van der Horst

Estland: Tiende zege voor Rovanperä

Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä - Toyota Yaris Rally1
Kalle Rovanperä heeft zondagmiddag de Rally van Estland gewonnen. Dat is de achtste manche van het WRC. Voor de Fin is het zijn tweede zege van het seizoen en zijn tiende ooit. Hij vergroot uiteraard ook zijn voorsprong in de WK-tussenstand.
Er stond afgelopen weekend nog maar eens geen maat op Kalle Rovanperä (Toyota). De Fin haalde nog maar eens zijn succesformule boven. Hij beperkte de schade op vrijdag toen hij de weg moest openen en haalde verwoestend uit op zaterdag. Hij dwong de tegenstand met enkele mokerslagen in de touwen tot ze volledige uitgeteld waren. De Fin komt nu op tien WK-zeges, evenveel als wereldkampioenen Richard Burns en Ari Vatanen. 

Thierry Neuville (Hyundai) kende wellicht een van zijn beste rally's van de afgelopen maanden, maar aan de hegemonie van de Fin was er niets te doen. Zelfs zonder leegloper op zaterdag had de Belg geen antwoord op de klasse van de regerende wereldkampioen. Neuville, die nog wat problemen had met het hybridesysteem in het slot, eindigde uiteindelijk op een vijftigtal seconden.

Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Esapekka Lappi - Hyundai i20 Rally1
Ook Esapekka Lappi (Hyundai) reed een sterke wedstrijd en lijkt klaar voor de Rally van Finland. De volgende manche van het WRC. De Fin sloeg alle aanvallen van Elfyn Evans (Toyota) vakkundig af, en bleek de perfecte buffer tussen teamgenoot Neuville en Evans.

Daarachter bewees Teemu Suninen een grote eer aan Craig Breen. De vervanger van de overleden Ier reed een heel constante wedstrijd en besloot als vijfde op ruime minuten van de winnaar. Hij droeg die plaats dan ook op aan Breen. 'Het was een heel emotioneel weekend. Ik zal blijven werken, zoals hij deed. Dank aan Hyundai. Dit is gewoon een geweldige plek om in te werken', aldus de Fin.

De strijd om de zesde plek bleef interessant tot in het slot. Takamoto Katsuta (Toyota) voerde de druk op Pierre-Louis Loubet (Ford) op zondag op en ging zelfs voorbij de Corsicaan, nét voor de Power Stage. Maar Loubet bleek niet onder de indruk en ging opnieuw voor bij de Japanner. Het verschil? Drie tienden van een seconde.

Ott Tänak (Ford) zal deze wedstrijd vlug willen vergeten. De Est begon met een straftijd van vijf minuten en was meteen kansloos. Hij zette wel sterke tijden neer, wat het nog een pak zuurder maakte voor de voormalige wereldkampioen. Hij werd uiteindelijk achtste.

In WRC2 hield de Noor Andreas Mikkelsen (Skoda) op zondag vakkundig de kop en kon hij zegevieren. De Fin Sami Pajari (Skoda) finishte op luttele tellen na een sterke wedstrijd. Emil Lindholm (Hyundai) besloot als derde.

In de WK-stand blijft Rovanperä riant leider. De Fin telt nu 170 punten. Elfyn Evans blijft tweede dankzij de punten op de Power Stage De Welshman kom op 115 punten. Neuville wipt van vijf naar drie, op drie punten van Evans.

De volgende manche is de Rally van Finland. Die vindt plaats binnen exact twee weken, in het eerste weekend van augustus. 

Foto: Davy Degryse - RIP

 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in FIA World Rally Championship op zondag 23 juli 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rally Estland.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons