van der Horst

Estland: Lappi meteen bij de les op shakedown

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi heeft de snelste tijd gezet op de shakedown van de Rally van Estland, de zevende manche van het WRC. Hij ging Thierry Neuville en WK-leider Kalle Rovanperä vooraf.
De rijders kregen een parcours van 6,23 km voor zich, nabij Abissaare. De wegen lagen er nat bij wat niet meteen een nadeel is voor vroege starters zoals Kalle Rovanperä (Toyota) die als WK-leider de baan moest openen.

De Fin zetten meteen een tweede tijd neer tijdens de eerste run. Hij werd enkel voorafgegaan door team- en landgenoot Esapekka Lappi (Toyota). Ook Thierry Neuville (Hyundai) was meteen in de kopgroep te vinden. Rovanperä nam de tweede en derde run voor zich, maar in de vierde run zette Neuville zich helemaal bovenaan in een tijd van 2:54.0. Vrij opvallend gingen de meeste rijders voor vier pogingen, terwijl het aantal pogingen op de meeste shakedowns vaak bij drie blijft.

Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Esapekka Lappi - Toyota Yaris Rally1
Lappi en Neuville gingen zelfs nog een vijfde keer over het parcours. Lappi dook nog onder de tijd van Neuville met zeven tienden, terwijl de Belg zelf zijn chrono niet meer kon verbeteren. Rovanperä besloot als derde op 1.1 seconde van Lappi en 4 tienden van Neuville. Ott Tänak (Hyundai) tikte aan als vierde. Hij zette zijn snelste chrono neer bij zijn derde poging. Achter de Est vinden we Elfyn Evans (Toyota), Oliver Solberg (Hyundai) en Takamoto Katsuta (Toyota) die zijn shakedown vroegtijdig moest afbreken na een crash. Vanaf plaats acht vinden we alle Ford Puma's terug, met Craig Breen bovenaan het kwartet. De Puma's voelden zich duidelijk niet in hun sas deze ochtend.

In Rally2 was de snelst tijd voor Mikolay Marczyk (Skoda), recent nog winnaar van de ERC-manche in Polen. In WRC3 was de snelste tijd voor Robert Virves. 

Om 19.38 uur is er de eerste proef van in totaal 24. De rally eindigt zondagmiddag met de Power Stage.

Foto: Hyundai Motorsport & Toyota Gazoo Racing



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op donderdag 14 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons