van der Horst

Een voorlopig Nederlands onderonsje bij de trucks

Versluis-Pronk-Klein - VEKA MAN
Versluis-Pronk-Klein - VEKA MAN
De trucks kwamen door allerlei omstandigheden (Weersomstandigheden, ongeval) moeilijk op ging in deze Dakar, maar uiteindelijk kleurden de Nederlanders het eerste gedeelte van deze monsterrally. Vooral het VEKA MAN Team van Peter Versluis en Hans Stacey waren constant voorin te vinden, evenals de Iveco’s van De Rooy en Van Geneugden. Aangevuld met de Scania van Van den Heuvel staan er vier Nederlandse trucks binnen de top 8, terwijl de gedoodverfde Russische favorieten met een armada aan Kamaz reeds tegen een achterstand aankijken van meer dan 10 minuten.
Kamaz Team
Kamaz Team
Peter Versluis was in zijn VEKA MAN de eerste leider van deze editie en zal het tweede gedeelte van de rally ook als leider aanvangen. Onderweg moest hij zijn leiderspositie wel uit handen geven aan teammaat Stacey die twee minuten straftijd opliep,  de Iveco van de Argentijn Villagra en ploegmaat van De Rooy, opnieuw Stacey, om dan in de achtste proef opnieuw de leiding naar zich toe te trekken.



De Rooy-Torrallardona-Rodewald - Iveco
De Rooy-Torrallardona-Rodewald - Iveco
Ook De Rooy reed een oerdegelijk eerste gedeelte, maar heeft ook reeds twee strafminuten op zijn conto staan. Hij staat voorlopig op de tweede plaats op een dikke vijf minuten van Versluis. Tijdens de laatst verreden KP verloor Stacey 13 minuten en tuimelde van de leiding naar de vijfde plaats. Idem voor Villagra die tijdens de laatste twee KP’s een kwartier moest inleveren en op een voorlopige zesde plaats post vat. De plaatsen drie en vier worden nu ingenomen door de Russen Mardeev en Nikolaev, slecht uit de startblokken en die volgen op 10 minuten, maar schoorvoetend vooruitgang boeken en zeker nog zullen terug slaan. De snelle assistentie van De Rooy, Van Geneugden, deed het zeer goed en klokte op de laatste KP zelfs de snelste tussentijd. Maar de Nederlander moest stoppen om Villagra te helpen bij een lekke band. Van Geneugden volgt op een opmerkelijke zevende plaats op een klein half uur van de leider.

KOLOMY-KILIAN-KILIAN - TATRA
KOLOMY-KILIAN-KILIAN - TATRA
De Tatra van Kolomy speelde ook een hoofrol tijdens de eerste wedstrijdweek. Ondanks 10 minuten straftijd kon hij zich constant meten met de leiders en won zelfs een etappe. Ondanks zijn 10 minuten straftijd kon hij de laatste KP voor de rustdag aanvangen in zesde positie op 12 minuten van de leider. Maar het noodlot sloeg toe en de Tsjech verloor meer dan twee uren. Hierdoor valt hij terug naar de 17de plaats en is kansloos voor de eindzege.  


Foto's: Dakar.com - VEKA Team
 



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 10 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons