van der Horst

Estland: Rovanperä kraait weerom victorie

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft in de Rally van Estland, manche zeven van het WRC, zijn vijfde seizoenszege geboekt, zijn zevende in totaal. Elfyn Evans en Ott Tänak mogen mee op het podium in een wedstrijd die weinig spanning bracht. Thierry Neuville moest vrede nemen met plaats vier.
Er stond weer geen maat op Kalle Rovanperä (Toyota) dit weekend. De Fin haalde zijn beproefde succesformule weer boven door aan te klampen op vrijdag en dankzij de weergoden zelfs op kop te komen op vrijdagavond. Met een flitsende zaterdagetappe kon de Fin zondag alleen maar verliezen. De WK-leider haalde het met bravoure, pakte ook nog eens de Power Stage met een blitztijd, en heeft de titel nu echt binnen handbereik. Met zeven zeges komt hij nu naast Sandro Munari, Gilles Panizzi en Bernard Darniche.

Elfyn Evans (Toyota) leek even mee te doen om winst, maar moest al snel zijn meerdere erkennen in zijn Finse teamgenoot, wat hij grif toegaf. Ott Tänak (Hyundai) werd vroeg uit de strijd om de knikkers geslagen na een tijdstraf en aangedampte voorruit, maar toonde nooit de snelheid om mee te dingen naar winst.

Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Ott Tänak - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville (Hyundai) zat al snel in niemandsland en toen speelkameraad Esapekka Lappi (Toyota) wegviel met een lekke band, had de Belg niets meer te winnen. Een bleke vierde plaats, was tevens ook het best mogelijke resultaat. Takamoto Katsuta (Toyota) besloot als vijfde na een regelmatige koers.

Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
Andreas Mikkelsen - Skoda Fabia
Lappi ging in de slotproef nog voorbij Adrien Fourmaux (Ford) die na een sterke koers liet begaan op de Power Stage die herschapen was in een modderpoel. Andreas Mikkelsen (Skoda) eindigde achtste en won in Rally2 na een mooie gevecht met Teemu Suninen (Hyundai) die op de slotproef nog problemen kende. Mikkelsen zorgde bijna voor een primeur door als Rally2-wagen de vijf Power Stage punten te pakken. De Noor profiteerde optimaal van de weersomstandigheden om het onmogelijke mogelijk te maken, maar eindigde uiteindelijk derde.

In de WK-tussenstand telt Rovanperä nu al 175 punten. Thierry Neuville blijft tweede met 92 punten. Evans doet de beste zaak en wipt naar plaats drie met 82 punten.

Oliver Solberg - Hyundai i20 Rally1
Oliver Solberg - Hyundai i20 Rally1
De volgende manche is die van Finland. Uiteraard start Kalle Rovanperä ook daar als topfavoriet.

Foto: Davy Degryse - RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 17 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons