van der Horst

Estering: Ekström kan dit weekend titel pakken / MDK opnieuw van de partij

Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Mattias Ekstrom - Audi S1 Supercar RX
Dit weekend wordt met de Estering in het Duitse Buxtehude de voorlaatste race van het weekend afgewerkt. De finale van het World RX wordt net als vorig seizoen in Argentinië verreden. Mathematisch gezien komen nog vijf piloten in aanmerking om de wereldtitel 2016 op zak te steken, maar normaliter mag het niet meer mis gaan voor de Zweedse Audi rijder Mattias Ekström die een voorsprong telt van 27 punten op zijn naaste concurrenten. Er zijn per wedstrijd maximum 30 punten te verdienen.
Petter Solberg - Citroën DS 3
Petter Solberg - Citroën DS 3
Met Ekström, Kristoffersson, Solberg, Bakkerud en Loeb hebben we nog vijf piloten die met vijf verschillende merken of respectievelijk Audi, Volkswagen, Citroën, Ford en Peugeot nog voor de titel mogen strijden. Maar in theorie heeft een geweldige Ekström de titel quasi zeker op zak. Hij moet amper drie punten meer scoren dan de verzamelde concurrentie om zichzelf reeds dit weekend de opvolger van Petter Solberg te noemen.Ekström versus Bakkerud
Ekström versus Bakkerud
Het begon allemaal gelijk opgaand tussen Solberg en Ekström waarbij het verschil quasi een volledig seizoen niet meer dan vijf punten bedroeg. Tot Solberg in Barcelona een zeer slechte beurt maakte en zijn voorsprong van vijf punten werd omgezet naar een achterstand van tien punten. Beide heren gingen in Letland dan elkaar letterlijk te lijf wat Solberg tijdens de tweede kwalificatiereeks de zwarte vlag opleverde. Deze kon de opgelopen schade niet meer recht zetten en eindigde roemloos met 0 punten terwijl Ekström tweede werd na Loeb die zijn eerste zege in het WK RX op zijn conto schreef.

Bakkerud voor Hansen en Solberg
Bakkerud voor Hansen en Solberg
Kristoffesson is ook, net als Bakkerud, aan een zeer regelmatig seizoen bezig en beiden staan respectievelijk tweede en vierde. Daar tussenin vinden we de Noorse wereldkampioen Petter Solberg met een achterstand die ondertussen is opgelopen tot 34 punten. Hij moet reeds rekenen op een uitval van de Audi en winst voor zichzelf om nog aanspraak te kunnen maken op de titel. Het zou mooi zijn voor Audi indien Ekström dit weekend reeds de titel zou pakken, want het merk met de vier ringen heeft zijn goudhaantje laten passen in Hockenheim voor de laatste DTM race. Enerzijds kon Ekström in de DTM geen potten meer breken, maar anderzijds toont het wel aan dat Audi veel belang hecht aan het nog jonge WK RallycrossRX.

MDK - Ford Fiësta Supercar
MDK - Ford Fiësta Supercar
Met MDK opnieuw een Belg in het 27-koppig deelnemersveld. Michaël De Keersmaecker heeft zijn Ford Fiësta opnieuw klaar en was reeds aan het werk in Frankrijk en Spanje. In eigen land wist hij afgelopen weekend de slotmanche te winnen voor de Rallycross Challenge Europe tijdens een uitgebreide testsessie. MDK staat zodoende terug op bedrijfstemperatuur en het is de bedoeling om te zien waar zijn Ford zich momenteel situeert tussen de absolute wereldtoppers waarbij opnieuw de twee Amerikaanse vedetten Tanner Foust en Ken Block van de partij zijn. Geen makkelijke opdracht voor een privé rijder tussen het fabrieks geweld, maar we duimen voor MDK. 

Foto's: Johnny Loix Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 14 oktober 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Duitsland 2.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons