van der Horst

East Belgian Rally: Schtterende affiche ondanks afwezigheid Freddy Loix

Cédric Cherain - Ford Fiësta R5
Cédric Cherain - Ford Fiësta R5
Met 5 World Rally Cars, 5 R5's, een eenzame Super 2000 en enkele potente GT's aan de start, oogt de affiche van de East Belgian Rally, de zevende manche van het Belgian Rally Championship, indrukwekkend. Het belooft een prachtige strijd te worden op een parcours dat door veel piloten als het mooiste van het land wordt omschreven.
De eerste wagen rijdt zaterdag om 9h over het startpodium in Sankt-Vith. Na 13 uitdagende klassementsproeven en 156 km tegen de chrono, zal de winnaar omstreeks 22h43 op het podium voor de Triangel gehuldigd worden. De kans dat die huldiging een volksfeest wordt is groot, want de absolute topfavoriet is onze WRC-trots Thierry Neuville, die aan de start komt met zijn officiële Hyundai i20 WRC. Wie de Rally van Duitsland op het allerhoogste niveau kan winnen, krijgt natuurlijk de favorietenrol toegewezen in deze East Belgian Rally, bovendien zijn thuisrally.

Kris Princen - Subaru WRC
Kris Princen - Subaru WRC
Maar, er staan nog een aantal tenoren aan de start. Freddy Loix, die de Belgische titel veroverde in de Omloop van Vlaanderen, is er niet bij. Kris Princen, dit seizoen al vier keer winnaar van een BRC-manche, verschijnt wel aan de start met zijn Subaru Impreza WRC S12B. De Limburger zal opnieuw het beste van zichzelf geven, maar rivaliseren met Thierry Neuville, daar gelooft hij niet in.

Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
"Nee, dat mag je niet verwachten. Het zou ook niet logisch zijn dat een "oude" WRC kan rivaliseren met het modernste topmateriaal uit het Wereldkampioenschap. De nieuwe generatie WRC's is sneller dan onze tweeliter. Vooral de evolutie van het chassis is enorm. Dat heb ik gemerkt toen ik eerder dit jaar een Fiesta WRC testte. Bovendien rijdt Thierry op het hoogste niveau, waar het tempo nog een stuk hoger ligt dan in het BRC," vertelt Kris Princen realistisch.

Princen is niet de enige met een WRC aan de start. Chris Van Woensel voelt zich altijd goed op proeven met natuurlijke bochten. De Yokohama-piloot mikt op een dichte ereplaats, net als Anthony Martin, die voor de tweede keer dit seizoen aan de start komt met een Skoda Fabia WRC. Regerend Nederlands kampioen Bob De Jong bewees in Roeselare dat hij met onze nationale tenoren kan rivaliseren met zijn Mitsubishi Lancer WRC05.

Kobus - Ford Fiesta R5
Kobus - Ford Fiesta R5
De nieuwe generatie wordt aangevoerd door Cédric Cherain, die trots met het nummer 1 op de deur van zijn Ford Fiesta R5 zal starten. In de strijd voor de tweede plaats in het kampioenschap moet de Luikenaar vooral uitkijken voor de Ford Fiesta Super 2000 van Hermen Kobus, vorig seizoen indrukwekkend snel in Sankt-Vith. Pieter Tsjoen is na de opgave in Roeselare ongetwijfeld geprikkeld om het potentieel van de Peugeot 208 T16 te kunnen tonen, terwijl Vincent Verschueren met zijn DS 3 R5 in de Omloop van Vlaanderen bewees dat er stilaan met de GoDrive-bolide rekening gehouden moet worden. We zijn ook benieuwd hoe voormalig Nederlands rallykampioen Jeroen Swaanen de overstap van een WRC naar zijn gloednieuwe Ford Fiesta R5 zal verteren.

Tsjoen-Chevaillier - Peugeot 208 T16 R5
Tsjoen-Chevaillier - Peugeot 208 T16 R5
Na de verrassende overwinning van Patrick Snijers vorig jaar met de Porsche 997 GT3, weet iedereen dat de snelle proeven van de EBR ook ideaal zijn voor de snelle GT's. Tim Van Parijs voert de troepen van de "flat six" aan, terwijl Jochen Claerhout na een brandje eerder dit jaar terug van de partij is met zijn 997. Francis Lejeune maakt het 997-trio compleet, terwijl Henri Schmelcher met zijn 996 zal starten.

Foto's: RIP - Wilfried GeertsDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op vrijdag 26 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • MF Racing

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons