van der Horst

Estland: Evans neemt het heft in handen

Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans - Toyota Yaris Rally1
Elfyn Evans is na vijf van de 24 proeven leider in de Rally van Estland. Dat is de zevende manche van het WRC. In zijn Toyota Yaris gaat hij de Hyundai van Ott Tänak vooraf. Thierry Neuville mag als vierde gaan lunchen.
Craig Breen (Ford) mocht als leider beginnen, nadat hij donderdagavond de korte showproef in Tartu won. De Ier moest zijn positie wel meteen uit handen geven. Het was het begin van nog veel erger, want hij brak op de voorlaatste proef van de ochtendlus de stuurinrichting toen hij naast de weg belandde. Een behoorlijke domper voor het speerpunt van M-Sport.

Elfyn Evans (Toyota) klokte de snelste tijd op de openingsproef van de dag en zette een reeks neer van vier op vier. De Welshman, die vandaag geniet van een goede startpositie, is dan ook de onbetwiste leider. Achter hem volgt thuisrijder Ott Tänak (Hyundai). De Est staat nu op 12.5 seconden van de Toyota van Evans en heeft WK-leider Kalle Rovanperä (Toyota) net achter zich. Het verschil tussen beide bedraagt 6.2 seconden. De Fin, die de weg moet openen, klampt dus weerom goed aan op de openingsdag. Thierry Neuville (Hyundai) is goed vierde, maar zijn achterstand bedraagt wel al ruim veertig seconden. Bovendien zit Esapekka Lappi (Toyota) vlak achter hem.

Adrien Fourmaux (Ford) zit nog eens tussen de mensen als zesde, al volgt de Fransman wel al op ruim een minuut van de kop. Hij voert een peloton aan met onder meer Takamoto Katsuta (Toyota), zevende, Gus Greensmith (Ford), achtste en Pierre-Louis Loubet (Ford), negende. Oliver Solberg (Hyundai) sluit de top tien af op anderhalve minuut.

In Rally2 houdt Emil Lindholm voorlopig Andreas Mikkelsen achter zich. Eerste leider Mikolay Marczyk moest opgeven na een crash. Bij de Juniors scheiden thuisrijder Robert Virves en de onvermijdelijke Sami Pajari zich af van de rest.

Foto: Davy Degryse - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 15 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons