van der Horst

Dusan Borkovic niet meer welkom in TCR Europe (update)

Dusan Borkovic - Hyundai i30 N TCR
Dusan Borkovic - Hyundai i30 N TCR
Dusan Borkovic mag Oschersleben, Barcelona en Monza uit zijn agenda schrappen. De Serviër wordt immers geweigerd aan de start van de drie resterende TCR Europe-wedstrijden door een agressieve reactie in de paddock, na afloop van de tweede race op de Red Bull Ring. Het is niet voor het eerst dat de Hyundai-rijder om extrasportieve redenen in opspraak komt.
Het werd een bijzonder spectaculaire tweede TCR Europe-confrontatie afgelopen zondag in Oostenrijk. De hemelsluizen gingen stelselmatig meer open en de omstandigheden werden dus moeilijker en moeilijker. In die uitdagende context baande Dusan Borkovic, elfde in de tussenstand, zich een weg naar voren. Toen hij in de laatste ronde streed voor een top 5-notering, werd hij aangetikt door merkgenoot Nelson Panciatici en ging een puntenscore in rook op.

Borkovic' fout lag dus niet op het circuit, maar in zijn reactie ernaast. Hij zou een vrouw weggeduwd hebben en de wagen van de teamgenoot van Panciatici - per abuis - op een agressieve manier benaderd hebben in de paddock. Onderzoek leert ons echter dat er geen beelden zijn van het bewuste incident, maar dat de vrouw in kwestie de echtgenote van Borkovic zou geweest zijn en dat ze naar verluidt was "uitgegleden". Aan de andere kant heeft hij op dat vlak geen blanco strafblad, aangezien hij al eens eerder werd gediskwalificeerd omwille van een gevecht in de paddock van Monza.

Dusan Borkovic - Hyundai i30 N TCR
Dusan Borkovic - Hyundai i30 N TCR
Het moet gezegd dat de boomlange Serviër dit seizoen weinig meeval heeft gekend. Naast de aanrijding in Spielberg, werd de Hyundai van Target Competition ook in Francorchamps en in Hockenheim aangetikt. In Duitsland leverde dat Borkovic - terwijl Stian Poulsen (Cupra TCR) daar minstens evenveel schuld trof - een betwistbare drive through op. Volgens Borkovic is het dan ook zijn eigen beslissing, en niet die van de promotor, om het kampioenschap te verlaten. "Ik wist dat mijn actie tot een straf zou leiden, maar ik had ook verwacht dat mijn concurrent (Nelson Panciatici, nvdr.) een bestraffing zou oplopen. Hij werd echter niet gesanctioneerd, ik daarentegen wel. Ik kan die onrechtvaardigheit niet langer tolereren, want ze verwoest mijn ambities en de plannen van een volledig team", reageerde Borkovic achteraf.

Dusan Borkovic meldde verder nog dat hij het budget voor de drie resterende wedstrijden zal aanwenden voor andere uitdagingen die hij binnenkort bekendmaakt. 

UPDATE
Borković's team Target Competition nam in een persbericht afstand van de acties van hun rijder.
"We betreuren de acties van Dušan Borković op de Red Bull Ring en vinden het jammer voor hem en zijn familie dat hij niet langer in TCR Europe kan racen. We kijken nu uit naar een vervanger voor het #62 voor de rest van het seizoen. We weten dat Dušan een echte gentleman kan zijn en hopen met hem verder te kunnen werken aan andere projecten. We aanvaarden de beslissing van de TCR Europe-promotor om te reageren op zijn acties en ook wij tolereren geen agressie en geweld in onze sport."

Foto's: TCR Europe - Dusan Borkovic /// Hans Van Onsem heeft een bijdrage geleverd aan dit artikel



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in TCR Europe op woensdag 17 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Red Bull Ring.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons