van der Horst

Estland: Rovanperä heeft nu ook weergoden mee

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä leidt na de openingsdag in de Rally van Estland, manche zeven van het WRC. Elfyn Evans zorgt voor een virtuele dubbel voor Toyota.
Aan de stand na de eerste dag te zien, zijn er weinig verrassingen met Kalle Rovanperä (Toyota) helemaal bovenaan het klassement. Echter, de Fin nam de kop pas in de slotproef. De WK-leider had de weergoden aan zijn zijde, want de regen zorgde voor modderwegen na zijn passage. De Fin zette op amper 6 kilometer iedereen op minstens een kwart minuut en (veel) meer. Rovanperä had ook al de twee proeven ervoor naar zijn hand gezet.

Elfyn Evans (Toyota) verloor dus de leiding, maar zit nog altijd in het spoor op iets meer dan 11 seconden. De Welshman ging in de fout, wat hem de leiding kostte. Ott Tänak  (Hyundai) is derde, maar wel al op bijna driekwart minuut. De Est liep een tijdstraf op van 10 seconden omdat hij zijn wagen niet in elektrische modus had gezet in een verplichte zone. Maar het grootste verlies volgde op de slotproef toen hij niets meer kon zien door aangedampte ruiten. "Het was een geweldige dag", zei hij sarcastisch.

Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Thierry Neuville - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi (Toyota) is vierde op meer dan een minuut. De Fin houdt voorlopig Thierry Neuville (Hyundai) af, die zich niet in zijn sas voelt in deze omstandigheden. Adrien Fourmaux (Ford) kende een goede dag en is zesde op ruim twee minuten. Hij ging in de slotproef, met een uitstekende derde tijd, voorbij Takamoto Katsuta (Ford). Gus Greensmith (Ford) is achtste, maar kwam goed weg op de slotproef toen hij even van de baan ging. Pierre-Louis Loubet (Ford) ging in dezelfde bocht in de fout en verloor twee minuten.

Andreas Mikkelsen (Skoda) leidt de dans in WRC2. Bij de junioren staat er geen maat op de regerende kampioen Sami Pajari.

Foto: Davy Degryse

 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op vrijdag 15 juli 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons