van der Horst

Eerste winst voor Toyota en waanzinnige race van de Rus Nikolaev bij de trucks

Yazeed Alrayhi - Toyota
Yazeed Alrayhi - Toyota
Op zondag begonnen de motoren aan hun marathon etappe na een verdiende rustdag. Ze gingen richting Bolivië naar Uyuni. Voor de auto’s was het de tweede dag van de marathon etappe. Deze leidde ze terug naar Chili via een door de slechte weersomstandigheden gewijzigde route.
De tweedaagse etappe zonder assistentie van buitenaf leverde een eerste zege op voor Toyota met de Saoudi Yazeed Alrajhi, die het na zeven etappezeges op rij voor MINI haalde van de Argentijn Orlando Terranova en Nasser Al-Attiyah. Giniel De Villiers zette zijn Toyota op de vierde plaats, maar was daar niet gelukkig mee. Hij zou naar eigen zeggen lek zijn gereden omdat hij de weg niet zag door het stof van een te laag hangende helikopter. Ten Brinke en Colsoul verloren een klein half uur na hun mooie prestatie een dag eerder.

In de tussenstand en net voor de rustdag is er amper iets gewijzigd inzake de rangschikking. Al-Attiyah leidt met 8min27 voor op de Toyota van De Villiers en 19min40 op de tweede Japanse wagen in handen van Alrajhi. Ten Brinke en Colsoul hadden de MINI van de Pool Holowczyc in het vizier in de strijd om de vierde plaats, maar na de tweede rit tijdens de marathon etappe verloren ze 25 minuten tegenover de Pool. Door een lekke olieleiding ontstond er brand in de motorruimte en deze rit uitrijden was voor hen al een overwinning op zich. Ze blijven wel vijfde in de stand met amper nog drie minuten bonus op het Nederlandse duo Van Loon-Rosegaar.

Eduard Nikolaev - Kamaz
Eduard Nikolaev - Kamaz
Bij de trucks was het Eduard Nikolaev die de snelste chrono reed na een slechte beurt en een verlies van een uur een dag eerder. De Russische Kamikaze startte als 20ste en ging als vierde en met de beste chrono onder de geblokte vlag door. Hij passeerde zodoende niet minder dan 16 concurrenten. Gerard De Rooy en onze landgenoot Jurgen Damen lukten opnieuw een knappe tweede chrono voor de Kamaz van Andrey Karginov en de VEKA MAN van Ales Loprais. Airat Mardeev was vijfde maar verloor kostbare tijd.

De Rus blijft aan de leiding, maar zijn voorsprong is verkleind tot vijf minuten op Karginov en 12min41 op Nikolaev die hierdoor de schade beperkte na zijn verlies op zaterdag. Hij schuift hierbij opnieuw van de vijfde op naar de derde plaats ten nadele van Loprais en Sotnikov. 

Foto's: Dakar.com

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 11 januari 2015.
  • Powercars

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons