van der Horst

East Belgian Rally: Nabeschouwing Ford Fiësta SportTrophy

Het talrijk opgekomen publiek genoot in de Oostkantons van de passages van Thierry Neuville, die aan de start kwam op initiatief van de organisatoren van de East Belgian Rally, met steun van verschillende lokale partners, Ford Belux en TeamFloral. Bovendien was Thierry Neuville de ideale referentie voor de smaakmakers van de Ford Fiesta SportTrophy. Door in het spoor te blijven van de beste piloot van Ford in het Wereldkampioenschap Rally, bewees Timo Van der Marel dat zijn vijf opeenvolgende overwinningen in de FST in 2013 zeker geen toeval waren.
Met een twintigtal Ford Fiesta's R2 aan de start van deze zevende manche van het BFO Belgian Rally Championship, het toneel van de vijfde manche van de Ford Fiesta SportTrophy 2013, maar tevens een manche van de Zwitserse Ford Racing Trophy, namen de snelle bommetjes van Ford een groot deel van het peloton in Sankt-Vith voor hun rekening. De piloten keken in elk geval uit naar de prachtige proeven van deze East Belgian Rally in de gemeenten Büllingen, Bütgenbach, Amel, Sankt-Vith en Burg-Reuland.

Na zijn deelname in 2012 kwam Pontus Tidemand opnieuw aan de start in Sankt-Vith om zich voor te bereiden op de Rally van de Elzas, waar hij op zoek gaat naar de Junior Wereldtitel. Net zoals Thierry Neuville reed de Zweed buiten de Trophy. De Zweed en de piloot van M-Sport waren duidelijk gemotiveerd om zich te meten met de referenties in categorie R2 en met de kersverse kampioen van de Belgische Ford Fiesta SportTrophy, Timo Van der Marel.

De jonge Nederlander kwam deze keer niet alleen naar Oost-België, want hij werd vergezeld door twee andere landgenoten, Kevin Van Deijne en Mats Van den Brand, lid van het KNAF Talent First programma. Voor Van Deijne was de wedstrijd van korte duur, want hij moest de strijd al staken op de eerste proef. Twee proeven voor het einde viel ook Van den Brand, op dat moment op weg naar een top 5 in de FST, uit.

De ganse dag werd fel gestreden voor de positie van "eerste Fiesta-piloot in R2". Nadat hij de maat had genomen van Tidemand, die later moest opgeven, eindigde Thierry Neuville met een kleine voorsprong op Van der Marel. Neuville behaalde een podiumplaats in Klasse 6: "Ik heb me de ganse dag enorm geamuseerd met deze Fiesta R2, een ideale wagen voor jongeren die het vak willen leren. Ik ben ook heel blij met de prestatie van mijn broertje en mijn vader, die hun eerste rally reden in de Trophy."

Achter Timo Van der Marel, die zijn vijfde opeenvolgende overwinning in de Trophy behaalde en in strijd blijft voor de titel in het Junior BRC, ging de tweede plaats in de Trophy naar een piloot die debuteerde op nationaal niveau. Op zijn 22ste en genavigeerd door Alain Neuville, de vader van de twee jonge rallyrijders, toonde Yannick Neuville dat hij heel wat potentieel heeft als rallypiloot: "Ik wil zeker mijn broer Thierry bedanken. Zonder hem had ik hier niet kunnen rijden met de Fiesta R2 van Wengler. Bovendien gaf hij me heel nuttige tips voor en tijdens de rally."

Deze prestatie van de jongere broer van Thierry werd trouwens beloond met de BFO Award. In het algemeen klassement eindigde Yannick voor een vaste deelnemer van de Belgische FST, die deze keer enkel in het kader van de Zwitserse Trophy reed: Thibault Radoux. De jonge piloot uit Houffalize behaalde daarin een belangrijke overwinning waarmee hij de Zwitserse titel veroverde na een indrukwekkende 5 op 5.

Guillaume De Ridder straalde bij de finish, want hij veroverde een podiumplaats in zijn eerste wedstrijd met de ervaren Kurt Deklerck aan zijn zijde: "Ik denk dat ik vandaag de beste rally sinds mijn debuut heb gereden. Ik besef dat ik mijn prestaties niet moet vergelijken met die van piloten zoals Van der Marel, die veel meer ervaring heeft, maar dat ik gewoon moet leren zonder te forceren. Dat werkt! We zaten in het goede ritme. Pas in het donker kon Yannick Neuville een beetje afstand nemen. Er komt nu een andere uitdaging aan, want volgende week zal ik in de Elzas met de Fiesta R2 debuteren in het Wereldkampioenschap."

Arnaud Dedouaire werd in het begin van de rally opgeschrikt door een gebroken steun van de versnellingsbak, nadat hij iets te fel het onverhard in dook. Hij werd uiteindelijk vierde. Een belangrijk resultaat in de Trophy: "We willen absoluut vice-kampioen worden in de Ford Fiesta SportTrophy 2013, een resultaat dat nu zeker haalbaar is."

Tom Van Rompuy, vijfde, deed zeker geen slechte zaak. Hij klopte Jamie Brown, Sylvain Droxler en Wim Carton, die zijn vijfde resultaat behaalde op evenveel rally's. Daarmee behoudt hij zijn kansen op de zilveren medaille in de Condroz Rally, waar de Ford Fiesta SportTrophy 2013 afgesloten wordt.

Klassement (officieus): 1. T. Van der Marel (NL) 100 ptn – Kampioen 2013; 2. W. Carton 54; 3. A. Dedouaire 47; 4. T. Van Rompuy 44; 5. T. Radoux 36; 6. S. Droxler (CH) 35; 7. J. Brown (GB) 33; 8. G. De Ridder 31; 9. L. Sougnez 30; 10. K. Van Deijne 28; 11. J. Wagemans 21; 12. J. Serderidis 19; 13. Y. Neuville & A. Fernémont 18; 15. H. Bouillon, E. De Corte & G. Vander Schelden 14; 18. L. Seminara & J. Goffings 13; 20. N. Vanherzele 11; 21. M. Vandenberghe 7; etc.Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 1 oktober 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons