van der Horst

East Belgian Rally: Neuville pakt alle KP zeges

Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC
Thierry Neuville heeft met zijn Hyundai i20 WRC de editie 2014 van de East Belgian Rally achter zijn naam gezet. De Oostkantonner duldde hierbij geen tegenstand en won alle proeven of dertien op rij. Ook toen het team van Hyundai Motorsport besliste om andere verhoudingen uit te proberen in functie van de komende WRC Rally van Frankrijk, bleef onze landgenoot uit het zicht van de concurrentie. Uiteindelijk won onze WRC vertegenwoordiger met 3min24sec voorsprong op de Ford Fiësta R5 van Cédric Cherain die deze tweede plaats na Neuville ziet als een overwinning. In de laatste KP verloor Van Woensel nog een zekere derde plaats aan de Nederlander Kobus.
Neuville-Gilsoul - Hyundai i20 WRC
Neuville-Gilsoul - Hyundai i20 WRC
Veni, vidi, vici. Thierry Neuville, magistraal van start tot finish, verzorgde de show voor zijn supporters in de streek van Sankt-Vith. Met hun testversie van de officiële Hyundai i20 WRC uit het Wereldkampioenschap domineerden Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul logischerwijze de East Belgian Rally, de voorlaatste manche van het Belgian Rally Championship. Een drievoudige première voor de Belgische rallysport: het eerste optreden van de Hyundai i20 WRC in België, de eerste overwinning van Thierry Neuville in het Belgisch kampioenschap en de eerste zege van Hyundai in het BRC.

"We hebben de ganse dag zwaar aangevallen, want ik voelde me goed in mijn sas in de wagen," lachte Thierry voor hij als winnaar op het podium gehuldigd werd. "Het was een heel nuttige dag, want we hebben alle afstellingen die we willen gebruiken in de Elzas kunnen testen. Vanaf morgen, zondag, zal ik me weer helemaal concentreren op de volgende wedstrijd van het Wereldkampioenschap. Ik heb me in elk geval goed geamuseerd."

Cédric Cherain - Ford Fiësta R5
Cédric Cherain - Ford Fiësta R5
Na een foutloze prestatie en foutloze wedstrijd, behaalde Cédric Cherain een knappe tweede plaats, waarbij hij voortdurend de overige tenoren van het BRC domineerde: "Op de voorlaatste proef maakte ik nog een klein foutje, waarbij ik de radiator beschadigde, maar het liep goed af. Ik ben heel blij met onze prestatie. Het is een mooie beloning voor al het werk dat we geleverd hebben."

Chris Van Woensel - Subaru Impreza WRC
Chris Van Woensel - Subaru Impreza WRC
De strijd voor de derde plaats was boeiend tot de finish. Chris Van Woensel begon met 11 seconden voorsprong op Hermen Kobus aan de laatste proef. Een voorsprong die voldoende moest zijn, maar in de eerste remzone maakte de Subaru-piloot een foutje wat hem de derde plaats zou kosten. Hermen Kobus ging op dezelfde proef ook nog van de baan, maar hij kon in extremis toch als derde finishen. Vincent Verschueren, die zijn leerproces aan het stuur van de DS3 R5 verder zette, werd vijfde.

Patrick Snijers - BMW 130
Patrick Snijers - BMW 130
Ook bij de tweewielaandrijvers was er een prachtige strijd tot het einde. Caren Burton begon aan de laatste ronde van drie proeven met 1"8 achterstand op Stephan Hermann. Burton ging tot het uiterste..., maar een foutje kostte hem een minuut en zelfs de zege in R3, die naar Alex Garcia ging met zijn officiële Renault Clio R3T. In het algemeen klassement eindigde de eerste R3 voor de BMW 130i van Patrick Snijers, 8ste algemeen in de wedstrijd die hij vorig jaar nog won aan het stuur van een Porsche 997 GT3.

Guillaume De Ridder - Kurt Declerck - Mitsubishi Lancer Evo9
Guillaume De Ridder - Kurt Declerck - Mitsubishi Lancer Evo9
Guillaume De Ridder domineerde de conventionele Gr.N met zijn Mitsubishi Lancer Evo9 en werd 9de. In R2 en het Junior BRC ging de zege naar Guillaume Dilley die de ganse dag in een duel verwikkeld was met Gino Büx tot de piloot uit Malmédy in de fout ging. Thibault Radoux won overtuigend de strijd in de Ford Fiesta SportTrophy en in Historic zette Tobi Vandenberghe zijn titelambities kracht bij door de wedstrijd in het donker te beslissen ten koste van Rainer Hermann en Dirk Deveux, zijn naaste belager in de titelstrijd.

Kris Princen - Subaru Impreza WRC
Kris Princen - Subaru Impreza WRC
De East Belgian Rally bleek ook dit jaar weer een zware wedstrijd op een uitermate selectief parcours. Pieter Tsjoen (wiel afgebroken), Kris Princen (idem), Anthony Martin (van de baan) en Bob De Jong (turbo) waren de belangrijkste slachtoffers.

Foto's: RIP - WillyWeyens - BFO BRC.comDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zondag 28 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons