van der Horst

Estoril: Attila Tassi lukt maiden zege, JK Vernay opnieuw puntenleider (race 2

Attila Tassi - Honda Münnich Motorsport
Attila Tassi - Honda Münnich Motorsport
Mixed feelings in het Honda Münnich Motorsport-kamp na afloop van een andermaal bewogen confrontatie op de omloop van Estoril. Belofte Attila Tassi lukte dan wel een eerste, verdiende WTCR-zege maar erfde de leiding pas nadat teamgenoot en pechvogel Tiago Monteiro met nog zes ronden te gaan met een losgekomen motorkap moest pitten. De Portugees verliest zodoende zijn eerder op de dag verworven leidersplaats aan Hyundai-vertegenwoordiger Jean-Karl Vernay, tweede voor merkgenoten Norbert Michelisz en Gabriele Tarquini. Polesitter Guerrieri (Honda) verknalde het bij de start en zou pas als achtste finishen.
Start Race 2
Start Race 2
Een lach en een traan dus bij Honda dat met polesitter Guerrieri, Monteiro en Girolami normaliter het podium van race 2 had kunnen monopoliseren, naar het voorbeeld van Lynk&Co in race 1. Girolami die in de openingsrace zijn radiator had geperforeerd moest na herstelling evenwel als 22ste van start en tot overmaat van ramp viel Guerrieri in één klap naar P16 terug nadat hij bij de start ter plekke was blijven staan.

Een welgekomen geschenk voor 'frontrow-starter' Monteiro, na race 1 toch al de nieuwe puntenleider en rondenlang door stalgenoot Tassi voor mogelijke aanvallen van Vernay, Urrutia (Lynk&Co) en de twee overige Hyundai's van Michelisz en Tarquini afgeschermd. 

Net als in race 1 verliep ook deze openingsronde niet zonder de nodige incidenten. Voornamelijk Tom Coronel betaalde het gelag. Onze Noorderbuur werd door een al te onstuimige Mikel Azcona richting vangrail gekatapulteerd, de Spanjaard werd voor zijn vergrijp met een drive through bestraft.

Santiago Urrutia gaat Yann Ehrlacher vooraf
Santiago Urrutia gaat Yann Ehrlacher vooraf
Na een rondje achter de safety car om Coronels behoorlijk beschadigde DHL Audi te ontzetten, behield Tiago Monteiro probleemloos de leiding voor zijn jonge discipel Tassi en Vernay. Medevluchters Michelisz en Tarquini van hun kant hadden toen reeds de bovenhand genomen op Urrutia. De Uruguyaan maakte met een vijfde stek onder de neus van merkgenoten  Ehrlacher en Björk wel duidelijk dat hij bij werkgever Lynk & Co niet langer de rol van waterdrager wil vertolken.

Brute pech voor Tiago Monteiro (Münnich Motorsport)
Brute pech voor Tiago Monteiro (Münnich Motorsport)
Monteiro leek dus op weg naar een afgetekende zege en een nog ruimere voorsprong in de puntenstand tot de motorkap van zijn Honda Civic plots los kwam te zitten en de Portugees de zwart/oranje vlag kreeg gepresenteerd. Naaste achtervolger Attila Tassi kreeg onverwacht de leiding van de operaties in de schoot geworpen en zou in de nog resterende zes ronden knap aan de druk van het achtervolgende Hyundai-trio weerstaan.

Esteban Guerrieri beperkte na zijn gemiste start ietwat de schade door acht plaatsen goed te maken en als achtste te finishen. Een opgemerkte remonte van de als 22ste gestarte Nestor Girolami leverde de Argentijn alsnog een dertiende stek op.

Gilles Magnus (Comtoyou Racing): vaste podiumklant
Gilles Magnus (Comtoyou Racing): vaste podiumklant
De Comtoyou-rijders streden in een ontketend peloton voor wat ze waard waren maar een top tien-stek zat er voor de Audi-vertegenwoordigers niet in. Frederic Vervisch sleepte een elfde plaats uit de brand, net voor Nathanaël Berthon. Gilles Magnus moest na een sterke eerste race vrede nemen met een veertiende stek maar wint niettemin andermaal zowel het WTCR Trophy- als het Junior Driver-klassement, onze landgenoot gaat in beide aan de leiding.

In de kampioenschapsstand herovert Jean-Karl Vernay de 's ochtends aan Monteiro kwijtgespeelde leiding, de Hyundai-rijder telt nu vijf punten voorsprong op Attila Tassi, ex aequo tweede met Muller en Urrutia. Pechvogel Monteiro valt terug naar de vijfde plaats, ex aequo met 'rivaal' Guerrieri. Berthon staat 11de, Magnus 14de en Vervisch 18de.

Estoril - Uitslag Race 2

Kampioenschap Rijders

Kampioenschap Teams

Stand WTCR Cup

Stand Junior Driver 


Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 27 juni 2021.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons