van der Horst

Een goedgevulde deelnemerslijst voor de derde editie van de Beker van België

Beker van België 2021
Beker van België 2021
Dit weekend, meer bepaald op zondag 12 maart, staat de derde editie van de Beker van België op het programma. Op één dag zullen 112 piloten in verschillende groepen vechten om de titel van beste Belg in iRacing, en dat met de GT3-wagens die beschikbaar zijn op het platform en op het virtuele circuit van Sebring. Een drukke dag dus voor Adrien Debois en Valkyrie, die al drie jaar de organisatie verzorgen.
  • Powercars
In 2021 werd de Beker van België boven de doopvont gehouden. Toen werd er inspiratie gehaald uit de Coupe de France, aldus Debois: "Na het succes van de eerste Franse edities, hoorden we elk jaar meer mensen pleiten om hetzelfde te doen langs Belgische zijde. Nochtans leek niemand dit echt door te drukken, terwijl de Franse organisatoren zelfs de buitenlandse edities ondersteunden. We hebben dan contact opgenomen met hen om een Beker van België te organiseren. Het was voor ons belangrijk dat zij hun zegen gaven om te vermijden dat mensen het zouden zien alsof wij hun concept 'gestolen' hadden. Zo organiseerden wij de eerste twee edities met respectievelijk 161 en 104 simracers."

Qua opkomst mogen Debois en co ook dit jaar zeker niet klagen. Tot 1 maart kon men zich inschrijven en maar liefst 112 Belgische simracers hebben zich aangemeld voor deze editie, waarbij fans van de Virtual Belcar toch een aantal van de deelnemers meteen zullen herkennen. Al zijn daar ook specifieke regels aan verbonden. "In Frankrijk is het vrij gemakkelijk om de deelnemers te onderscheiden, gezien zij hun eigen regio hebben in iRacing. Voor België is dat niet het geval, want wij vallen onder Benelux. Dus kijken wij naar de woonplaats die zij ingevuld hebben. Al mogen ook Belgen die in het buitenland verblijven deelnemen, maar dan moeten zij hun nationaliteit kunnen bewijzen met hun identiteitskaart", vertelt Debois. Het deelnemersaantal zorgt ervoor dat alles op een halve dag kan afgewerkt worden. "Mochten er 128 piloten aangemeld hebben, hadden wij ook in de ochtend een voorronde, maar nu zal het allemaal starten in de namiddag en zal de finale 's avonds worden verreden."

Het zal een drukke zondagnamiddag worden. Zo start de Beker met vier kwartfinales. De eerste start om 12:40 uur en de overige drie sessies volgen telkens een uur later. De halve finales worden om 16:40 uur op gang getrokken, met de tweede om 17:40 uur. Tot slot komt alles samen in de finale, die om 18:40 uur van start gaat. Qua format zijn de kwart- en halve finales exact hetzelfde, lees: tien minuten kwalificaties, waar elke piloot twee ronden krijgt en een race van 30 minuten. Voor de finale blijft de kwalificatie ongewijzigd, maar de race zelf is maar liefst 90 minuten lang. De piloten zullen zich wel moeten gedragen, want bij dertien incidentpunten krijgen ze een drive-through en bij zeventien is het instant diskwalificatie. In de finale is er wel een ruimere marge met respectievelijk 23 en 30 incidentpunten met een zelfde bestraffing. Daarenboven zal er ook een wedstrijdleiding aanwezig zijn die toekijkt op de races.

Dit alles op het virtuele circuit van Sebring. Bij de inschrijving mocht iedereen zijn voorkeur doorgeven en daar kwam het Amerikaanse circuit als favoriet uit voort. Het tracé is niet onbekend bij zowel veel sim- als echte racers. Vooral het gedeelte rond de start/finish met de betonblokken die al dateren van toen de omloop nog een vliegveld was, zullen de piloten aan den lijve ondervinden. Een perfect circuit om een nieuwe kampioen te kronen dus. Qua wagentype viel de keuze op de GT3's. Gezien er acht bolides op iRacing aanwezig zijn en er maximum evenveel verschillende wagens in een race gebruikt mogen worden, komt dit perfect uit. De simracers krijgen vrije ruimte wat de set-up betreft, al wordt de balance of performance die iRacing ingesteld heeft gehandhaafd.

Natuurlijk valt er ook een prijs te winnen. Debois: "Net zoals vorig jaar zal de algemene winnaar een trofee krijgen en een paar FFX handschoenen. Daarnaast hebben we een prijs voor de beste belofte. Diegene onder 2.000 iRating punten die het verste geraakt, zal een gratis toegangsbewijs krijgen voor de Virtual Skylimit Sprint Cup." En tot slot zal de hele zondagnamiddag live uitgezonden worden. "Onze partner Exype zal alle wedstrijden in de namiddag live uitzenden op hun Twitch-kanaal, weliswaar in het Frans. Tijdens het eerste seizoen hadden we ook Nederlandstalige commentaar, maar gezien er toen weinig interesse was, hebben we besloten om het voorlopig alleen in het Frans verder te doen. Maar wie weet kunnen we dit volgend jaar terug organiseren om een uitzending te hebben in beide landstalen."

Met andere woorden, noteer 12 maart met stip in uw agenda en om 23 uur weten we wie de opvolger wordt van Hugo Deschamps.

Foto: Coupe de BelgiqueDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op maandag 6 maart 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons