van der Horst

Duivelsberg schiet Belgisch rallycross seizoen op gang

SRX SsangYong Cup organized by ZELOS
SRX SsangYong Cup organized by ZELOS
Zaterdag 4 en zondag 5 maart gooit het Duivelsbergcircuit opnieuw zijn poorten open voor een nieuw seizoen VAS en Internationaal rallycross. De regerende kampioenen, Jansen, Remans, Vanhove en Volders zijn klaar om hun titel te verdedigen. en met 175 inschrijvingen, verdeeld over het VAS en het Belgisch kampioenschap belooft het een druk weekend te worden.
Supercars: Jochem Coox met titelambities

FC De Kampioenen
FC De Kampioenen
Bij de SuperCars verschijnen er maar een handvol bolides aan de start waarbij Jos Jansen als regerend kampioen uitpakt met zijn Ford Focus MK 3. Het wordt echter een beperkt programma voor de Hoeseltse drukker die ook actief is op circuit met zijn Porsche 997 Cup. Hij zal twee wedstrijden moeten missen en dat zou hem bij de titeljacht wel eens zuur kunnen opbreken.


Jochen Coox - VW Polo RX
Jochen Coox - VW Polo RX
Wie ook uit is op een overwinning is thuisrijder en vicekampioen Jochen Coox. De VW Polo is na een grondige revisie terug opgebouwd en de krachtbron is vervangen door een exemplaar van het Zweedse Trollspeed Racing. De garagehouder uit Rekem heeft zijn zinnen nu echt gezet op de Belgische titel wat dan ook de prioriteit is binnen het “JOCO team”. Ook de Subaru van Johnny Verkuringen werd onder handen genomen tijdens de winterstop en de man uit Retie heeft er zin in om voorgaand duo te verrassen.

Buitenbeentje is ongetwijfeld Steve Volders. Hij is maar liefst in drie klassen ingeschreven waaronder ook deze SuperCars. De man uit Nieuwerkerken haalt de voormalige Ford Focus van Jos Kuypers van stal om het kwartet te vervolledigen bij de SuperCars.

Mooi volk in Super1600

Remans versus Van den Branden en Veltman
Remans versus Van den Branden en Veltman
In Super1600 kunnen we wel spreken van een heuse opmars. Maar liefs 13 stuks hebben zich ingeschreven voor deze eerste ontmoeting. Vorig jaar verschenen er nauwelijks een half dozijn aan de aftrap. Regerend kampioen Denis Remans zal zijn titel komen verdedigen.
“De Ford Fiesta staat er weer fris bij en ik ga voor een titelverlenging” aldus de Zutendaalnaar. Davy Van Den Branden heeft zijn Citroën DS3 doorverkocht richting Portugal en start met een nieuw exemplaar. Tijdens de testdag (14 dagen geleden) doken er enkele kinderziektes op aan de DS3 die volgens de vicekampioen uit Tielrode snel verholpen werden.

Nick Vanalken - VW Polo Super1600
Nick Vanalken - VW Polo Super1600
De grootste stap bij de Super1600 doet Nick Vanalken. De man uit Zutendaal schafte zich de voormalige VW Polo MK 5 van Christian Petrakovits aan. Of de BORA-Rookie van 2016 de Oostenrijkse bolide snel onder de knie krijgt, valt nog af te wachten. De testrondes zagen er alleszins wel positief uit voor Vanalken. De Belgen zijn in deze Super1600 goed vertegenwoordigd met 10 inschrijvingen met o.a.: Luyten, Teelen, Putzeys, Otzer, Ramaekers, Strackx en Roumans. Onze noorderburen zullen vertegenwoordigd zijn door een trio met als aanvoerder Veltman, derde in 2016, met verder Van Rijn en Snoeijers.

SuperNationals -2000cc & +2000cc: Tweemaal Steve Volders?
 
Thibo Byloos - Vauxhall Nova
Thibo Byloos - Vauxhall Nova
Kampioen bij de SuperNationals -2000cc Martijn Vanhove zal zijn titel ook komen verdedigen. Al krijgt de BMW M1-rijder uit Kinrooi de grootste concurrentie uit de hoek van Kurt Lambers en Danny De Beuckelaer. De Volvo C30 van deze laatstgenoemde behaalde vorig seizoen 3 overwinningen maar veroverde pas de bronzen plak na pech. Daardoor ging Vanhove aan de haal met de titel. Nieuwkomer Thibo Byloos uit Bilzen heeft zich de kampioenenwagen van 2015, de Vauxhall Nova van Steve Stessens aangeschaft. Deze klasse is nieuw voor Steve Volders die zich een gloednieuwe Ford Fiesta MK7 door het Zweedse Ingvar Gunnarsson Motorsport liet bouwen met een krachtbron van de Brit Julian Godfrey. Deze combinatie zal ook aan de start komen in het Europees RX Touringcar kampioenschap dat van start gaat in Barcelona op 1-2 april. Verder is er ook nog het Nederlands duo Ron Snoeck en Mandy Kasse.

Johnny Volders
Johnny Volders
Bij de SuperNationals +2 liter zal kampioen Steve Volders ook zijn titel verdedigen maar hier wordt zware oppositie verwacht van het Volvo-trio Kristof Bex (S40), Luc Maris (S40) en Bert Bosman (242). Ook in deze klasse is een Amazone van de partij, nl. Stephanie Van Lingen uit Dilsen Stokkem en zij staat zeker haar mannetje in deze mannenwereld. Er zullen ook enkele nieuwe bolides te zien zijn van ondermeer Van Thielen (Volvo S40) en Jacobs met een Ford Mondeo.  

Nieuw: SRX-Cup organized by ZELOS: Totaal nieuw concept met SsangYong

Ssangyong SRX Cup
Ssangyong SRX Cup
Nieuw dit jaar is de SRX-cup, organized by ZELOS. Een tiental SsangYong Actyon Sports pick-ups zullen het tegen elkaar opnemen op het Duivelsbergcircuit. Dit met verschillende piloten en verplichte co-rijders per reeks. Deze cup zal tijdens de 4 Nationale wedstrijden te zien zijn op de Duivelsberg en zal ook meereizen naar de BK-wedstrijd in het Duitse Buxtehude in juni. Ook in Mettet zullen de Koreaanse pick-ups te zien zijn tijdens het BK in maart en tijdens het weekend van de World RX-wedstrijd in mei. Het eindklassement zal niet per piloot opgesteld worden maar wel per wagen.

BelNed-Cup:

Voor het tweede jaar op rij gaat de BelNed Cup van start. Na het succes van vorig seizoen zal ook dit jaar de BelNed Cup verreden worden op het Duivelsbergcircuit te Maasmechelen en het Eurocircuit te Valkenswaard. Hiervoor komen elk 4 wedstrijden in aanmerking, min één schrapresultaat op elk circuit. Uiteindelijk zullen de BelNed-kampioenen in alle klasses wat extra prijzengeld krijgen door een tiental sponsors.

VAS regionaal:

Op zaterdag 4 maart zullen de 85 ingeschreven VAS piloten het weekend op gang schieten en zullen de regerende kampioenen Thomassen, Van Nunspeed en Kemps in de drie klassen het niet eenvoudig maken voor de anderen in hun eerste ontmoeting van het nieuwe seizoen. Als nevenevenement zullen er op elke VAS-wedstrijd zowel in Maasmechelen als op het Glosso circuit van Arendonk een vijftal Beetles met dieselmotoren van 90pk over beide circuits rijden. Dit met telkens andere rijders en co-rijders in het VW-model. Voor deze vuurdoop gaan piloten zoals Jos Jansen, Tessa Menten, Alex Verdonck (ex-rallycrosser) en Marc Schops van start. Dit is een initiatief van Tielenaar Patrick Mertens die zich vijf VW Beetles heeft aangeschaft, een beetje analoog naar het idee van de SRX SsangYong Cup van ZELOS. 

Foto's: Johnny Loix - Georges De CosterSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rallycross Nationaal op maandag 27 februari 2017.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons