van der Horst

East Belgian Rally: Eindstrijd is ingezet

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
De voorlaatste manche van het Belgian Rally Championship wordt verreden in de Oostkantons, een prachtige regio met een bijzonder rallyverleden. Tal van Belgische rallykampioenen leerden immers sturen op de glooiende wegen met natuurlijke bochten in de regio van Sankt-Vith. Denk maar aan onze huidige WK-topper Thierry Neuville, maar ook Bruno Thiry, Marc Duez en Kurt Heckters.
  • STX Motorhomes
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
De 152 km tegen de chrono, verdeeld over 13 klassementsproeven, zijn een uitdaging voor mens en machine. De proeven van Büllingen, Bütgenbach, Amel, Sankt-Vith en Burg-Reuland zijn technisch, smal, maar ook erg snel. Met een slotronde in het donker, blijft de wedstrijd traditioneel spannend tot de laatste meter.



Alle R5-toppers present: Loix versus Princen, Cherain, Verschueren, Van Rompuy en Kobus

De nieuwe generatie is sterk vertegenwoordigd met zes competitieve R5's, aangevoerd door Freddy Loix die in Sankt-Vith zijn derde Belgische rallytitel wil vieren met een knalprestatie. De Skoda Fabia R5 van Freddy Loix krijgt deze keer het gezelschap van de Fabia R5 van Hermen Kobus, die afgelopen weekend nog actief was in de Hellendoorn Rally. De jonge Nederlander reed in Sankt-Vith, waar hij vorig jaar op het podium stond, al erg sterke wedstrijden, maar het vertrouwen in de nieuwe Skoda is nog niet optimaal om te schitteren.

Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Zoals in elke voorgaande manche van het BRC 2015, wordt ook in de East Belgian Rally veel verwacht van Kris Princen met de Peugeot 208 T16. In alle wedstrijden bewees de Limburger zijn snelheid. Maar, wanneer blijft Princen eindelijk gespaard van pech...

Net als Skoda, kan ook DS rekenen op twee toppers. Vincent Verschueren zit na zijn podiumplaats in Ieper in een positieve spiraal. In Roeselare werd zijn opmars gestopt door pech en in Oudenaarde zette Verschueren een paar kanontijden op de tabellen. De piloot van GoDrive heeft een topprestatie nodig om nog een gooi te doen naar de titel van vice-kampioen. Van Cédric Cherain weten we dat hij
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
verschrikkelijk snel is op de proeven van de East Belgian Rally, waar hij vorig jaar enkel door Thierry Neuville met zijn fabrieks Hyundai i20 WRC van de zege werd gehouden. Maar, Cédric mist mogelijk wat competitieritme. Het is al van zijn zege in de Rally van Wallonië geleden dat de Luikenaar nog een volledige rally kon afwerken...

De zesde top R5 is de Ford Fiesta R5 van Tom Van Rompuy, die in de Omloop van Vlaanderen een erg degelijk debuut maakte met de Ford. De Antwerpenaar wil weer progressie maken.

Van Woensel voert de WRC-brigade aan

Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
In het Belgisch kampioenschap kunnen ze reglementair minder punten scoren, maar voor de algemene overwinning kunnen de World Rally Cars natuurlijk een hoofdrol opeisen. Chris Van Woensel heeft afgelopen weekend in Oudenaarde bewezen dat zijn Mitsubishi Lancer WRC05 na een verjongingskuur helemaal klaar is voor de confrontatie, terwijl de piloot uit Schriek zich goed voelt op deze proeven. Hetzelfde mogen we verwachten van Benoît Allart, die zijn gevoel voor de ideale lijn zeker kan benutten op de vloeiende proeven met zijn Skoda Fabia WRC. Bertrand Grooten heeft op papier de snelste WRC in handen. Met zijn Citroën C4 WRC wil hij vooral vertrouwen winnen om te schitteren in de Condroz. De vierde WRC aan de start is de Toyota Corolla WRC van Sébastien Sturbois.

Lokale held Stephan Hermann met een top Fabia S2000

Alle rallyliefhebbers kijken uit naar de chrono's van lokale held Stephan Hermann. De virtuoos die met zijn Fiat Punto telkens opnieuw indruk maakt, krijgt dankzij lokale partners voor de eerste keer zijn kans met een topwagen: een Skoda Fabia S2000! Voor eigen publiek kan Hermann wel eens voor de verrassing zorgen, aangezien Loix al bewees dat de Fabia S2000 niet onder moet doen voor een R5... Zelfs blijft Stephan bescheiden. Hij mikt op een plaatsje in de top 10.

Dat is ook de ambitie van Timothy Van Parijs, die met zijn Porsche 997 GT3 weer wil knallen op de snelle proeven. Met de toppers van de M Cup, waaronder Tobi Vandenberghe, Andy Lefevere en Franky Boulat, heeft hij wel een paar speelkameraden bij de achterwielaandrijvers. Ook Anthony Martin is zeker een kanshebber voor een dichte ereplaats met zijn Mitsubishi.

Guillaume Dilley mikt op de titel van vice-kampioen

Dat Guillaume Dilley twee wedstrijden voor het einde van het seizoen nog steeds een optie heeft op de titel van vice-kampioen blijft een ongelofelijk knappe prestatie. De Brusselaar is met zijn DS 3 R3 Max dan ook de favoriet bij de voortrekkers, maar Hugo Arellano wil na zijn vroege opgave in de Omloop van Vlaanderen het duel aangaan.

Verder verwachten we een spannende strijd in R2, in het Junior BRC, in Historic en in het RACB Rally Criterium. Op alle niveaus zal de strijd weer bijzonder boeiend worden, zaterdag op de 13 klassementsproeven van de East Belgian Rally in Sankt-Vith.

Foto: RIP/Davy Degryse
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op donderdag 24 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons