van der Horst

Etappe 1: Robby Gordon reeds zwaar in de problemen (+ Video)

Robby Gordon - Hummer H3
Robby Gordon - Hummer H3
De eerste etappe beperkte zich tot een verbindingsrit van 250 km en een korte gechronometreerde rit over 13 km. Normaliter een opwarmer waarbij er nog geen grote verschillen worden genoteerd. Bij de motoren was de snelste chrono voor de Chileen Lopez met amper 5 seconden verschil op de Belgische Nederlander Verhoeven. Daarop volgden nog twee Chilenen met Quintanilla (25sec) en Cabrera (55sec) en dan pas de grote favoriet Despres die reeds de tweede etappe zal aanvangen met een achterstand van 1 minuut en 5 seconden. Bij de wagens was Sainz de snelste van deze eerste korte rit voor de Argentijn Alvarez en de Fransman Chicherit. Op Robby Gordon na verloor geen van de hoofdrolspelers veel tijd. Feryn / De Leeuw werden 66ste op 2min33 van de winnende Red Bull Buggy.
  • Dreamdrive
Drama in het kamp van ‘enfant terrible’ Robby Gordon die vast kwam de zitten op een duin en een dikke 10 minuten liet liggen. Maar door het coëfficiënt van de eerste etappe wordt dit nu reeds 31min 45sec achterstand voor de Hummer. Gordon stal de show bij de start door traditioneel over het podium te jumpen (zie video), maar iets later ging het mis toen zijn co Kellon Walch hem deed stoppen bovenop een duin om te kijken hoe de afdaling eruit zag. De Hummer groef zich vast en in een poging om los te komen ging daarenboven de versnellingsbak stuk. Een tiental minuten tikten voorbij maar door een nieuwe regel in het reglement werd die tijd maal drie vermenigvuldigd. Deze regel werd in het leven geroepen om te vermijden dat er tijdens deze eerste etappe te tactisch zou worden gereden om zodoende niet als eerste te moeten vertrekken op de tweede etappe.

Bij de vrachtwagens was er al meteen een zege met een Belgisch tintje gezien het trio De Rooy / Colsoul / Rodewald met de Nederlandse Iveco de snelste tijd klokte voor teamgenoten Stacey / Ruf / Der Kinderen. Ook een Belg op de laagste podiumtrede met Serge Bruynkens aan boord bij de Tsjechische Tatra van Loprais. En ook Jurgen Damen deed het verre van slecht met een zesde chrono aan boord van de MAN van Peter Versluis.



Foto: Dakar.com





Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op zondag 6 januari 2013.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons