van der Horst

Estering: Nabeschouwing Koen Pauwels

Met een vierde plaats in de voorlopige EK tussenstand trok Pauwels Motorsport afgelopen weekend richting Buxtehude in Duitsland. Samen met de Ford garagehouder uit Leopoldsburg kwamen alle Europese top-Touringcar piloten aan de start op de verraderlijke Estering met een haarspeld na de start die garant staat voor brokken. De Ier Derek Tohill wist zich tijdens de vorige wedstrijd in Oostenrijk al van de titel te verzekeren maar achter hem kwamen nog vier piloten in aanmerking voor de twee overige podiumplaatsen tijdens deze negende en laatste wedstrijd van het eerste nieuwe RallycrossRX seizoen.
Voor de eerste heat op zaterdag stond Koen samen met Rosendahl, Castoral, Nordgård en Bråten op de startgrid. Met een knappe kopstart pakte Koen de leiding en stond deze ook na het nemen van zijn jokerlap niet meer af. Deze mooie reeksoverwinning leverde hem een 2de tijd algemeen op na Larsson en vóór Tohill, Lundh en Bråten. Dit bracht hem samen met hen aan de start van de tweede kwalificatie heat. Na een sandwich in de haarspeld na de start kwam onze garagehouder als vierde de eerste ronde door. Deze positie kon hij niet meer verbeteren en leverde hem een 5de tijd op. Voor de derde heat op zondag kwam Koen samen met Larsson, Bråten, Håbjørg en Tohill aan de start. De vijfde tijd uit de tweede heat betekende dat Koen nu aan de buitenzijde stond en dit was zeker niet de meest gunstige startpositie richting de haarspeld. Na opnieuw contact en een daarop volgende spin in de haarspeld ging een goede tijd in deze heat verloren. Uiteindelijk finishte Koen als derde in zijn reeks, goed voor een 5de tijd algemeen. Na een knappe start wist Koen als tweede uit verraderlijke haarspeld te komen in de vierde en laatste kwalificatie heat. Maar bij het nemen van de jokerlap in de laatste ronde blokkeerde de versnellingsbak en kon hij nog net als derde de finish bereiken wat hem uiteindelijk een 4de heattijd opleverde. Het technische schakelprobleem werd in de paddock dan ook door de mechaniekers volledig verholpen zodat Koen aan de start kon komen van de semi-finales.

Na de vier kwalificatiemanches stond onze man uit Leopoldsburg als derde gerangschikt en dit bracht hem samen met Larsson, Bråten, Rosendahl en Nordgård aan de start van zijn semi-finale. Na een goede start werd Koen letterlijk en figuurlijk uit de finale getikt. De Noor Nordgård duwde hem na de start in de haarspeld volledig rond en werd dan ook voor deze onstuimige actie met een zwarte vlag bestraft. Hierdoor kon onze Ford garagehouder echter zijn kansen op een finale plaats niet ten volle verdedigen en zat zijn RallycrossRX seizoen er na deze halve finale op. Finaal eindigde Koen na een mooie Europese campagne op een vierde plaats in de EK eindstand bij de Touringcars.

Koen Pauwels: "Dankzij enkele technische vernieuwingen en trucks van onze schokdemperspecialist Proflex hadden we veel meer tractie bij de starts en betere uitacceleraties op het lange rechte stuk onverhard. Dit leverde ons een topsnelheidsverschil van + 10 km/u op tegen data van de vorige wedstrijden. Vanaf de trainingen draaiden we dan ook toptijden voor of samen met Larsson. Deze tijden konden we echter niet verzilveren in punten door het getik en geduw in de eerste bocht. Het is echt frustrerend als je weet dat je zeer snel onderweg bent maar je snelheid niet ten volle kan omzetten in mooie reekstijden doordat je door andere rond geduwd wordt in de eerste bocht waardoor je telkens moet achtervolgen. Ik denk over het ganse jaar bekeken dat wij samen met Tohill de regelmatigste waren in de heats. Het is dan natuurlijk een teleurstelling dat we niet op het podium eindigen in dit zeer mooie kampioenschap op het hoogste niveau. Wat de toekomst brengt staat voorlopig nog niet vast. De Fiesta staat te koop evenals de Supercar Focus. Na een tijd van rust en bezinning zullen de nieuwe plannen worden bekend gemaakt".

Op 6 oktober zal Koen met de Supercar Ford Focus Mk2 aan de start komen van de laatste wedstrijd voor het BK op het Duivelsbergcircuit in Maasmechelen. Tijdens deze wedstrijd maakt onze man uit Leopoldsburg nog een reële kans op de titel al moet hij wel hopen op een foutje van Patrick Van Mechelen of Jos Kuypers. Maar mechanische pech wensen we natuurlijk niemand toe en we hopen dat de titelstrijd op een sportieve manier op het circuit gestreden kan worden.

Koen Pauwels PressSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op dinsdag 24 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Estering.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons