van der Horst

Estering: Strijd voor de vice titel in WorldRX en titel in Super1600

Start finale World RX
Start finale World RX
20 Supercars zien we aan de start voor de op één na laatste wedstrijd van het seizoen. Het wordt dus terug iets moeilijker dan in Canada en Amerika (15 deelnemers) om binnen de top 12 te eindigen om alzo een ticket richting de halve finales te behalen. Voor Kristoffersson is er geen vuiltje aan de lucht, hij heeft immers zijn titel reeds te pakken en kan zich nu zonder stress concentreren om nog extra punten te pakken voor de merkentitel waarin Volkswagen nog kan worden bedreigd door Audi. Los van de spannende titelstrijd in de klasse Super1600, zal op de Duitse Estering vooral worden gestreden om de titel van vice kampioen in het World RX.
Strijd voor de vice titel en titel bij de teams
Bakkerud versus Ekström - Audi S1 RX Supercar
Bakkerud versus Ekström - Audi S1 RX Supercar
In het spoor van kampioen Kristoffersson zien we momenteel vier rijders met een verschil van amper negen punten. De Zweed Mattias Ekström (Audi) sprokkelde 204 punten, gevolgd door de Volkswagen Polo van Petter Solberg met 202 punten, zijn landgenoot Andreas Bakkerud in de tweede officiële Audi met 200 punten en tot slot de Fransman Sébastien Loeb die als enige een wedstrijd wist te winnen (Mettet) waarbij Kristoffersson pas vijfde werd. De negen overige races waren voor de Zweed. Loeb is de eerste Peugeot-rijder en staat vijfde met 195 punten of negen punten verwijderd van de tweede plaats. Timmy Hansen komt niet meer in aanmerking. De Zweedse Peugeot rijder staat
Petter Solberg - VW Polo R Supercar
Petter Solberg - VW Polo R Supercar
zesde op 41 punten van zijn landgenoot Ekström. Hij verloor tijdens de laatste twee races maar liefst 30 strafpunten voor het wisselen van twee extra motoren. Mathematisch kan het nog voor de Zweed, maar hij zal meer dan waarschijnlijk moeten tevreden zijn met een zesde plaats en zal dan ook vol voor de zege gaan of in funtie rijden van Loeb. Maar ook Kristoffersson zal het niet laten om de kaart Solberg te trekken. Er zijn in totaal 30 punten te verdienen en dus zal waarschijnlijk de laatste wedstrijd in Zuid Afrika beslissen wie de vice titel pakt en het WK podium compleet maakt.


Loeb voor Ekström & Bakkerud
Loeb voor Ekström & Bakkerud
Naast de vijftien reguliere namen zien we vijf extra deelnemers die zich inschreven voor de laatste manche op Europese bodem. Liam Doran is terug van de partij als vervanger van Grosset-Janin terwijl GC Competition een derde Renault Mégane in de strijd gooit voor Anton Marklund. ALL-INKL.COM Muennich Motorsport schreef een Seat Ibiza in voor René Munnich in hun thuiswedstrijd. Verder ook terug Cyril Raymond met een test-Peugeot 208 voor het merk met de leeuw, de Fin Mikko Ikonen met een Ford Fiësta en de Noor Kjetil Larsen met een VW Polo.

Spanning troef in de laatste rechte lijn van de Super1600
Rokas Baciuska - Audi A1 Super1600
Rokas Baciuska - Audi A1 Super1600
In Super1600 zijn er nog drie gegadigden voor de titel. De Litouwer Rokas Baciuška, de Rus Aydar Nuriev en de Let Artis Baumanis. Alle drie startten ze het seizoen met een Skoda Fabia, maar de eerste twee wisselden ondertussen hun Skoda voor een Audi. Ze hebben respectievelijk 116, 108 en 104 punten waardoor de Litouwer over de beste papieren beschikt. Hij won de laatste wedstrijd in Letland met een maximale puntenwinst en kwam zodoende aan de leiding ten nadele van Baumanis die belangrijke punten liet liggen in zijn thuisrace. Hij strandde in de halve finale en verhuisde zodoende van de leiding naar de derde plaats. Het wordt in ieder geval een spannende ontknoping.

Foto's: Johnny Loix / Info: Frieda Loix
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op vrijdag 12 oktober 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of Germany.
  • Shopa

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons