van der Horst

Editie 2013: Nabeschouwing Monster Energy X-raid MINI Team

Betrouwbaarheid, doorzettingsvermogen en perfectie, begrippen die wellicht niet spectaculair klinken maar ze vertegenwoordigen wel de basis van een spectaculaire overwinning! Hierdoor was het Monster Energy X-raid Team in staat zijn Dakar Rally titel succesvol te verdedigen in de groene MINI All4 Racing waarmee Stéphane Peterhansel en Jean-Paul Cottret hun tweede opeenvolgende overwinning behaalden.
  • LTF

Na 14 klassementsproeven in Peru, Argentinië en Chili waren zij de winnaars van het prestigieuze autosportevenement met een voorsprong van maar liefst 44:42 minuten op Giniel de Villiers. Op de derde en vierde plaats eindigde ook een MINI All4 Racing.

"Het is ongelooflijk dat we er echt in zijn geslaagd onze titel te verdedigen," zei een tevreden Peterhansel aan de finish. "We zijn de strijd aangegaan met enkele, uiterst sterke tegenstanders maar uiteindelijke waren wij de allersterksten. Net als vorig jaar deed de MINI ALL4 Racing het perfect. Ik wil het hele team bedanken voor hun inzet; ze hebben een fantastische job gedaan, en niet alleen de afgelopen twee weken."

Op weg naar de overwinning in de Dakar Rally 2013 moest het Monster Energy X-raid Team afrekenen met een fiks aantal sterke opponenten. En inderdaad waren enkele tegenstanders op sommige momenten sneller maar uiteindelijk ging de MINI ALL4 Racing aan de haal met de zege dankzij prestaties die de doorslag gaven: geen enkele keer heeft één van de coureurs van het Monster Energy X-raid Team hoeven stoppen met een technisch mankement! Iedere avond en - indien nodig - 's nachts heeft het team de auto's perfect geprepareerd voor de uitdagingen van de volgende dag. En met tactisch inzicht, ervaring en vakmanschap hebben Peterhansel en Cottret optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden van de auto en het team om het podium in Santiago de Chile op te rijden als winnaars van Dakar 2013.

"Ik kan het nog nauwelijks geloven dat we erin geslaagd zijn om Dakar voor de tweede keer te winnen," zei Monster Energy X-raid Team Manager Sven Quandt. "Voorafgaand aan de start beschouwden velen ons als de grote favorieten maar je moet je tegenstanders nooit onderschatten. En op de eerste klassementsproeven van de rally demonstreerden onze rivalen dat ze het ons heel moeilijk wilden maken. Maar uiteindelijk stelden de betrouwbare MINI ALL4 Racing en ons professionele team ons in staat de hoogste trede van het podium te beklimmen."

Ongeveer twaalf maanden geleden werd een droom werkelijkheid voor Team Manager Sven Quandt: het Monster Energy X-raid Team behaalde voor het eerst de overwinning in de Dakar Rally. Samen met Stéphane Peterhansel die toen zijn tiende Dakar-overwinning vierde, werd in perfecte stijl een uitstekende prestatie geleverd.

De MINI ALL4 Racing maakte in 2011 zijn debuut in de Dakar Rally. Al direct werd deze MINI de favoriet van de toeschouwers en fans wereldwijd. En na slechts enkele weken werd al de eerste zege geboekt. Peterhansel en Cottret werden met de MINI ALL4 Racing, toen nog in het rood, de winnaars van de Abu Dhabi Desert Challenge. Vanaf de Silk Way Rally 2011 werd groen echter de kleur van de twee Fransen, en met de groene MINI ALL4 Racing hebben zij Dakar nu twee keer gewonnen.

Algemeen klassement na 14 klassementsproeven:
1 S. Peterhansel (FRA) / J.-P. Cottret (FRA) MINI ALL4 Racing - 38u 32m 39s
2 G. De Villiers (ZA) / D. Von Zitzewitz (GER) Toyota - 39u 15m 01s
3 L. Novitskiy (RUS) / K. Zhiltsov (RUS) MINI ALL4 Racing - 40u 01m 01s
4 N. Roma (ESP) / M. Périn (FRA) MINI ALL4 Racing - 40u 09m 22s
5 O. Terranova (ARG) / P. Fiúza (POR) BMW X3 CC - 40u 21m 49s

Monster Energy X-raid MINI Team press




Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 20 januari 2013.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons