmechelen kampen met met het bekomen van hun vergunningen. Gezien er op de Duivelsberg momenteel een document uithangt over de 'bekendmaking openbaar onderzoek over een aanvraag omgevingsproject' en de termijn nu afloopt kan de BRCV zijn eerste wedstrijd zeker organiseren gezien er nog een maand rest alvorens de provincie een beslissing neemt. Tot 6 maart kan er immers nog bezwaar worden ingediend. En Natuurpunt Maasmechelen zal dit hoogstwaarschijnlijk doen lazen we onlangs in de krant Het Laatste Nieuws. Laat ons hopen op een goede afloop zodat de BRCV Duivelsberg verder kan doen na reeds 50 jaar van activiteit, want blijkbaar zijn Francorchamps en Mettet ook geen optie. Dus momenteel geen defintieve kalender en dat enkele dagen voor de eerste wedstrijd.   

Otzer verdedigt titel in Super1600
Allen tegen Susta & Cerny


Nick Vanalken - VW Polo
Nick Vanalken - VW Polo
De Super1600 is ongetwijfeld de spannendste en mooiste klasse binnen het BK rallycross. In deze voortrekkersklasse zijn alle ogen dit jaar gericht op Steve Otzer. Hij verdedigt zijn titel in zijn Citroën en kan een hattrick lukken door een derde kroon op rij te pakken. Hij kan echter op veel tegenwind rekenen van onder meer thuisrijders Dennis Remans en Pascal Romans, beiden met een Ford Fiesta. Remans won met zijn MK7 de laatste wedstrijd van afgelopen seizoen. Yves Teelen, teamgenoot van Remans, heeft zijn Peugeot 208 laten evoluëren en is een kandidaat voor de top 3. Voormalig Belgisch kampioen Davy Van Den Branden (Citroën DS3) zag tijdens de twee voorbije seizoenen de titel richting Otzer gaan en is gebrand op revanche. Ook Nick Vanalken mogen we niet uit het oog verliezen met een nieuwe krachtbron in het vooronder van zijn VW Polo. Via de BELNED zullen zeker enkele Noorderburen van de partij zijn zoals onder meer Marcel Snoeijers en Elly Veltman. Deze bende, aangevuld met outsiders als Jordy Putzeys en Peter Barnhoorn, zullen een front moeten vormen tegen het Tsjechisch duo Josef Susta en Jan Cerny die met hun Skoda komen testrijden met het oog op de start van het Europees kampioenschap in Spanje.

SuperNationals -2000cc. Steve Volders opnieuw op Belgische bodem   

Steve Volders opnieuw in Belgisch kampioenschap
Steve Volders opnieuw in Belgisch kampioenschap
Het startveld bij de SuperNationals -2000cc krijgt uitbreiding met onder meer Steve Volders in zijn Ford Fiesta MK7, de Honda Civic van Joel Strackx en RST-rijder Kimi Vermeulen in de ex-Lambers Ford Sierra. Volders, die vorig jaar nog een volledig WK RX2 afwerkte met een 10de plaats algemeen, wordt een te duchten klant en hij pakte in het verleden reeds een titel in deze klasse. Regerend kampioen Kurt Lambers zal zijn BMW M3 flink de sporen moeten geven. Ook Strackx aast met zijn Honda steeds op een plaats op het ereschavot. Verder zijn er nog Coninx en Neyens die vorig seizoen tweede en derde werden in het kampioenschap. Ook BELNED kampioen Filip Wojtowicz mogen we niet
Vice RST kampioen Kimi Vermeulen richting SuperNationals -2000cc
Vice RST kampioen Kimi Vermeulen richting SuperNationals -2000cc
vergeten met zijn competitieve Volvo C30. Net als de Opel Corsa's van Robbe Goris en Glenn Cools en Dave Van Beers in de Renault Clio. Afsluiten doen we met de Nederlandse amazone Mandy Kasse (Ford Fiesta) en laatste winnaar op de Duivelsberg Ron Snoeck (Volvo C30).

SuperNationals +2000cc: Kan Maris zijn titel verlengen?

Opnieuw richting Volvo-duel met Luc Maris & Kristof Bex?
Opnieuw richting Volvo-duel met Luc Maris & Kristof Bex?
Bij de grotere broers of de SuperNationals +2000cc zullen een vijftiental rijders aanwezig zijn. Hier mag regerend kampioen Luc Maris zijn Volvo S40 opnieuw de sporen geven en zware oppositie verwachten uit de hoek van vicekampioen Kristof Bex met een gelijkaardige Volvo S40. Verder hebben we nog enkele favorieten met onder meer de BMW's van Stefan Vaesen, Tom Meeusen, Robin Michels, Johnny Verkuringen en Ludo Hermans. Voor Stefanie Van Lingen zit er opnieuw een sabbatjaar aan te komen vanwege een tweede zwangerschap.

VAS met aangepaste reglementen

De eerste wedstrijd voor het VAS-kampioenschap 2020 zal zoals gewoonlijk op zaterdag verreden worden. Dit jaar zijn er ook wat veranderingen in het reglement van toepassing én is er een klasse bijgevoegd. De klasse-indeling is als volgt; Klasse A tem 1600cc. Klasse B van 1600cc tem 2100cc. De klasse C gaat van 2100cc tem 4000cc. De klasse D mag max. een cilinderinhoud hebben van 2000cc, max.4 kleppen per cilinder tot 1600cc en 2 kleppen per cilinder voor meer dan 1600cc. De banden zijn vrij voor klassen A,B en C. Voor de klasse D zijn competitiebanden niet toegestaan en dienen verplicht voorzien te zijn van een “E” of “DOT” kenmerk. Max. breedte 205 mm op een velg van max. 17 “ diameter.

Foto's: Johnny LoixSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op woensdag 4 maart 2020.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons