van der Horst

East Belgian Rally: Patrick Snijers schenkt Porsche eerste zege sinds 1985 (foto update)

Snijers-Gitsels - Porsche 997 GT3
Snijers-Gitsels - Porsche 997 GT3
We schrijven 1985, het jaar dat Patrick Snijers met de Bastos-Lancia 037 de pannen van het dak reed en kampioen werd. Datzelfde jaar kwam de grootste tegenstand uit het RAS kamp met twee Porsches in de kleuren van Belga en bemand door Robert Droogmans en Jean-Louis Dumont. Dumont kwam jammerlijk om het leven en werd later vervangen door Thierry Reginster. Datzelfde jaar boekte Droogmans de laatste overwinning met een Porsche in een internationale rally in België (volgens onze bronnen tijdens de Omloop van Vlaanderen). Vandaag, 28 jaar later wint Patrick Snijers de East Belgian Rally aan het stuur van een Porsche.
Snijers-Gitsels - Porsche 997 GT3
Snijers-Gitsels - Porsche 997 GT3
Deze vierde editie van de East Belgian Rally, de 7de manche van het BFO Belgian Rally Championship, kende een verrassend verloop. Vooraf werden de WRC-rijders getipt als favorieten, maar de wedstrijd werd van start tot finish gedomineerd door Patrick Snijers met de nieuwe Porsche 997 GT3 geprepareerd door BMA, het team van Bernard Munster.Hermen Kobus - Ford Fiësta S2000
Hermen Kobus - Ford Fiësta S2000
Op de eerste proef werd de topfavoriet Kris Princen al uitgeteld door een probleem met de benzinetoevoer op zijn Subaru Impreza WRC S9. Volgens de tussentijden was Hermen Kobus op weg naar de scratch, maar de Nederlander schoof met zijn Ford Fiesta S2000 van de baan. Een halve minuut tikte weg en die bleek hij niet meer op te kunnen halen, al strandde hij uiteindelijk op amper... 17"9.

Vooraan wachtte Patrick Snijers niet. De Porsche-piloot realiseerde de eerste besttijd met zijn Porsche. Op het droge parcours kon hij de power van zijn zescilinder optimaal op het asfalt zetten, al bleef zijn voorsprong de ganse dag beperkt tot een twintigtal seconden. De Limburger liet zich niet op een foutje betrappen, behoudens een schuiver rechtdoor op de eerste proef. De zevenvoudige kampioen van België won met 17"9 voorsprong.

Sebastien Sturbois - Toyota Corolla WRC
Sebastien Sturbois - Toyota Corolla WRC
Voor de tweede plaats was de strijd bijzonder boeiend. Sébastien Sturbois ging de laatste drie proeven in als tweede, maar met transmissieproblemen moest de Toyota Corolla WRC de strijd staken.


Chris Van Woensel - Subaru Impreza WRC
Chris Van Woensel - Subaru Impreza WRC
Chris Van Woensel nam de tweede plaats over met zijn Subaru Impreza WRC S5. De piloot uit Schriek maakte in Sankt-Vith kennis met zijn nieuwe wapen en kwam steeds beter op dreef, maar in de slotfase kwam Hermen Kobus nog bijzonder sterk opzetten. Met een prachtige tijd op de slotproef rukte Kobus op naar de 2de plaats, zijn eerste podiumplaats in het BFO Belgian Rally Championship.Vincent Verschueren - VW Polo S2000
Vincent Verschueren - VW Polo S2000
Voor Van Woensel was het in elk geval een geslaagde eerste testsessie met zijn Subaru, waarmee hij voor de start geen meter had gereden. Vincent Verschueren haalde het maximum uit zijn VW Polo S2000 om de vierde plaats veilig te stellen en doet een schitterende zaak in de strijd om de tweede plaats in het kampioenschap.


Anthony Martin - Mitsubishi Lancer Evo IX
Anthony Martin - Mitsubishi Lancer Evo IX
Anthony Martin, winnaar in Klasse 3, reed de ganse dag een achtervolgingswedstrijd na een lekke band op de openingsproef. De winnaar in Gr.N eindigde net voor de snelste piloot bij de voortrekkers, Caren Burton, die een uitstekende wedstrijd reed met zijn Citroën DS3. Op de laatste proef rukte Cédric Cherain nog op naar de 7de plaats, nadat hij de ganse dag domineerde in categorie R2 met zijn Peugeot 208. Van Parijs werd met zijn Porsche 8ste. Lokale specialist Stephan Herman stuurde zijn Fiat Punto naar de 9de plaats, voor Matthias Boon, de winnaar van deze manche van het Junior Kampioenschap. In Historic stond er geen maat op Yannick Bodson met een Ford Escort.

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Heel wat rallyfans genoten van de knappe doortochten van Thierry Neuville, onze Belgische trots in het Wereldkampioenschap Rally. Neuville was de snelste bij de Fiesta's, met onder andere een fabuleuze 7de tijd algemeen op de laatste proef.

Foto's: Racing International PhotographyDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zondag 29 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons