van der Horst

East Belgian Rally: nabeschouwing Bob de Jong

Na zijn succesvolle rentree in de Omloop van Vlaanderen eerder deze maand tekende Bob de Jong dit weekeinde wederom voor een solide en foutloos optreden, dit keer in de in en rond St. Vith verreden East Belgian Rally. Met zijn Belgische navigator Bjorn Degandt stuurde hij zijn fraaie DS3 in R5 trim naar de zesde plaats overall en daarmee legde De Jong beslag op de vijfde plaats in de felbevochten R5 klasse. “De auto was weer in topconditie en Bjorn en ik krijgen steeds meer vertrouwen in elkaar en in de auto; daardoor boekten wij tijdens de rally ook weer de nodige progressie,” aldus een tevreden Bob de Jong aan de finish in St. Vith na 13 klassementsproeven.
  • Heinz Performance
Onder stralende weersomstandigheden en grote publieke belangstelling vond de East Belgian Rally deze zaterdag plaats in en rond St. Vith, in het Duitstalige gedeelte van België. “De East Belgian Rally is een fantastische rally, met mooie, snelle en vooral ‘technische’ proeven, waarbij terreinkennis een grote rol kan spelen,” voorspelde Bob de Jong nadat hij en Bjorn Degandt vrijdag de klassementsproeven had verkend. Dat bleek ook al snel na de start op zaterdagochtend.

Op de vloeiende proeven van de East Belgian Rally was de Belgische coureur Cédric Cherain altijd al snel. Na twee keer een tweede plaats in deze wedstrijd, de eerste keer in 2011 (Renault) en de tweede keer in 2014 (Ford) achter de Hyundai WRC van Thierry Neuville, was Cherain deze keer de snelste in de zonnige Oostkantons. Zonder een foutje op de allereerste proef van de rally had de Skoda-piloot de wedstrijd van start tot finish gedomineerd. Chris Van Woensel (Mitsubishi WRC) reed nu acht van de dertien proeven aan de leiding, maar hij eindigde uiteindelijk op 24 seconden achter Cherain. Freddy Loix (Skoda) reed mee in de strijd om de zege, maar een straftijd van een halve minuut kostte hem de aansluiting. Een zevende zege van het jaar bleef daardoor voor Loix uit. Hans Weijs Jr viel net naast het podium, maar de Nederlander reed een beresterke wedstrijd met zijn Ford Fiesta R5. In de algemene stand bleef Bob de Jong met zijn DS3 R5 de snelle Porsche-rijder Timothy Van Parijs nog ruim voor.

“Op deze technische proeven is er geen 300 meter rechtuit en daarom is het zowel voor de rijder als voor de navigator goed opletten gedurende de gehele rally en dat maakt het een zware rally,” aldus navigator Bjorn Degandt, die Bob de Jong geen fout zag maken. De afstelling van de DS3 werd voor deze rally nog iets aangepast om goed voor de dag te komen op de fraaie wegen rond St. Vith: “Met een iets hardere stabilisator setting voelde de auto nog iets rustiger aan,” wist Bob de Jong. “Met onze goede optredens in Vlaanderen en hier zijn we optimaal voorbereid voor mijn thuiswedstrijd, de GTC Rally op 7 & 8 oktober,” blikte Bob de Jong alvast vol vertrouwen vooruit.

Uitslag East Belgian Rally

1. Cedric Cherain/Renaud Herman (B/B), Skoda Fabia R5, 1 uur 18 min 31,1sec
2. Chris Van Woensel/Rik Snaet (B/B), Mitsubishi Lancer WRC 05, 1.18.55,2
3. Freddy Loix/Johan Gitsels (B/B), Skoda Fabia R5, 1.19.25,7
4. Hans Weijs Jr/Kris Botson (NL/B), Ford Fiesta R5, 1.20.19,2
5. Kris Princen/Peter Kaspers (B/B), Peugeot 208 16T R5, 1.20.29,9
6. Bob de Jong/Bjorn Degandt (NL/B), DS3 R5, 1.22.37,5
7. Timothy Van Parijs/Kurt Heyndrickx (B/B), Porsche 997 GT3, 1.23.29,9
8. Guino Kenis/Robin Buysmans (B/B), Mini Cooper WRC, 1.23.32,8
11. Armand Fumal/Jean-Louis Hottelet (B/B), DS3 R5, 1.26.28,2

Bob De Jong Rally PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op dinsdag 27 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Shopa

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons