van der Horst

Mettet: Duval en de Belgen willen thuis schitteren

Petter Solberg - Citroën DS3 Supercar
Petter Solberg - Citroën DS3 Supercar
Komend weekend krijgen we in het Engelse Lydden Hill niet alleen de tweede wedstrijd van het WK Rallycross, maar ook de eerste van het Europees kampioenschap. En dat zullen we geweten hebben. In Portugal werd enkele weken geleden de eerste manche van het WK op gang geschoten met 19 Supercars aan de start en met Petter Solberg kenden we een schitterende winnaar. Komend weekend prijken niet minder dan 37 Supercars op de voorlopige deelnemerslijst. En dat voor 12 plaatsen in de halve finale en zes in de finale. Gezien de WK en de EK rijders samen rijden is de opdracht voor Solberg en zijn gevolg nog moeilijker om opnieuw te schitteren, want ook de Europese toppers zijn niet van de poes. Over minder dan twee maanden verwelkomen we in Mettet op het Jules Tacheny Circuit ook de rijders van het WK en het EK tijdens de 6de manche van het FIA Rallycross Wereldkampioenschap, presented by Monster.
  • Dreamdrive
VW Polo van François Duval
VW Polo van François Duval
De recente aankondiging van de aanwezigheid van François Duval, met een VW Polo Supercar van team Marklund, is heugelijk nieuws voor alle rallyfans. De Belgen konden ook al de schitterende 6de plaats van Koen Pauwels tijdens de finale te Montalegre vieren. Op 11, 12 en 13 juli wordt Mettet het epicentrum van de Rallycross op wereldvlak.

Alle fans hebben met ongeduld gewacht op dit nieuws : het tekenen van  François Duval voor deelname aan de Belgische manche van het FIA Rallycross Wereldkampioenschap. Dit bericht heeft het kleine Belgische racewereldje doen bruisen. François is de enige Belg die een manche gewonnen heeft van het Europese rallycross kampioenschap bij de Supercars (te Maasmechelen) en hij is ook de enige die een WRC manche gewonnen heeft. Doordat het circuit van Mettet slechts op enkele kilometers van bij hem thuis ligt, was François Duval meer dan ooit gemotiveerd een wagen te vinden. Hij heeft uiteindelijk een akkoord gesloten met Belgium VW Club en Volkswagen België.

« Ik zal aan de start staan met een VW Polo RX Supercar van het Zweedse team Marklund Motorsport », verheugt de inwoner van Cul-des-Sarts (Couvin) zich. « Met mijn trouwe partners, Gordon en Ramaekers, werken we reeds geruime tijd aan dit project en ik ben blij dat de Belgian VW Club ons het duwtje in de rug heeft kunnen geven dat nodig was om dit te kunnen realiseren. De wagen levert prachtige prestaties en ik mik op een goed resultaat vóór mijn supporters».
 
Atte Varsta, verantwoordelijke marketing en communicatie bij  Marklund Motorsport :
Marklund - VW Polo Supercar
Marklund - VW Polo Supercar
"Wij zijn uitermate verheugd de Volkswagen Polo RX Supercar ter beschikking te kunnen stellen van François Duval voor de Belgische manche van het Wereldkampioenschap. De Belgen zijn grote fans van motorsport en ze zullen zeker tevreden zijn François Duval te zien deelnemen aan deze wedstrijd vlak bij huis. De grote ervaring die François heeft zowel op gebied van rally als van rallycross zal hem in staat stellen een goed resultaat neer te zetten."

Martin Anayi, Directeur Generaal - World RX bij IMG Motorsport besluit : « François heeft al een roemrijke carrière gekend op wereldvlak en ik ben enthousiast dat ik zijn naam kan toevoegen aan de steeds langer wordende lijst van racepiloten die in 2014 hun aandacht richten op World RX. Natuurlijk is het altijd dankbaar voor de fans een lokale piloot te kunnen aanmoedigen en de Polo RX Supercar van Marklund heeft al bewezen dat hij zijn mannetje kan staan. Mettet is een totaal nieuw circuit en alle piloten zullen dus op gelijke voet beginnen aan dit evenement – ik ben ervan overtuigd dat François het de koplopers van dit Kampioenschap niet makkelijk zal maken».

François Duval, aan het stuur van de Polo nr 30, zal aan de start verschijnen met zijn teamgenoten Toomas « Topi » Heikkinen en Anton Marklund.

Timur Timmerzyanov - Peugeot 208 T16 Supercar
Timur Timmerzyanov - Peugeot 208 T16 Supercar
De uitblinkers van deze discipline hebben trouwens afspraak op 27 mei eerstkomend voor de Media Day op het Jules Tacheny Circuit te Mettet : Duval, Heikkinen, Marklund, Pauwels, Van Mechelen, een piloot van het Hansen team, Liam Doran van het Monster team, Scott en andere namen die er nog bij kunnen komen na Lydden Hill.
 

Koen Pauwels, Jansen en De Keersmaecker?
 
Koen Pauwels
Koen Pauwels
Naast de officiële teams was de grote verrassing in Montalegre het resultaat van onze landgenoot Koen Pauwels: De Limburger is er in geslaagd zich op te werken tot in de finale na een schitterende halve finale. Hij staat momenteel op de 7de plaats van het Wereldkampioenschap op gelijke hoogte met Timmy Hansen! Koen zelf zal ook één van de Belgische attracties zijn van de manche te Mettet, net als Jos Jansen. En méér dan waarschijnlijk zal onze beste vertegenwoordiger ooit in Rallycross en dubbel Europees kampioen, Michaël De Keersmaecker, nog een verrassing uit zijn hoed toveren die de kleuren van JDK zal verdedigen.
 
Belgisch Kampioenschap erbovenop
 
De RACB heeft van de komst van het Wereldkampioenschap geprofiteerd om datzelfde weekend een manche van het Belgisch Rallycross Kampioenschap voor onze populaire Supernationals te organiseren. Dit zal ook een groot aantal fans van deze discipline aantrekken.
 
De voorverkoop loopt goed
 
Twee maanden voor het evenement is de voorverkoop reeds goed gestart. Even herinneren dat de prijs voor het hele weekend (uitgezonderd kosten) in voorverkoop 35 euro bedraagt en dat tickets kunnen besteld worden via de website Ticketnet.be. U kan ze ook rechtstreeks kopen op het secretariaat van het circuit.
Om aan de vraag van de zeer talrijke fans te kunnen voldoen heeft Mettet Motor besloten een grote camping in te richten met een oppervlakte van 25 hectare langs de baan die naar Florennes gaat.
De tickets voor de camping alsook voor de tribunes en de VIP formules zullen heel binnenkort te koop zijn.

Foto's: RXRallycross & Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op woensdag 21 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Mettet.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons