van der Horst

Zweden: Lappi bovenaan in shakedown

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Esapekka Lappi heeft de snelste chrono neergezet tijdens de shakedown van de Rally van Zweden. Dat is de tweede manche van het WRC. Thierry Neuville klokte een vijfde tijd.
  • Hamofa Performance
Kalle Rovanperä (Toyota) vertrekt als topfavoriet in de Rally van Zweden en zette dat kracht bij met twee fabelachtige tijden op de shakedown. De Finse wereldkampioen begint nu pas aan zijn seizoen, maar de lange pauze doet hem duidelijk deugd. Geholpen door een goede startpositie zette hij zich na de eerste run meteen bovenaan, met een tijd die bijna 2.5 seconden sneller was dan eerste achtervolger Esapekka Lappi (Hyundai). De Fin deed er later nog eens zes seconden af en bleef met zijn 2:47.2 een hele ochtend bovenaan staan. Tot enkele rijders helemaal op het einde nog een laatste run afwerkten, op schoongeveegde wegen. Rovanperä liet zich daartoe niet meer verleiden en trok snel huiswaarts.

Thierry Neuville (Hyundai) weet meteen wat hem morgen wacht. De Belg moest sneeuw ruimen, maar dook later wel veertien tellen onder zijn openingstijd. Hij werd daarmee uiteindelijk vijfde, op anderhalve seconde van Rovanperä. In zijn slotrun moest de Belg even aan de kant, maar hij raakte uiteindelijk wel aan de finish.

Esapekka Lappi was één van die rijders die laat nog eens de baan op ging. Hij pakte de besttijd in een chrono van 2:45.9. Adrien Fourmaux (Ford) was hetzelfde idee toegedaan en snelde naar een sterke tweede tijd. Ott Tänak (Hyundai) werd derde. Grégoire Munster (Ford) bengelde een hele ochtend tussen de Rally2-wagens maar besloot uiteindelijk knap als achtste. Oliver Solberg (Skoda) was de snelste in WRC2.

Donderdagavond start de eerste van achttien proeven. Het zwaartepunt ligt op zaterdag. De rally eindigt zondag met de Power Stage aan het wagenpark in Umea.

Foto: Toyota Gazoo Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 15 februari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Zweden.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons