van der Horst

Estoril: Lynk&Co monopoliseert podium met winst voor Ehrlacher, Monteiro nieuwe puntenleider

FIA WTCR Estoril - Start race 1
FIA WTCR Estoril - Start race 1
Titelverdediger Yann Ehrlacher schreef op het Circuito do Estoril de openingswedstrijd op zijn naam. Een eerste seizoenzege voor de jonge Fransman die op het podium werd geflankeerd door merkgenoten Yvan Muller en Santiago Urrutia. Een winnende tiercé dus voor de geenszins gehandicapt lijkende Lynk&Co-troepen, weliswaar in de hand gewerkt door de pech van polesitter Gabriele Tarquini, in tweede stelling op het moment van zijn opgave. Achter het blauwe trio haalde Tiago Monteiro het van Honda Münnich Motorsport-stalgenoot Esteban Guerrieri, een vierde stek die de Portugees de leiding in de kampioenschapsstand oplevert nadat onder meer JK.Vernay in de chaotische openingsronde werd uitgeschakeld. Audi-snelste Gilles Magnus maakte zes plaatsen goed en finishte na een sterke race als negende.
Estoril - Start Race 1
Estoril - Start Race 1
Ehrlacher legde de basis voor zijn zege bij de start toen hij in de eerste bocht mits licht contact aan polesitter Tarquini voorbij ging. Tarquini in de Cyan Racing-sandwich dus, want op de huid gezeten door Muller en Urrutia. De Hyundai-piloot bleef de leider echter ook na een vroege safety car-fase onder druk zetten maar moest halfweg de race met een lekke voorband de BRC-handdoek in de ring werpen, waarna de weg naar een Lynk&Co-triplé meteen wijd open lag.

De safety car kwam nog in de openingsronde op de baan nadat Nestor Girolami zich in de eerste bocht na de start verremde en zijn Honda Civic in de achtersteven van Norbert Michelisz boorde, een incident dat ook puntenleider Jean-Karl Vernay met een lekke band opzadelde. Met drie Hyundai-toppers out, kwam enkel Luca Engstler met een twaalfde stek voor de Koreaanse constructeur tot scoren. Ook Tom Coronel's Audi overleefde niet zonder kleerscheuren de eerste ronde.

Santiago Urrutia - Tiago Monteiro - Esteban Guerrieri
Santiago Urrutia - Tiago Monteiro - Esteban Guerrieri
In het zog van het Lynk&Co-trio leverde het Honda-duo Tiago Monteiro-Esteban Guerrieri een broederstrijd om plaats vier. Een duel georchestreerd door de Münnich Motorsport-leiding die de Portugees via de boordradio meegaf zijn stalgenoot vrije doorgang te verlenen, in de hoop dat de Argentijn alsnog Urrutia's derde stek kon inpalmen. Een teamorder waarop Monteiro negatief antwoordde, nadat hij vorig seizoen in een identieke situatie het deksel op de neus had gekregen. In de slotfase liet de Portugees zijn merknoot alsnog door maar herwon kort voor de finishlijn zijn goed toen duidelijk was dat ook Guerrieri geen meter op Urrutia naderde. Monteiro's weigering in te gaan op het teamorder was vanzelfsprekend ook ingegeven door het feit dat diens vierde plaats hem de voorlopige leiding in de puntenstand opleverde.

Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Gilles Magnus - Comtoyou Racing Audi RS 3 LMS
Frederic Vervisch kende een moeilijke openingsrace in Estoril. Na een prima start tiende voor Comtoyou-collega's Berthon en Magnus, zag de Audi-piloot halfweg de race beide teamgenoten aan zich voorbij gaan. Na een remfout in de slotfase zou de Rumbekenaar ook nog Rob Huff en Luca Engstler vrije doorgang verlenen en als dertiende  finishen.
Team RACB-rijder Gilles Magnus leverde geruime tijd strijd om de negende plaats met Comtoyou-teamgenoot Nathanaël Berthon die hij in ronde tien wist te verschalken. Terwijl de Fransman in fine nog een plek aan de oprukkende Rob Huff verloor, hield de Antwerpenaar probleemloos vast aan zijn negende stek, goed voor winst in de Junior Driver Cup én de WTCR Trophy waarin hij meer afstand neemt van Tom Coronel. 

In de algemene puntenstand gaat Monteiro nu aan de leiding,de Portugees telt drie punten meer dan 
Yvan Muller, Urrutia en Guerrieri volgen op resp. zeven en acht punten. Pechvogel Vernay tuimelt na zijn opgave naar de vijfde plaats.

Estoril - Uitslag Race 1

Foto: FIA WTCR



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op zondag 27 juni 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Estoril.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons