van der Horst

Estoril: Honda's domineren kwalificatie, met pole voor Esteban Guerrieri

Honda boven met Nestor Girolami - Esteban Guerrieri - Tiago Monteiro
Honda boven met Nestor Girolami - Esteban Guerrieri - Tiago Monteiro
Geen tweede pole op rij voor Nestor Girolami, de Argentijn moest in de door Honda gedomineerde shoot out nipt de duimen leggen voor landgenoot Esteban Guerrieri en local hero Tiago Monteiro. Enkel puntenleider Jean-Karl Vernay (Hyundai) kon in beperkte mate het Münnich Motorsport-feestje verstoren met een vierde startplaats voor de vierde en laatste Civic van Attila Tassi. Santiago Urrutia was met een zesde stek op de grid voor race 2 andermaal de snelste Lynk&Co-rijder, de Uruguyaan ging in Q2 merkgenoten Yvan Muller en Yann Ehrlacher vooraf. Gabriele Tarquini, tiende, ontzegde Hyundai-merkgenoot Luca Engstler in de slotseconden de pole op de 'reversed grid' voor race 1. De Audi's en Cupra's kwamen net als op de Nürburgring niet in het stuk voor.
  • Hamofa Performance
Gabriele Tarquini - BRC Hyundai Elantra N TCR
Gabriele Tarquini - BRC Hyundai Elantra N TCR
Hoewel niet te vergelijken met een rit op de Nordschleife, kregen we in deze kwalificatie op Circuito do Estoril  nagenoeg een zelfde machtsverhouding te zien als in de Eifel met Hyundai en vooral Honda als beste leerlingen van de klas. Constructeur Lynk&Co van zijn kant heeft in race 1 met het trio Ehrlacher-Muller- Urrutia op P2,P3 en P4 achter polesitter Tarquini (Hyundai) toch maar weer een reële kans op winst en podiumplaatsen.

Frédéric Vervisch - Comtoyou Team Audi - Audi RS 3 LMS
Frédéric Vervisch - Comtoyou Team Audi - Audi RS 3 LMS
Net als op de Nordschleife kenden zowel Cupra als Audi een bijzonder teleurstellende kwalificatie. Zoals verwacht trok Mikel Azcona nog het best zijn Cupra-streng met een 13de chrono op een dikke seconde van Guerrieri's pole, de teleurgestelde Spanjaard bleef nipt de andermaal gegroepeerde Audi's van Nathanaël Berthon (P14), Gilles Magnus (P15) en Frederic Vervisch (P15) vooraf. Ook oud-WTCC-kampioen Rob Huff deelt met een 17de tijd in de Cupra-malaise, de Brit deed net iets minder slecht dan Tom Coronel die morgen tweemaal vanop een teleurstellende 18de plek start. Aan de topsnelheid van de nieuwe Audi RS 3 LMS lag het vandaag niet maar het lijkt evident dat een snelle aanpassing van de initiële BoP zich in het belang van het kampioenschap opdringt.

In de puntenstand behoudt Vernay de leiding. Monteiro en Girolami blijven ex aequo tweede, maar nu op slechts twee punten van de Fransman. Esteban Guerrieri sprokkelt in zowel Q1 als Q3 vijf punten en wipt over Muller, Urrutia en Engstler naar de vierde plaats.

De eerste van beide races gaat morgen om 11u30 van start.

Estoril - Uitslag Q1

Estoril - Uitslag Q2

Estoril - Uitslag Q3

Kampioenschap:

1.Vernay (Hyundai) 41p
2.Monteiro (Honda) 39
3.Girolami (Honda) 39
4.Guerrieri (Honda) 33
5.Muller (Lynk&Co) 29
6.Urrutia (Lynk&Co) 29
7.Engstler (Hyundai) 24
8.Tassi (Honda) 22
9.Berthon (Audi) 15
10.Coronel (Audi) 14...

Foto's: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zaterdag 26 juni 2021.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons