van der Horst

Electric GT krijgt groen licht van de FIA

Tesla Model S P100D
Tesla Model S P100D
Het is een periode stil geweest rondom de nieuwe elektrische raceserie, het Electric GT. Maar nu liet de organisatie achter de serie weer wat van zich horen door bekend te maken dat na een geslaagde crashtest van de wedstrijdwagen, de Tesla Model S P100D, het Electric GT door de FIA officieel is geaccepteerd. Maar het blijft onduidelijk of de klasse al in 2018 zijn debuut maakt.
Tesla Model S P100D
Tesla Model S P100D
De crashtest werd door het automobiel-onderzoeksinstituut IDIADA uitgevoerd in hun vestiging te Barcelona. De test is verplicht door de FIA als onderdeel van de homologatie voor de elektrische racebolide. Tijdens deze proef onderging de auto aan een snelheid van 50,4 km/u een botsing met een barrière, een blok beton van 130 ton bedekt met een houten plaat van 19mm. De batterij van de Tesla was actief en geladen volgens de instructies van de fabrikant en van de FIA. Medewerkers van de IDIADA maten de gegevens van de botsing op en peilden naar de bescherming tegen elektrische lekkage en schokvorming, plus statische vervorming in bepaalde delen van het voertuig. Deze week liet de autosportbond weten dat de elektrische bolide voldoet aan de gestelde eisen en het Electric GT groen licht krijgt.

Tesla P100D EGT
Tesla P100D EGT
Het Electric GT kampioenschap moet worden gevormd door tien teams. Elk team krijgt de beschikking over twee identieke, 778 pk sterke, Tesla Model S P100D. Er zijn door de organisatie twintig coureurs bekend gemaakt, waaronder toppers als Tom Coronel en Wolfgang Reip. Het wedstrijdformat bestaat uit drie kwalificatieheats en twee wedstrijden van een uur, waaronder een avondrace. Volgens CEO van Electric GT, Mark Gemmel, maakt de serie zijn debuut medio 2018. Echter is er tot nu toe nog geen officiële kalender vastgelegd voor dit jaar en zijn eerder de geplande testraces op Paul Ricard, eind november 2017, om onduidelijke redenen niet doorgegaan. Ook werd de Belgische kampioenschapsronde voorzien op de omloop van Terlaemen (22-23 juni) inmiddels al enige tijd geannuleerd. Met het uitstellen van het debuut van het Electric GT in 2017 nog vers in het geheugen, lijkt de geschiedenis zich te gaan herhalen….

Foto's: Electric GTSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Michel Helders in Circuit Internationaal op donderdag 8 februari 2018.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons