Ean Eyckmans start seizoen met podium in Adria

Ean Eyckmans
Amper een week na de WSK Champions Cup, stond dit weekend alweer de volgende afspraak op de agenda. De WSK Super Master Series begonnen aan hun kampioenschap en net als vorige week op de Adria Karting Raceway. Ean Eyckmans startte zijn seizoen waar het vorige stopte, op het podium! Eyckmans haalde een mooie tweede plaats terwijl onze andere Belgen pech kenden gedurende het weekend, waarin de regen nooit veraf was.
In de 60 Mini klasse, waar met luchtgekoelde 60cc motoren wordt gereden, kwamen dit weekend opnieuw 4 Belgen aan de start. Ean Eyckmans, Douwe Dedecker, Lenn Nijs en Tom Braeken waren de mannen om in de gaten te houden.

Lenn Nijs
Lenn Nijs
In de volledig uitgeregende kwalificaties op vrijdag waren de verschillen erg groot. Irfan Coskun was de enige die onder een tijd van 1.10 minuut wist te duiken en hield daarmee Manuel Scognamiglio Maksimilian Popov achter zich. Tom Braeken was de beste Belg op een 8e plek. Ean Eyckmans en Lenn Nijs volgden in de top dertig op plaatsen 24 en 25. Douwe Dedecker kwam niet verder dan een twintigste plaats in zijn groep wat resulteerde in P60 algemeen.

Na de heats van zaterdag, stonden zondag de prefinales en de finales op het programma. Ean Eyckmans kwam zaterdag goed voor de dag en mocht daardoor in zijn prefinale als vijfde van start. Eyckmans kwam na een sterke race als tweede over de streep en verzekerde zich zo van een goede startplaats in de finale. Douwe Dedecker werd in diezelfde prefinale mooi 16e en wist zich ook zo rechtstreeks te plaatsen voor de finale. Tom Braeken werd in de steek gelaten door het materiaal en de Limburger moest al na 1 ronde de strijd staken in zijn prefinale. Een defecte ontsteking lag aan de basis van zijn opgave. Lenn Nijs kende dan wel weer een sterke race. Hij moest starten vanaf de laatste plaats maar werkte zich in prefinale-A naar voren om als 21e voorbij de meet te komen. Zowel voor Braeken als voor Nijs was de A finale niet meer mogelijk.

In die finale waren alle ogen dus gericht op Ean Eyckmans want hoewel Dedecker de snelheid ondertussen wel gevonden had, kwam hij niet in aanmerking voor een klassering in de top tien. Met een blitsstart schoot Eyckmans bij het doven van de lichten naar de kop van het veld. Polesitter Kutskov werd wat weggedrongen, hij zou niet meer in het stuk voorkomen. In zijn zoch, nam Eyckmans de Italiaan Francesco Marenghi, William MacIntyre, Alex Powell en Rashid Al Dhaheri mee. Het was MacIntyre die als eerste een geslaagde aanval plaatste op Eyckmans. Die viel terug naar vier terwijl Al Dhaheri vooraan de leiding in handen nam. Al Dhaheri wist met een mooie voorsprong de laatste ronde in te gaan en won met 3 seconden voorsprong op Eyckmans die tot de laatste bocht zijn beste stuurmanskunsten moest tonen om zijn podium veilig te stellen. Maksimilian Popov was uiteindelijk derde. Douwe Dedecker finishte zijn eerste race van de WSK Super Master Series als 20e.

In de overige klassen waren het de Nederlanders die erg sterk voor de dag kwamen.
De OK categorie werd gewonnen door de ervaren Lorenzo Travisanutto. Hij moest wel het een en ander rechtzetten nadat Nederlander Kas Haverkort zeer snel van start ging. Haverkort wist zijn prefinale te winnen, de concurrentie was dus gewaarschuwd en meteen na de start ging Haverkort er vandoor. Travisanutto maakte gebruik van het gevecht voor zich en wrong zich een weg naar voren. Toen ook uiteindelijk de leider eraan was voor de moeite kon de wereldkampioen zijn eerste prijs van het seizoen mee richting Italië nemen.

Nederlanders Robert de Haan en Thomas Ten Brinke konden niet verhinderen dat de Braziliaan Rafael Camara er met de winst vandoor ging in de OKJ. Ten Brinke, die een hele sterke prefinale reed moest toezien hoe zijn landgenoot de Haan de tweede plaats pakte. Voor de Haan kon het seizoen niet beter beginnen. De Nederlander werd afgelopen winter met een fabrieksstoeltje bij Energy beloond nadat hij in Brazilië Wereldkampioen werd bij de Rotax Junioren.

Foto's: FM Image

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 4 februari 2019.