van der Horst

East Belgian Rally: Thierry Neuville laat Hyundai i20 WRC debuteren in Belgisch kampioenschap

Thierry Neuville - Huyndai i20 WRC
Thierry Neuville - Huyndai i20 WRC
De East Belgian Rally is de jongste telg op de kalender van het BFO Belgian Rally Championship, maar toch heeft het evenement een rijke historie. Na het verdwijnen van de Boucles de Spa, werd de fakkel overgenomen door de Ardenne Bleue Rally, maar ook die kon het hoofd niet boven water houden. De organisatoren van de TAC Rally en de AMC Sankt-Vith beslisten in 2010 om samen deze nieuwe wedstrijd voor het Kampioenschap van België te organiseren.
Het rallycentrum is gelegen in Sankt-Vith. De klassementsproeven werden door de piloten meteen omschreven als de mooiste van het land. De eerste editie van de EBR telde ook mee voor het Nederlands kampioenschap. Onze noorderburen waren danig onder de indruk van het snelle, natuurlijke parcours bezaaid met veel blinde bochten. Niet toevallig kweekten enkele Belgische toppiloten in deze streek de stuurmanskunst om later een grote carrière te maken in de rallysport. Denk maar aan Bruno Thiry, Marc Duez, Kurt Heckters en Thierry Neuville, die vorig seizoen meteen een knappe tweede plaats behaalde met de Peugeot 207 S2000.

Het palmares van de nieuwe East Belgian Rally werd geopend door Bernd Casier, die als vervanger van kersvers Belgisch kampioen Pieter Tsjoen de Ford Focus WRC08 in de bekende Structo-kleuren naar de zege stuurde. De editie van dit seizoen telt trouwens mee voor het Kampioenschap van Luxemburg.

Thierry Neuville laat de Hyundai i20 WRC debuteren in België

Thierry Neuville - Michel Nandan
Thierry Neuville - Michel Nandan
"Deze wedstrijd is voor ons een testdag met het oog op de Rally van de Elzas volgende week, maar ik wil mijn talloze supporters in de streek ook wel wat spektakel bieden. Het resultaat op zich is ondergeschikt, maar natuurlijk willen we graag winnen. We rijden met een testwagen, niet de Hyundai i20 WRC die we volgende week in Frankrijk zullen gebruiken, maar deze testwagen heeft wel dezelfde configuratie. Ik ben heel blij dat we van Hyundai de kans krijgen om de East Belgian Rally te rijden, want het blijft prachtig om in eigen streek voor mijn supporters te kunnen rijden. In Duitsland waren ze massaal van de partij om ons te steunen en op deze manier kunnen we iets terug doen voor hen. Een echte rally rijden is trouwens altijd een goede voorbereiding om ritme op te doen."

Nico: "We hebben deze East Belgian Rally in feite op dezelfde manier voorbereid als een manche van het Wereldkampioenschap. We hebben de proeven slechts twee keer verkend en tijdens de verkenningen onboardbeelden genomen om terug te bekijken. Een WK-wedstrijd of een manche van het BRC, dat maakt geen verschil. We bereiden elke wedstrijd op dezelfde manier voor."

Thierry: "Normaal zouden we wel makkelijk voor de andere WRC-piloten moeten zitten. We rijden met een officiële wagen uit het Wereldkampioenschap en ik zit veel meer aan het stuur van een WRC dan de piloten die het Belgisch kampioenschap rijden. Maar, toch eerst maar afwachten wat de wedstrijd brengt. Veel feesten zal er zaterdagavond niet bij zijn, want zondag gaat de voorbereiding op de Rally van de Elzas verder."

Kris Princen (Subaru Impreza WRC S12B): "Benieuwd hoe dicht we komen"

Kris Princen - Subaru Impreza WRC
Kris Princen - Subaru Impreza WRC
"Het is uniek dat er een fabrieksteam aan de start staat van een wedstrijd van het BRC. We gaan wel voor de tweede plaats moeten rijden, want zelfs met onze tweeliter Impreza WRC maken we normaal geen kans tegen Thierry Neuville. Ik ben wel benieuwd wat het verschil zal zijn. Dit blijft voor mij het mooiste rallyparcours van België. We gaan ons amuseren."

Foto's: RIP - BRC - WRC.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op vrijdag 26 september 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons