van der Horst

East Belgian Rally: Loix en Van Woensel out - Verschueren leidt nipt voor Princen

Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren - Citroën DS3 R5 Godrive
Vincent Verschueren, Kris Princen en Hermen Kobus zullen meer dan waarschijnlijk onder elkaar uitmaken wie deze editie van de East Belgian Rally op zijn palmares mag bijschrijven. We verwachtten een spannende strijd voor de zege met ook Van Woensel en Loix aan dit rijtje toegevoegd, maar deze laatste werden door technische problemen tot opgave gedwongen.
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Tijdens de vierde en vijfde KP en net voor de wagens voor de tweede maal richting servicepark reden, schudden de Skoda’s R5 van Loix en Kobus nog eens aan de boom en wonnen de proeven van St. Vith en Burg Reuland. Zodoende kregen we vijf verschillende winnaars tijdens de eerste vijf verreden KP’s. Ook de tussenstand oogde spannend met Princen die na de vierde proef de leiding overnam van Verschueren en de derde lus in ging met een voorsprong van amper 1/10 sec. op Verschueren en 1,1 sec. op Loix die duidelijk in de aanval trok. Van Woensel viel terug naar de zesde plaats op 18 tellen van de leider door problemen met de software. Ondertussen verloren we Stephan Hermann die met zijn Skoda Fabia S2000 zwaar de boer opging.

Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
Chris Van Woensel - Mitsubishi Lancer WRC
En met Benoit Allard als winnaar van de eerste KP van de derde lus kregen we de zesde winnaar in evenveel proeven. Zijn Skoda Fabia WRC was de snellere van Kobus, Cherain, Loix, Princen en Verschueren terwijl Van Woensel's problemen nog niet van de baan waren waardoor hij  opnieuw slechts de 11de chrono draaide en 25 seconden liet liggen. Met Princen, Verschueren en Loix bleef de top 3 binnen één seconde.



Hermen Kobus - Skoda Fabia R5
Hermen Kobus - Skoda Fabia R5
Maar ook hier kwam snel verandering in. Loix moest op de zevende KP van de dag zijn Skoda Fabia R5 naar de kant sturen met een defecte schakelbak, terwijl Van Woensel uiteindelijk ook de handdoek moest werpen wegens voornoemde problemen met de software. Hierdoor staan twee kandidaat-winnaars te voet.



Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Tom Van Rompuy / Bert Feys - Ford Fiësta R5
Kobus nam de volgende KP voor zijn rekening voor Princen, Verschueren en Tom Van Rompuy die tijdens zijn tweede rally met de Ford Fiesta R5 stilaan op snelheid komt. De laatste KP voor de regroup werd uiteindelijk gewonnen door Vincent Verschueren die zijn achterstand van 1,9 seconde op Princen weggomde en de nieuwe leider wordt met 8/10 sec. voor op Princen en drie seconden op Kobus.

Ondanks het spijtige wegvallen van Loix en Van Woensel blijft het waanzinnig spannend. Wat indien Freddy en Chris gepaard bleven van pech, dan hadden we een onwaarschijnlijk thriller gezien.
Voor de resterende plaatsen binnen de top 5 zal het gaan tussen Allart, Grooten, Cherain en Van Rompuy.

Foto's: Vincent Wouters
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op zaterdag 26 september 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons