van der Horst

Estland: Tänak bekroont test met winst

Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak - Toyota Yaris
Ott Tänak heeft weinig verrassend de Rally van Estland gewonnen. Die wordt steeds meer gebruikt als voorbereidingswedstrijd voor de WRC-manche in Finland. Ook Esapekka Lappi, Andreas Mikkelsen, Craig Breen, Elfyn Evans en Teemu Suninen, weliswaar in een R5, kwamen aan de start.
De concurrentie mag zich al ongerust maken. Ott Tänak en Toyota waren al favoriet voor de komende "1000 meren" en hebben dat nogmaals onderstreept met een overtuigende overwinning in Estland. Hij liet geen spaander heel van de concurrentie en liet hen enkel wat kruimels. Na 150 wedstrijdkilometers reed de Est Andreas Mikkelsen (Hyundai i20) op iets meer dan een minuut. De Noor stond er aan de start in een hagelwitte Hyundai. Esapekka Lappi (Citroën C3) schoof mee het podium op. Hij eindigde op een 24-tal seconden van Mikkelsen.

Elfyn Evans (Ford Fiesta) werd vierde. Hij verloor al snel veel tijd toen hij de koppeling brak na een harde landing na een jump. Craig Breen maakte zijn debuut in de Hyundai i20. De Ier mag straks de Rally van Finland betwisten en moet daar zoveel mogelijk punten sprokkelen voor het team van Thierry Neuville. Hij eindigde op minder dan 10 seconden van Evans en toont dus het vertrouwen van Hyundai waard te zijn.

Markko Märtin (Ford Fiesta) was een opvallende zesde. Ook hij nam deel met een WRC van de nieuwste generatie en reed een degelijke wedstrijd. Hij eindigde op vier minuten van de winnaar.

Ook heel wat R5-rijders kwamen warm draaien. Oliver Solberg (VW Polo) reed een dijk van een wedstrijd. Hij bleef de Skoda's van thuisrijder Aus Rainer en de Fin Eerik Pietarinen voor. Teemu Suninen (Ford Fiesta) werd op twee minuten gereden van Solberg maar deze wedstrijd stond bij Ford in het teken van de verdere ontwikkeling van de nieuwe Fiesta R5 MKII.

Foto: Ott Tänak - Twitter



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 14 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Finland.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons