van der Horst

Endurance Cup viert 10-jarig jubileum van de eerste race op Monza

Poster 10de verjaardag
Poster 10de verjaardag
Op zaterdag 17 april is het precies tien jaar geleden dat het vlaggenschip van SRO, de Endurance Cup zijn eerste evenement organiseerde en het kampioenschap gelanceerd werd binnen de GT-categorie. Er zijn een paar veranderingen geweest sinds de serie begon als de Blancpain Endurance Series, maar veel van wat in 2011 werd bedacht, bestaat vandaag de dag nog.
  • Shopa
Degenen die vanaf het begin aanwezig waren, zijn het erover eens dat het concurrentieniveau altijd hoog was en is gebleven. In 2011 waren er grote startgrids met een mix van professionele en amateurcoureurs en een ongelooflijke selectie van 'high-performance' GT-auto's. De lat is het afgelopen decennium nog hoger gelegd, maar de fundamenten bleven dezelfde.

Monza is vanaf het begin ook de seizoensopener geweest. Na de allereerste race in 2011 werd het Italiaanse circuit de gevestigde seizoensopener. Alleen de Covid-19-crisis verhinderde de organisatie vorig jaar om de ​​tiende race op rij te organiseren. Voor 2021 gaat de Endurance Cup echter terug, met deze zondag opnieuw een volle grid van GT3-wagens.

Team WRT - Audi R8 LMS GT3
Team WRT - Audi R8 LMS GT3
De eerste race in 2011 zag 32 starters, waarvan zeven in de GT4-klasse, en werd gewonnen door de #9 AutOrlando Porsche van Paolo Ruberti, Raffaele Giammaria en Gianluca Roda. De tweede plaats ging naar de #32 Audi van Team WRT, waarmee het Belgische team aan een ononderbroken reeks van vijtig Endurance-races begon. Een decennium later heeft teambaas Vincent Vosse één duidelijke herinnering aan die dag: "Ik herinner me dat we niet hebben gewonnen!"

Ook op de grid stond Jérôme Policand, die voor zijn eigen ASP-team in een Ferrari reed. Nu bekend als AKKA ASP en met Mercedes-AMG-bolides, is het team nu een vaste rivaal van WRT. AF Corse was vanaf het begin ook aanwezig. Het Ferrari-team vestigde zich snel als de 'benchmark' voor de Pro-Am-klasse, won Endurance-titels in 2012, 2015 en 2018 en vorig jaar bezegelde het zijn eerste algemene kampioenschap.

GPX Racing - Porsche 911 GT3 R
GPX Racing - Porsche 911 GT3 R
Jérôme Policand is niet het enige lid van de grid van 2011 die sindsdien het rijden heeft ingeruild voor management: Pierre-Brice Mena (GPX Racing), Lorenz Frey (Emil Frey Racing) en Andrea Piccini (Iron Lynx) reden ook bij de inaugurele race en werken nu aan de andere kant van de pitmuur.

AF Corse - Ferrari 488 GT3
AF Corse - Ferrari 488 GT3
Louis Machiels (AF Corse), Gilles Vannelet (CMR) en Matt Griffin (AF Corse) waren er allemaal van dag één bij. In het geval van Machiels draagt ​​dit bij aan een toch al indrukwekkend race-cv. De Belg, tweevoudig Endurance-kampioen in de Pro-Am-klasse, zal dit weekend zijn 41e evenement betwisten en staat klaar om het record van 43 te breken voordat het seizoen eindigt.

Als onderdeel van het evenement van dit weekend zal de nieuwe Fanatec Esports GT Pro Series zijn allereerste race organiseren. Het evenement dat gepland staat voor zaterdagavond, zal bestaan ​​uit echte racers die strijden op Assetto Corsa Competizione en bijdragen aan de algemene kampioenschappen en de Silver Cup-teamkampioenschappen van 2021.

Foto: GT World Challenge Europe, Team WRT, Niels Vaeck, Vincent WoutersSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in GT World Challenge Europe op woensdag 14 april 2021.
  • VR Racing

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons