van der Horst

Ean Eyckmans rijdt naar tweede plaats in Lonato

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Ean Eyckmans heeft zijn tweede podium van het seizoen beet. Na een tweede plaats tijdens het openingsweekend van de WSK Super Masters Series in Adria, herhaalde de jonge Eyckmans dat kunstje gisterenmiddag. Deze keer was Lonato, Italië, het strijdtoneel voor de tweede ronde van dat kampioenschap. Eyckmans doet met twee tweede plaatsen een goede zaak in de tussenstand en staat dan ook tweede in het kampioenschap. Ook Tom Braeken, teamgenoot van Eyckmans, en Douwe Dedecker kwamen in de 60 Mini klasse in actie, al kenden zij minder geluk. Lorens Lecertura was de enige Belg in de OKJ klasse, hij werd mooi zestiende.
Tom Braeken
Tom Braeken
Ijzersterk, zo begon Eyckmans aan zijn weekend in Lonato. De piloot voor Team BabyRace snelde naar een tweede chrono tijdens de kwalificaties, met slechts 42 honderdsten achterstand op de snelste man, Arjun Bohra. Ook Tom Braeken kwam sterk uit de verf en wist in zijn groep een sterke tijd neer te zetten, die hem naar een 20e plaats algemeen bracht. Voor Douwe Dedecker verliep de kwalificatie opnieuw een stuk minder vlot. Het lijkt de achillespees van de Limburger te worden want dit jaar lijkt het niet te vlotten voor de vice-wereldkampioen Rotax MicroMax. Dedecker kreeg geen mooi vrij rondje voor elkaar en de set-up was nog lang niet perfect. Hij werd 44e en wist wat hem te doen stond in de heats. Helaas waren ook daar de problemen nog niet van de baan, Dedecker kon zich niet plaatsen voor de finale nadat de motor dienst weigerde in de prefinale.

Ean Eyckmans
Ean Eyckmans
Braeken en Eyckmans konden dat wel. Beiden konden ze in gunstige posities doorstoten naar hun prefinales. In prefinale A moest Eyckmans aan de bak en hij reed sterk naar P3. Braeken volgde in prefinale B en ook hij maakte plaatsen goed en kwam als zevende voorbij startfinish. In de finale was de beste start voor Andrea Filaferro. De Tony Kart rijder wist Eyckmans op plek twee te houden tot er een zware crash plaatsvond in de buik van het peloton. De wedstrijd werd voor bijna een uur stilgelegd met code rood om de ambulance zijn werk te laten doen. In die klapper was ook Braeken betrokken. Hij werd rondgetikt maar rolde over de baan. Niet iedereen wist Braeken te ontwijken, onder andere één van zijn teammaats had verzorging nodig. Enkele uren na de finish kwam dan wel het bericht dat iedereen er al bij al goed van af was gekomen! Na de herstart, met nog drie ronden onder gele vlag, stonden er nog zes effectieve wedstrijdronden op het programma. Een sprint tot het einde dus! Al Dhaheri, Eyckmans, Filaferro en Powell zouden uitmaken wie de winst mee naar huis nam. Het scheelde 51 millimeter of de grootste trofee stond in Herentals op de schouw maar Eyckmans moest de winst zeer nipt aan Rashid Al Dhaheri laten, die de leiding in de tussenstand behoudt. Andrea Filaferro sloot af als derde terwijl Tom Braeken de finish niet zag.

Ook de andere klassen kwamen dit weekend in een zonnig Lonato aan de start. Zaterdag kreeg de paddock zelfs bezoek van Fernando Alonso, die de teams uitkomend op zijn merk chassis’, van enkele tips en tricks kwam voorzien. In de OK Junior leek het bijna te werken, want Laurens ten Brinke moest de zege maar nipt aan Jamie Day laten. Lorens Lecertua was de enige Belg die in deze klasse in actie kwam. Hij kwalificeerde zich als 36e maar werkte zich bijzonder sterk op naar een zestiende plaats in de finale. Veel belovend voor de rest van het seizoen!

Dexter Patterson en Lorenzo Travisanutto vochten vorig weekend tijdens de Winter Cup in Lonato al een mooie strijd uit en ook dit weekend kwamen ze elkaar weer tegen. Patterson kon de wereldkampioen zondag achter zich houden en won voor Travisanutto en Dino Beganovic.

In de KZ bewezen de Nederlanders nog eens hun kunnen. Met zen tweeën trokken ze naar het podium maar Bas Lammers en Marijn Kremers konden Adrien Renaudin niet van de winst houden. Helaas geen Belgen aan de start in deze klasse.

Foto's: FM Images
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 25 februari 2019.
  • Powerkit.shop

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons