van der Horst

De Belgisch gekleurde geschiedenis van de Blancpain GT sprintwedstrijden

Start Race 1 BGTSC Brands Hatch
Start Race 1 BGTSC Brands Hatch
De Blancpain GT World Challenge Europe gaat over anderhalve week van start in Brands Hatch maar is in feite een nieuwe naam voor een bestaand concept. Het kampioenschap begon in 2013 onder de noemer FIA GT Series en werd een jaar later de Blancpain GT Series Sprint Cup, een naam die tot vorig seizoen behouden bleef. De nieuwe naam kwam er om een onderscheid te maken met de World Challenge-kampioenschappen die lopen in Azië en de VS. Wij blikken even terug op dit kampioenschap en zien toch vooral veel Belgische inbreng én successen.
  • Oeste Kart
WRT Audi R8 LMS
WRT Audi R8 LMS
WRT was er van in het begin bij en het team uit Baudour is veruit het meest succesvolle uit de serie. Edward Sandstrom en Frank Stippler wonnen in Nogaro de allereerste 'main race' ooit en sindsdien kwam er geen einde aan het succes. Liefst zes teamkampioenschappen op rij gingen naar WRT, alsook de eerste rijderstitel uit de geschiedenis. Die was toen weggelegd voor Laurens Vanthoor en Stéphane Ortelli. Ook in 2016 en 2017 ging de titel bij de rijders naar piloten in WRT-kleuren.

Dries & Laurens Vanthoor
Dries & Laurens Vanthoor
Alles bij mekaar geteld zijn er tot nu 70 Blancpain GT-sprintwedstrijden verreden sinds 2013. Veertien keer heette de winnaar Laurens Vanthoor, hij is daarmee recordhouder voor Maxi Buhk (12) en Robin Frijns (8). Broer Dries is dan weer de jongste winnaar ooit, hij was nog een tiener toen hij in 2017 op de Hungaroring zowel de kwalificatie- als de main race op zijn naam schreef. Zijn debuut in de serie beleefde hij overigens een jaar eerder, tien dagen voor zijn achttiende verjaardag.

Frédéric Vervisch en Enzo Ide
Frédéric Vervisch en Enzo Ide
Enzo Ide pakte de titel in 2016 in een, wat dacht u, WRT Audi en haalde daarbij het hoogste zegepercentage in een seizoen. Met vier zeges kwam hij uit op een zegeratio van 40 percent. Verder zijn er in de geschiedenis slechts twee mensen die tijdens elk seizoen minstens één keer aan de start stonden. Markus Winkelhock reed totnogtoe alle wedstrijden mee, altijd in een Audi. De tweede naam is die van Frédéric Vervisch, hij reed in 2016 het ganse seizoen maar kwam in de andere vijf jaargangen telkens tijdens slechts één raceweekend aan de start.

Start kwalificatierace Brands Hatch
Start kwalificatierace Brands Hatch
De Kortrijkzaan is overigens de laatste winnaar in Brands Hatch, waar het eerste Blancpain World Challenge Europe seizoen op gang geschoten zal worden tijdens het weekend van 4 en 5 mei. Het circuit in het graafschap Kent wordt dan alleen leider op vlak van georganiseerde raceweekends. Momenteel staat het nog gelijk met Circuit Zolder, dat totnogtoe vijf keer het gerenommeerde sprintkampioenschap mocht ontvangen.

Foto's: Arne Simons & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Arne Simons in Blancpain GT World Challenge Europe op woensdag 24 april 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Brands Hatch.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons