van der Horst

Trophée des Fagnes: Nabeschouwing van de organisatoren

BHC - Start Trophy des Fagnes
BHC - Start Trophy des Fagnes
Afgelopen weekend werd het 12de seizoen op gang geschoten van het Belgian Historic Championship dat voor het eerst een volledig jaar het gezelschap krijgt van de Belgian Youngtimer Cup. En niettegenstaande de Youngtimers, in tegenstelling tot de Historics op slicks mogen rijden, waren er toch enkele oudjes, waaronder de twee Amerikaanse krachtpatsers van JS Cars met Bert Smeets en Jan Schippers en de Porsche van Jan Van Elderen die in duel gingen met hun jongere collega’s. Bij de Youngtimers die uiteraard ook de algemene zege ambiëren, gingen de grootste bekers naar Luc Moortgat en debutant Patrick Michiels. De Historics moesten echter niet onderdoen met vooral Bert Smeets, Jan Schippers en Jan Van Elderen in de hoofdrollen.
  • Oeste Kart
Van de 32 wagens die zich inschreven voor deze seizoensopener kwamen er uiteindelijk amper 28 opdagen. Enkele belangrijke forfaits van ondermeer de de Tomaso Pantera van Carlo de Cock omdat de onfortuinlijke piloot een dag eerder zijn ligamenten van zijn voet scheurde. Ook de BMW 3.0 CSL van Jean-Pierre Bertrand wacht nog op enkele onderdelen. Net als de Porsche 964 van Olav Gelissen, de Alfa Romeo van David Farrow en de Porsche 911 van Luc Geebelen. Op 27 & 28 april worden op Circuit Zolder in het kader van het New Race Festival een pak meer wagens verwacht.

Erik Qvick - Van Rompuy Racing
Erik Qvick - Van Rompuy Racing
Nieuwkomer Patrick Michiels liet zich meteen opmerken in zijn Porsche 964 Cup en klokte de pole voor de Audi Coupé van tweevoudig Le Mans winnaar en regerend World Endurance Champion André Lotterer. Real rijder Luc Moortgat klokte de derde chrono voor de Opel Kadett van Erik Qvick die de snelste tijd van de Historics realiseerde voor de mannen van HARD Racing Bert Smeets en Jan Schippers.


Jan Schippers - Chevrolet Camaro
Jan Schippers - Chevrolet Camaro
Na een vrij tumultueuze start van de eerste race met ondermeer een spectaculaire Lotterer in de hoofdrol, ging de winst van de eerste wedstrijd naar de Porsche 964 van Patrick Michiels, ex Belcar piloot die nu voor een gans seizoen intekent in de Youngtimer Cup. Meteen heeft regerend kampioen Luc Moortgat een nieuwe speelkameraad in de strijd om de titel. Lotterer deed zijn naam alle eer aan en parkeerde de Audi Coupé 2-liter op een schitterende derde plaats en zette de snelste wedstrijdronde achter zijn naam.

Patrick Michiels - Porsche 964 Cup
Patrick Michiels - Porsche 964 Cup
Bert Smeets was met de Dodge Challenger van JS Cars het snelst onderweg bij de Historics, maar door een afgebroken klepstoter moest hij van het gas en zodoende kon ploegmaat en teamowner Jan Schippers met de zege in Klasse 3 gaan lopen in zijn Chevrolet Camaro. Het duo werd respectievelijk vierde en vijfde algemeen en eerste bij de Historics. Erik Qvick was met de Opel Kadett van Dirk Van Rompuy ook schitterend gestart, maar verloor een wiel en moest de handdoek werpen.  Jan Van Elderen die dan toch zijn papiermolen rond heeft inzake de FIA homologatie van zijn Porsche 911 RS, startte in Klasse 1 en had het niet onder de markt door problemen met de injectie. Hij moest nipt de duimen leggen tegen de Lotus van Guy François met aan de meet een verschil van amper 2/10 seconde.
                                                                                
Ex Procar kampioen en directeur van Spa-Francorchamps, Pierre-Alain Thibaut, reed met de Ford Capri 3L van De Borman naar de zege in Klasse 2 voor de Porsche van regerend kampioen Cryns en de Kadett van Patrick van Damme die een mooi duel uitvocht met de BMW van Marc Mathay, tot deze laatste moest afhaken met een afgebroken uitlaat.

Belgian Historic Cup
Belgian Historic Cup
Voor de start van de tweede wedstrijd van de dag werd de top 6 van de eerste race omgekeerd en zodoende kwam de Porsche 911 RSR van Ceyssens op de pole te staan met naast zich de Dodge Challenger van Bert Smeets. Achter dit duo volgden Schippers, Moortgat, Michiels, Paque met de tweede Real Porsche, François en Van Elderen. De Audi Coupé waarmee Lotterer derde werd moest helemaal achteraan starten omdat de wagen werd gedeeld met Patrick Schreurs.

Smeets kende een kanonstart en kon meteen een opmerkelijk gat trekken met de concurrentie. Achter hem kwam het duo Michiels - Schippers, terwijl Luc Moortgat ietwat zat gevangen in een tweede peloton met Van Elderen, Paque, Qvick en François.

Smeets kon zijn koppositie vijf ronden volhouden tot Michiels, Moortgat en van Elderen kwamen aansluiten. Het viertal kon even het mooie weer maken, maar dan moest Bert Smeets de rol lossen.
“Ik kon dit tempo niet langer aanhouden”, aldus de piloot van de imposante Dodge Challenger. “De banden en de remmen degraderen tegenover de youngtimers en het is best frustrerend om op die manier te moeten lossen”.

Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat - Porsche 964 Cup
Luc Moortgat, die niet tevreden was over de set up van zijn Porsche tijdens de eerste manche, had tussen de twee wedstrijden door de set up veranderd en dit had het gewenste effect. Hij liet de winnaar van de openingsmanche, Patrick Michiels ter plekke en zodoende kon de regerende kampioen zijn stempel drukken en winnen met 16 seconden voorsprong. De Real rijder reed ook de snelste dagtijd met een schitterende chrono van 2’45”370. Michiels kreeg af te rekenen met falende remmen en kon een opzittende Jan van Elderen maar nipt naar de derde plaats verwijzen. Van Elderen won zodoende de Klasse 1 en was ditmaal de snelste bij de Historics voor Bert Smeets en Jan Schippers. De Porsches van Baudet en Nulens waren een ganse wedstrijd in duel voor de derde plaats bij de youngtimers dat nipt werd gewonnen door Baudet. Erik Qvick werd derde in Klasse 3 en vierde bij de Historics, maar de Oostendenaar had een ganse dag problemen met een niet optimaal draaiende krachtbron. Ondanks een losgekomen startmotor kon François zijn Lotus Elan nog op de tweede plaats parkeren in Klasse 1 na een ongenaakbare Van Elderen. De Ford Capri van Borman won opnieuw de Klasse 2 voor de Porsche van Cryns en de Opel Kadett van Van Damme.

Uitslagen en tussenstanden op www.bravoracing.be

BHC/BHY pressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Historic Cup op dinsdag 9 april 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Trophée des Fagnes.
  • Powercars

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons