van der Horst

East Belgian Rally: Nabeschouwing van Achiel Boxoen

Na hun schitterende vierde plaats in de Omloop van Vlaanderen, trokken Achiel Boxoen en Jasper Vermeulen met vertrouwen naar de East Belgian Rally, de voorlaatste wedstrijd van het Belgian Rally Championship. De wedstrijd in de Oostkantons werd geteisterd door aanhoudend regenweer, maar Achiel Boxoen amuseerde zich met de SKODA FABIA R5 van SXM Motorsport. Het jonge talent stuurde de officiële SKODA FABIA R5 naar een mooie 8ste plaats na een foutloos optreden, waarbij hij blijk gaf van veel maturiteit om in moeilijke omstandigheden overeind te blijven.
De editie 2017 van de East Belgian Rally was de moeilijkste van de laatste jaren. Bij droog weer zijn de technische klassementsproeven al bijzonder moeilijk en uitdagend, maar deze keer lag het parcours er nog verraderlijker bij door de regen. Toch amuseerden Achiel Boxoen en Jasper Vermeulen zich.

"Donderdagavond hebben we de shakedown afgewerkt en daar hebben we een comfortabele set-up bepaald," vertelde Achiel. "Zaterdag hebben we ons tempo rustig opgebouwd. Het was mijn eerste kennismaking met dit parcours dat heel technisch en snel is. Vooral de vele blinde situaties maken het moeilijk. Bovendien was het onze eerste wedstrijd in de regen met de SKODA FABIA R5, want in Roeselare werden we verrast door een plotse regenvlaag. Hier gingen we echt van start in de regen. Gelukkig bleken de "full wet" regenbanden van Michelin, een nieuw type dat we voor de eerste keer konden gebruiken, bijzonder efficiënt. Ik had meteen vertrouwen in de wagen."

Gelet op de bijzondere moeilijke omstandigheden, was het moeilijk om de progressie in te schatten op het vlak van de chrono's. Freddy Loix wilde zijn poulain vooral aanvallender zien rijden.

"Ik vond dat Achiel zich eens moest amuseren en zich moest uitleven. Hij moest wat meer spelen met de auto, glijden en voelen dat de limiet van de auto verder ligt. Dat is goed gelukt. Achiel was heel relax en hij voelde zich meteen goed met de afstellingen van de FABIA R5. Hij reed bevrijd, maakte geen foutjes en rukte stelselmatig op naar de 8ste plaats," aldus coach Freddy Loix.

Ook Jeroen, de teammanager van SXM Motorsport, zag een ontspannen Achiel Boxoen die in moeilijke weersomstandigheden erg rustig bleef.

"Dat was de grootste uitdaging in deze wedstrijd. Achiel ontdekte het parcours en reed zijn eerste wedstrijd met de FABIA R5 in de regen, wat betekende dat hij met een heel andere set-up moest rijden dan gewoonlijk. Hij heeft zich geamuseerd zonder zich teveel vragen te stellen. Dat was de progressie die we dit weekend wilden zien."

"Ik heb me ook effectief geamuseerd," vertelde Achiel aan de finish. "Ik heb wat meer gespeeld met de SKODA, met een paar spannende momentjes als resultaat. Maar, we staan weer aan de finish en ondertussen voel ik dat ik de SKODA steeds beter onder de knie heb. De 8ste plaats stemt me tevreden, zeker rekening houdend met het weer en het startveld. Dit was zeker een goede voorbereiding op de Condroz Rally!"

Achiel Boxoen Press



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op maandag 2 oktober 2017 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons